Nogomet

Na današnji dan: Njemačka postala svjetski prvak, Argentina pala u finalu

Jan Šneler • subota, 13.07.2019.
Na današnji dan: Njemačka postala svjetski prvak, Argentina pala u finalu
Foto: EPA

Prije pet godina na današnji dan Njemačka je po četvrti put u povijesti postala nogometnim prvakom svijeta, a Argentina je morala po treći put biti zadovoljena srebrnim odličjem...

Uzbudljivo je bilo Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Brazilci su se opasno spremali za naslov na svom terenu, prvaci Europe Španjolci su uvijek bili u blizini, Talijani su se nadali dobrom rezultatu, ali tu su bile Njemačka koja je godinama gradila opasni sastav te Argentina čija momčad je gotovo na svakom natjecanju proglašena jednom od najboljih.

Finale tog Svjetskog prvenstva nećemo vječno pamtiti. Jedan od razloga je i ono strašno "šamaranje" koje je Njemačka priredila Brazilcima u polufinalu. Rijetko ćete pročitati da se izražavamo riječima ponižavajuće ili sramotno jer takve riječi treba iskorijeniti iz prave sportske borbe, ali ono u Belo Horizonteu bilo je i sramotno i ponižavajuće. Brazil je primio pet golova u prvih pola sata, na kraju izgubio sa 7:1, a da nije bilo opuštanja od strane Elfa, tko zna kako bi Brazil završio.

Kada takav susret gledate u polufinalu, teško da vas finale može oduševiti. Ne možemo reći da nije, ali obje momčadi su krenule vrlo oprezno. Njemačka je imala problem s ozljedom Samija Khedire prije samog početka susreta, a ozlijedila se i njegova zamjena Christoph Kramer.

Njemačka je bila bolja u prvom dijelu, ali pamtimo velike prigode Argentine i čudne odluke suca Rizzolija. Lionel Messi imao je nekoliko dobrih prigoda, Gonzalo Higuain je uspio promašiti stopostotnu šansu kada je već Manuel Neuer bio savladan. Isti dvojac bio je u nešto drugačijoj situaciji u 56. minuti.

Neuer je pokosio Higuaina izvan šesnaesterca pokušavajući izbiti jednu loptu. Njemački golman boksačkim rječnikom, nokautirao je protivnika, no talijanski sudac nije niti opomenu dao vrataru Elfa. Mnogi smatraju kako je crveni karton trebao biti pokazan.

Utakmica je otišla u produžetke, Njemačka je igrala sve bolje, a Argentina kao da je čekala jedanaesterce. Igrač odluke bio je Mario Gotze koji je pogodio u 113. minuti nakon sjajnog prodora i asistencije Andreasa Schurrlea. Argentinci više nisu uspjeli smoći snage za povratak i Njemačka je po četvrti put došla do trofeja svjetskih prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!