Nogomet

Dinamo može puno bolje, Rijeka se sama limitirala

Jan Šneler • nedjelja, 14.07.2019.
Dinamo može puno bolje, Rijeka se sama limitirala
Foto: Pixsell

Nakon susreta Dinama i Rijeke u Superkupu, donosimo analizu jučerašnje igre koja nam može biti orijentir za buduće susrete ove sezone...

Prije svega, nakon jučerašnje utakmice moramo reći kako je Dinamo potpuno zaslužio pobjedu. Modri su pogodili prečku, imali nekoliko odličnih prigoda, poništen im je regularan pogodak i ne bi bilo pošteno da je ikako drugačije završilo. Ipak, kada smo to sve rekli, moramo također istaknuti da na početku utakmice Dinamo nije dobro stajao.

Nekako nam se čini kao da niti sam Nenad Bjelica nije vjerovao da će Rijeka toliko defenzivno ući u utakmicu. Kao što je rekao nakon susreta, Istra i Rudeš su više bili orijentirani prema naprijed od Rijeke. Rijeka je visoko stajala, stoperi su bili na tridesetak metara i Dinamo je morao preko Marka Leškovića i Dine Perića voditi igru.

Stoperi Modrih odradili su odličan posao defenzivno, ali niti njima nije bilo lako na sredini terena upošljavati vezne igrače koji su odlično bili zatvoreni. Luka Capan i Ivan Lepinjica odradili su dobar posao u prvom dijelu. Igoru Bišćanu ta je taktička postavka donijela gustoću jer se kroz dupli blok Rijeke bilo jako teško probiti.

Damian Kadzior igrao je kao povučena špica u ulozi kreatora što njemu nije strano, ali svakako da je Poljak opasniji na krilnoj poziciji. Kadzior se često morao vraćati po loptu kako bi smanjio pritisak na stopere. S druge strane, Rijeka je bila potpuno bezopasna prema naprijed. Antonio Čolak bio je usamljen, krila mu se nisu pridruživala u napadačkim akcijama i stoperi Dinama lagano su se obračunavali s riječkim napadačem.

Rijeka se orijentirala na brzu tranziciju i kontre, ali u nekim trenucima to su katastrofalno izveli. Znali su u prvom poluvremenu pogriješiti stoperi ili bekovi Modrih, prilika je bila da se brzo ugroze vrata Dinama, ali igrači su se presporo priključili napadu, lopta se vraća unatrag, sporo se gradila igra i tada se Dinamo već konsolidirao.

U tim trenucima Rijeci je trebalo više odlučnosti i manje oklijevanja, ali s obzirom na taktiku koju je odabrala, teško je bilo očekivati da će to uspjeti izvesti. Dinamo je također znao preskakati igru, tražiti brža rješenja, ali to je logično jer nije imao pravog kreatora. Arijan Ademi bio je zaokupljen defenzivnim zadacima, Amera Gojaka su sjajno zatvarali, a Kadzior uz sve kvalitete ipak nije u tom segmentu igre jak poput Danija Olma, Lovre Majera ili Nikole Mora.

U drugom poluvremenu Rijeka je malo promijenila taktičku postavku, ušli su Domagoj Pavičić i Tibor Halilović, ali sve je to bilo prekasno. Pomalo čudi da Bišćan nije ranije preuzeo rizik, uveo još barem jednog ofenzivnog igrača i pokušao nešto napraviti. Rijeka je bila nešto opasnija u drugom dijelu nastavka, ali s obzirom da se radi o Superkupu i da momčad gubi s 1:0, to je uistinu bilo premalo.

Da nije bilo isključenja Majera desetak minuta do kraja, Rijeka vjerojatno ne bi niti imala onaj odličan pokušaj Momčila Raspopovića. Poraz je upisan, trofej je izgubljen, ali u riječkom stožeru nisu bili previše nezadovoljni izvedbom.

Prema riječima Bišćana, Rijeka se sprema za europske susrete koji će biti tvrdi i ne pretjerano lijepi i očito strateg Rijeke želi da njegova momčad ovako igra. Osokoljen dobrim rezultatom s finala Hrvatskog nogometnog kupa u Puli, Bišćan je pokušao sličan recept koristiti na Maksimiru. Može se reći da nije uspio i da je Rijeka izgledala prilično otužno tijekom 90 minuta. S obzirom na to da se radi o doprvaku Hrvatske, očekivali smo ipak nešto više od bunkera, stidljivih pokušaja prema naprijed i va banque igre u smiraju susreta.

Dinamu će trebati pojačanja i Modri će izgledati puno bolje kada se momčad kompletira i kada svi raspoloživi igrači budu u optimalnoj formi. Što se Rijeke tiče, jasno je da i oni moraju uhvatiti pravu formu i kompletirati prvi sastav, ali važno je također da ne limitiraju sami sebe u želji da sačuvaju praznu mrežu. Jučer su Alexander Gorgon, Zoran Kvržić i Čolak, koji su odlični napadački igrači izgledali potpuno bezopasno.

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!