Nogomet

Na današnji dan: Hrvatsku od naslova svjetskog prvaka dijeli jedna utakmica

Petar Jenjić • ponedjeljak, 15.07.2019.
Na današnji dan: Hrvatsku od naslova svjetskog prvaka dijeli jedna utakmica
Foto: FaH

Na današnji dan Hrvatska je igrala finale Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Francuske, najvažniju utakmicu u svojoj povijesti...

Bile su odigrane 63 utakmice, a ostala je bila tek još jedna, ona na stadionu Lužnjiki. Ono što je "francuska" generacija sanjala, to je "ruska". Engleska je pala u polufinalu i dovela Hrvatsku na korak do raja.

Finale Svjetskog prvenstva najvažniji je sportski događaj na svijetu uz Olimpijske igre. Sve oči svijeta bile su usmjerene prema Moskvi i utakmici Francuska - Hrvatska, a čast da ju sudi dobio je Argentinac Nestor Pitana.

Pet međusobnih utakmica odigrale su Hrvatska i Francuska prije spomenutog finala, a Vatreni su i bili u potrazi za prvom pobjedom. Bolju priliku za prvu pobjedu, a tako i osvetu za prvu međusobnu utakmicu, teško se moglo pronaći.

S druge strane, nalazila se Francuska koja je dvije godine ranije poražena na korak do naslova na Europskom prvenstvu koje su igrali pred domaćim navijačima. Ovo im je bila idealna prilika za titulu predvođeni Didierom Deschampson. Iako nije pretjerano impresionirala, iz utakmice u utakmicu igrala je sve bolje i sve više i više rasla.

Rusko nogometno ludilo stiglo je prema svom kraju na današnji dan prošle godine, a nervoza i iščekivanje trajalo je još od završetka utakmice protiv Engleske.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!