Nogomet

Objašnjavajući otkaz Oreščaninu, Brbić je prvenstveno optužio sebe

Ante Jukić • utorak, 23.07.2019.
Objašnjavajući otkaz Oreščaninu, Brbić je prvenstveno optužio sebe
Foto: Pixsell

Stanje u splitskom Hajduku neiscrpna je tema za pisanje, no u ovom tekstu nećemo ići previše u širinu. Pozabavit ćemo se samo situacijom oko otkaza treneru Siniši Oreščaninu i nizu nelogičnih i apsurdnih komentara koje smo mogli čuti u vezi tog događaja...

Napominjemo odmah kako cilj ovog teksta nije braniti gospodina Oreščanina. Je li on kapacitet za trenera splitskog kluba, trebaju procijeniti, a to su i učinili, oni kojima je to posao, ali argumenti koje su pritom iznijeli i više su nego smiješni.

Predsjednik Marin Brbić tako je, nakon eliminacije od malteške Gzire, izjavio kako je Hajduk izgubio od momčadi koju bi trebao pobijediti „zatvorenih očiju“, da bi kasnije za poraz optužio trenera koji na teren „nije poslao najbolju postavu“. Ovom tezom o najboljoj momčadi koja nekog pobjeđuje zatvorenih očiju, te onoj izmiješanoj koja istog protivnika nije sposobna pobijediti ni širom otvorenih očiju, predsjednik je zapravo, ni ne shvaćajući to, kako glavnog krivca za poraz optužio klupsku politiku, a time ponajviše sebe, jer je on za nju najodgovorniji.

Tko je kriv ako jedan klub ima rezerve koje su nekoliko razina ispod najboljih igrača? Tko je doveo i tko u klubu drži igrače koji ne mogu pobijediti (zapravo, koji ne mogu ne izgubiti s više od jednog pogotka razlike) malteškog predstavnika? Tko nije doveo adekvatne zamjene za najbolje igrače? Pitanja je puno i nameću se sama po sebi, a odgovori upućuju na puno veće probleme u splitskom klubu od Siniše Oreščanina. Ispada kako je gospodinu Brbiću u ovoj situaciji bilo bolje posegnuti za onim standardnim objašnjenjem o „porazu preko kojeg se nije moglo prijeći“ i „potrebnom šoku“, nego se igrati s usporedbama kojima zapravo optužuje sam sebe.

Sve ovo, naravno, pisano je pod pretpostavkom da je postava Hajduka koja je tog nesretnog četvrtka istrčala na Poljud zaista toliko loša da je morala izgubiti od Gzire s dva pogotka razlike, što ipak nije slučaj. Kakva god da je, ta momčad dovoljno je kvalitetna da na domaćem terenu barem obrani prednost iz prve utakmice, a zašto tome nije bilo tako, puno je razloga. Malo lošeg pristupa, malo nesreće, malo sjajnih poteza protivnika i dogodilo se to što se dogodilo. Dakako, ima u svemu i dijela krivnje Siniše Oreščanina, ali, još jednom ponavljamo, istaknuti njega kao glavnog krivca zbog toga što na teren nije poslao nominalno najbolju momčad je čista glupost i naknadna pamet.

Što, recimo, da je sad već bivši trener u momčad uvrstio Miju Caktaša, koji je propustio dobar dio priprema, i da se ovaj ozlijedio, a Hajduk glatko prošao dalje? Bi li isti oni koji sad prozivaju Oreščanina stali iza njegove odluke, ili bi rigali vatru što se „najbolji igrač slao na teren nedovoljno spreman u nebitnoj utakmici“? Što da je Oreščanin na megdan Maltežanima izveo sve nabolje igrače, glatko prošao dalje, a onda tri dana poslije remizirao s Istrom? Bi li isti oni koji sad prozivaju Oreščanina stali iza njegove odluke, ili bi rigali vatru što se udarna momčad nepotrebno troši na laganoj utakmici i zapostavlja prvenstvo?

A da ne govorimo o vječnom zazivanju davanja prilike mlađim igračima. Pa kad će trener isprobati neka druga rješenje, ako ne u ovakvim prilikama? I to bi vjerojatno izvukli oni koji su sad pametni, da je Hajduk pobijedio s najboljom postavom, onda bi pitanje bilo: „A zašto se nije dala prilika Marku ili Janku?“. Uglavnom, svi mogući raspleti su pokriveni i komentari su unaprijed spremni, pitanje je samo koji će se od njih izvući.

Rekli smo već u uvodu i ponovit ćemo još jednom, nije cilj ovog teksta braniti Sinišu Oreščanina i ukazivati prstom na neke druge krivce. Situacija u Hajduku, ali i općenito u svim drugim kolektivima, previše je slojevita i široka da bi se odluke i ocjene donosile na osnovu jednog rezultata. Marin Brbić kao predsjednik kluba ima pravo smijeniti trenera, ali argumenti kojima je svoju odluku obrazložio nikako ne drže vodu, a o tome bi jedan čovjek koji sebe smatra ozbiljnim trebao voditi računa. Novinari i razni komentatori na forumima druga su priča, tu čini se više nema povratka i zato je glupo uopće zamarati se konstrukcijama i mišljenjima koja svakodnevno možemo čitati. Nije, naravno, problem mišljenje, kakvo god da je, nego apsurdi i nelogičnosti kojima neka mišljenja, sama sebi kontradiktorna, vrve.

Vratimo se na kraju ipak temi ovog teksta. Siniša Oreščanin danas je jednako loš/dobar trener kao što je bio prije prošlog četvrtka, i ako je netko smatrao da to nije dovoljno za Hajduk, nije morao čekati utakmicu s Gzirom. Ovako, kad se glavni razlog otkaza treneru navede činjenica kako na utakmicu protiv MALTEŠKOG predstavnika nije poslao najbolju momčad, i to nakon 2:0 POBJEDE u GOSTIMA, sve to izgleda poprilično smiješno. Uostalom, Hajduk ni na Malti nije igrao u najboljem sastavu, pa je slavio relativno lako, a i ova momčad koja je igrala u uzvratu, kakva god da je, vodila je na poluvremenu i sigurno je imala kvalitetu barem izboriti prolaz.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!