Nogomet

Bez obzira na sve milijune, Dinamo je trebao zadržati Šunjića

Jan Šneler • petak, 26.07.2019.
Bez obzira na sve milijune, Dinamo je trebao zadržati Šunjića
Foto: Pixsell

Stigla je službena potvrda kako je Ivan Šunjić potpisao ugovor s engleskim "drugoligašem" Birmingham Cityjem. Tko je najbolje prošao u ovom transferu te koliko taj Dinamov posao možemo smatrati uspješnim...

Dinamo je nakon prošle sjajne sezone postao još veći izlog za brojne igrače. Nastupi Modrih u Europskoj ligi nisu prošli nezapaženo među europskim momčadima i očekivale su se prodaje. Navijači su prihvatili moguće odlaske Danija Olma, Arijana Ademija, Amera Gojaka ili Dominika Livakovića, ali baš oko odlaska Ivana Šunjića lomila su se najviše koplja. Pogledajmo zašto je tako.

1. Šunjić je premalo odigrao za Dinamo

Objektivno, to će priznati i oni koji smatraju da je ovaj posao sjajan za sve strane. Jedna odigrana sezona u Dinamu premalo je. Šunjić je pokazao kroz HNL, a prvenstveno kroz europske utakmice koliko je važan za igru koju preferira Nenad Bjelica. Ono što je odigrao u Europi i domaćim natjecanjima, Šunjić je u većoj mjeri odradio na vrlo visokoj razini.

Defenzivno je bio odličan, ofenzivno malo limitiran, ali to nije pretjerano utjecalo na njegove igre jer je on prvenstveno smatran defenzivnim veznim igračem. Uostalom, njegova igra protiv Benfice u Zagrebu bila je sjajna i ne treba ponavljati koliko je nedostajao u Lisabonu Modrima. Nominalno je bio rezerva Arijanu Ademiju, ali u nekim ključnim susretima pokazao se kao igrač na kojeg Dinamo mora računati u budućnosti.

Nažalost, ovim transferom Dinamo je izgubio važnog igrača u rotaciji i svakako sjajnog defenzivca koji se nije dokazao protiv Rudeša ili Istre već protiv Viktorije Plzen, Fenerbahčea i Benfice.

2. Šunjić nije mesar niti jednodimenzionalan igrač

Žalosti pogled nekih analitičara i navijača na nogometne kvalitete Šunjića. Za igrača od 22 godine reći da je napravio transfer karijere ili je Dinamo sjajno prošao što ga je uspio "dati" za takve novce uvredljivo je i neznalački. Prije svega Šunjić nije mesar i destruktivac koji će dobro dodavanje izvesti samo u snu.

Uostalom, pogledajte koliko jednom Interu vrijedi Marcelo Brozović, koliko Liverpoolu znače uporni i trkački moćni James Milner i Jordan Henderson ili koliko mnogi treneri u današnjem sustavu nogometa uvijek računaju na tog jednog, eventualno dvojicu koji mogu defenzivno napraviti sjajan posao.

Šunjić je uostalom s 22 godine bio važan kotačić u mladoj hrvatskoj U-21 reprezentaciji, bio je kapetan i kao takav sigurno nije bio neki tip kojeg ćete poslati na teren i dati mu isključivi zadatak destrukcije te se nadati kako neće dobiti žuti karton u prvih petnaest minuta.

3. Navijači su sve nezadovoljniji

Nakon fenomenalne i povijesne sezone, Dinamo je s velikim ambicijama krenuo u novu. Javno se istaknulo kako je cilj Liga prvaka i eventualni prolazak u Europsku ligu kroz grupnu fazu elitnog europskog natjecanja. Dinamo je obznanio u ožujku da je 2018. godinu zaključio s neto dobiti od više od 72 milijuna kuna. Kada još tome priključimo novac od Uefe za nastupe u šesnaestini i osmini finala Europske lige, dolazimo do jako lijepih financijskih brojki.

Ovoga ljeta očekivao se transfer Olma, pričalo se o basnoslovnim ciframa od gotovo 40 milijuna eura, ali čak i da je prodao sjajnog Španjolca za 30-ak milijuna eura, Dinamo bi napravio odličan posao. Nitko nije računao da će ove godine Modri prodavati mlade igrače ili igrače na koje se računalo u narednom razdoblju. Uostalom, Šunjić je potpisao prije manje od pola godine novi ugovor kojim mu se htjelo pokazati da se na njega računa.

Prošlu godinu, zbog objektivnih razloga, vladala je velika ljubav Dinama i navijača, nezapamćena više od desetak godina. Atmosfera je bila sjajan, Bjelica je preporodio momčad i napravio u relativno kratkom razdoblju ekipu koja ne liči ni na jednu koju je Dinamo imao već dugi niz godina. Hrabru, poletnu, angažiranu i psihološki moćnu. Prvi korak unazad bio je povratak Zorana Mamića.

Ne ulazeći u pravosudne presude i krivnju ili nedužnost pojedinih nogometnih djelatnika, braća Mamić su crvena krpa dobrom dijelu Dinamovih navijača. Nakon takve sezone takav potez teško se može logično objasniti i spada definitivno u niz autogolova vodstva Dinama. Činjenica da je Šunjić prodan neki vežu uz povratak Mamića, no o tome nećemo polemizirati jer istinu ne znamo pa bi se svodila na rekla-kazala. U svakom slučaju, navijači definitivno nisu oduševljeni potezom Modrih.

4. Šunjić je tražio odlazak

Prema nekim informacijama veznjak Dinama tražio je sam odlazak iz Dinama i želio da klub prihvati ponudu Birminghama. Takav scenarij nije nerealan niti nezamisliv, ali postavlja se pitanje zašto je to mladi 22-godišnji veznjak tražio. Da se radi o klubu iz Liga petica mogli bismo razumjeti. Uostalom, naveliko se pisalo o tome kako Šunjića želi Milan. Odlazak u klub takvog renomea, bez obzira na trenutnu situaciju ne bi bio čudan.

Odlazak u engleskog drugoligaša ipak nije isto. Bez obzira što smo i sami ponavljali da engleski Championship spada u vrh europskih liga po kvaliteti momčadi, konkurenciji za sam vrh i posjećenosti gledatelja. Birmingham ipak nije momčad koja se bori za sam vrh Championshipa što je uostalom pokazao prošle sezone. Teško je očekivati da će izboriti ulazak u Premierligu ove sezone što obećava Šunjiću barem nekoliko sezona igranja u drugoligaškom rangu.

Nije to najgora stvar na svijetu i ne možemo se složiti da je korak unazad, ali opet se postavlja logično pitanje. Ostanak u klubu u kojem si praktički ponikao, mogućem natjecanju u Ligi prvaka i novom uspjehu kojim bi se otvorio put prema većem transferu ili odlazak u momčad koja će se boriti u sredini drugoligaške tablice. Ako je Šunjićeva želja ipak i dalje bila toliko jaka, klub ga je morao uvjeriti da još nije najbolje vrijeme za odlazak.

Ponuda je bilo i bit će jer igrača kao Šunjić nema baš na svakom koraku kako će mnogi reći ovih dana. Igre u Dinamu otvorile bi mu lakši put u reprezentaciju što je svakako zaslužio igrama prošle godine. Dinamo je prošle sezone napravio fenomenalan potez kada je zaustavio transfer Ademija u Lille i zadržao Dinamovog kapetana. Možda se varam, ali dojma sam da se slični dogovor mogao postići sa Šunjićem.

5. Dinamo je napravio odličan posao?

Neslužbene informacije govore o transferu od osam milijuna eura uz još do tri milijuna eura raznih bonusa te 30 posto od sljedećeg transfera Dinamova igrača. Prevedeno, osim osam milijuna eura koje će dobiti za sami transfer igrača, Dinamo bi narednih godina mogao još financijski profitirati.

S te strane transfer nije loš, iako naravno uvijek možemo raspravljati je li mogao biti i veći i je li Dinamo stvarno napravio odličan posao ili tek prosječan. Primjerice ako gledamo sa strane engleskog drugoligaša, za usluge mladog talenta koji ima iskustvo igranja na visokoj razini to je prilično mali iznos. Uz to plaća od milijun eura godišnje o kojoj se priča nije toliki izdatak za engleske klubove, pa čak i drugoligaške. Recimo Brentford za koji većina prosječnih gledatelja nogometa nije niti čula, platio je za Leedsova stopera Pontusa Janssona više od šest milijuna eura.

Kod transfera se uvijek postavlja identično, vrlo logično pitanje. Prodaja ne mora biti nužno loša uz dvije opcije. Prva je da imate adekvatnu zamjenu ili zamjene na toj poziciji i druga je da imate mogućnost s tim sredstvima osigurati pojačanje. Što se tiče prve opcije, tu Dinamo nije idealno pokriven. Ademi je tu kao prva opcija i tu nema spora, ali Nikola Moro nije ekvivalent Šunjiću u defenzivnom dijelu igre, a Marko Gjira bez obzira na talent i potencijal još uvijek nije iskoristiv u europskim susretima.

Bjelica je uostalom pokazao prošle godine da voli rotaciju, da želi odmorne i spremne igrače, a ne alibije i za veći iskorak ili nastup u Ligi prvaka Dinamo mora biti dobro pokriven na svakoj poziciji. Trenutno je na toj poziciji deficit, pogotovo jer nije nemoguće da Ademi bude ozlijeđen ili suspendiran pa Dinamo ostane na igračima koji ne mogu na jednakoj razini odraditi defenzivne zadatke. Što se tiče druge opcije, za sada se ne spominje nikakvo pojačanje na toj poziciji.

Valja pričekati i vidjeti hoće li Dinamo krenuti u lov na igrača koji može defenzivno ojačati Modre i biti dugoročna zamjena za Šunjića. Tada možemo reći da je posao dobar i da se odlazak jednog igrača nadoknadio dolaskom njegove zamjene koja je jednako kvalitetna ili kvalitetnija. Do tog trenutka, ne možemo reći da je Dinamo napravio odličan posao.

FOTO: Robert Anić/PIXSELL

Premier liga

1Arsenal 3585:28+5780
2Manchester City 3482:32+5079
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3267:49+1860
6Manchester United 3452:51+154
7Newcastle 3474:55+1953
8West Ham  3556:65-949
9Chelsea 3363:59+448
10Bournemouth 3552:60-848
11Wolverhampton 3548:55-746
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3448:55-740
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Everton (-8)3537:48-1136
16Brentford 3451:58-735
17Nottingham Forest 3441:61-2029
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3537:70-3322
20Sheffield United 3534:97-6316

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dinko Bilich27.07.2019. u 13:01
    Usporedbe s Brozovićem,Hendersonom ne stoje. Različtii "zadnji" vezni odreda. Na kraju krajeva, evo Šunjić u intervjuu za 24 sata potvrdio koliko je bio željan prelaska tamo.Dinamo ga može i hoće nadomjestiti
    Dinko Bilich
  • markoli27.07.2019. u 12:01
    Odličan tekst.
    markoli
  • 280427.07.2019. u 10:20
    Tipičan hrvatski komentar s puno upitnika. Tko je kako prošao? I Dinamo i Šunjić odlično. Fa je npr. otišao u Belgiju pa sada u Englesku kao Lovre Kalinić, sada bi pisali kako je Dinamo izgubio novac. Nogomet je igra trena, poslovi u nogometu su isto takvi. Nekad uspiju a nekad ne. Što bi bilo da... [više na forumu]
    2804
  • Obrisan korisnik26.07.2019. u 23:11
    Šunjić samo statistički nije "mesar", jer defanzivni vezni Dinama žuti karton u HNL-u može dobit samo ako doslovno ima sikiru u ruci...
    Obrisan korisnik
  • ibarix26.07.2019. u 20:07
    U doba kad Felixi odlaze za 120 milja €, jedan Šunjić vrijedi 3 milje, a već mu 22 godine. Možete vi subjektivno plakati, ali ja vam kao ne-navijač Dinama mogu objektivnije reći da je ovo dobar potez Dinama. O kojoj se kvaliteti igrača radi, pokazuje i sam interes tamo nekog drugoligaša. Ako je... [više na forumu]
    ibarix