Vodeni sportovi

Antonia Buličić i Grgo Mujan prvaci Hrvatske na 10 kilometara, Jakov Igrec i Leon Martinjaš poravnati na drugom mjestu

Sportnet, Mihaela Bradovski • nedjelja, 28.07.2019.
Antonia Buličić i Grgo Mujan prvaci Hrvatske na 10 kilometara, Jakov Igrec i Leon Martinjaš poravnati na drugom mjestu

Na jučer održanom Prvenstvu Hrvatske u daljinskom plivanju na 10000 m u Omišu, najbolji su još jednom bili Antonia Buličić i Grgo Mujan, članovi KDP Split. U muškoj konkurenciji se od prvog metra utrke odvijala zanimljiva bitka za drugo mjesto koja ni nakon fotofiniša nije razriješena pa su tako drugo mjesto podijelili Jakov Igrec i Leon Martinjaš, članovi KDPSR Poreč.

Dvije minute iza devet sati dat je znak za start 26. Omiškog plivačkog maratona ujedno i 17. Prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju na 10000 m. Na početku utrke vladali su idealni uvjeti te su natjecatelji krenuli punom snagom u borbu sa 10000 m dugom stazom koja se sastojala od 4 kruga dužine 2500 m. Kao i prošlog tjedna u Raslini, ubrzo nakon starta od svih se odvojio Grgo Mujan dok se malo iza njega formirala mala grupa koju su činili Antonia Buličić, Leon Martinjaš i Jakov Igrec.

Na polovici otplivane staze izgledalo je da će Grgo Mujan uspjeti srušiti rekord staze u Omišu koje je davne 2003. postavio veliki slovenski plivač Nace Majcen, a koji iznosi jedan sat, 56 minuta i 45 sekunda. Nažalost prisutnih, baš tad je priroda odlučila uplesti prste u rasplet ovogodišnje utrke i zapuhalo je jako jugo koje je kako je utrka odmicala sve više jačalo i tako onemogućilo rušenje rekorda. Bez obzira na to što je izostalo rušenje rekorda staze, gledatelji u Omišu mogli su uživati u zanimljivoj utrci u kojoj je, još jednom ove godine, uvjerljivo pobijedio Grgo Mujan, ali se zato iza njegovih leđa odvijala prava borba za drugo mjesto.

Grgo je stazu savladao za dva sata pet minuta i 47 sekunda, a šest minuta i šest sekunda iza njega cilj su istodobno dotaknuli Leon Martinjaš i Jakov Igrec, dok je samo dvije sekunde iza njih utrku završila pobjednica ženske utrke Antonia Buličić. Iako se radi o stazi dugoj 10000 m, Martinjaš i Igrec su utrku uspjeli otplivati u potpuno istom vremenu te su na kraju podijelili drugo mjesto.

Na dolazak slijedećeg natjecatelja čekalo se novih šest minuta, a tada je ciljem prošao Petar Matić (KDP POŠK). Prva dvojica natjecatelja koja se nisu natjecala za poredak Prvenstva Hrvatske već samo za CRO CUP bodove, bili su braća Aljoša i Andrej Pribac (KDPSR Poreč) koji su utrku završili sa samo jednom sekundom razlike, a brži je bio Aljoša. Nakon njih do drugog mjesta u ženskoj utrci doplivala je Karla Šitić (KDP Split). Treće mjesto u ženskoj utrci zauzela je 13-godišnja Ema Krstić (KDP Donat).

Na utrci u Omišu nastupilo je 40 plivačica i plivača od koji je njih 33 uspješno završilo utrku. Šest plivača bilo je, uslijed vremenskih neprilika, odustati prije završetka utrke, dok je jedna plivačica utrku završila nakon proteka vremenskog ograničenja.

Sljedeća utrka CRO CUP održava se slijedeće subote, a radi se o plivačkom maratonu Novigrad – Maslenica – Novigrad što će ujedno biti i 1. Prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju na 7500 m.

Što se tiče najboljih juniorskih daljinskih plivača pred njima je nastup na Europskom juniorskom prvenstvu koje se održava slijedećeg tjedna u češkim Račicama, a Hrvatsku će predstavljati: Antonia Buličić, Petra Mijić, Leona Coha, Leon Martinjaš, Jakov Igrec i Đivo Damić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!