Rukomet

Ovo ljeto potvrđuje da nema brige za budućnost hrvatskog rukometa

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 29.07.2019.
Ovo ljeto potvrđuje da nema brige za budućnost hrvatskog rukometa
Foto: Pixsell

Zlato reprezentacije mlađih kadeta na EYOF-u i srebro juniora na Svjetskom prvenstvu. Čeka nas nastup još jedne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu i to reprezentacije koja će itekako imati što za reći...

Reprezentacije do 21 godine one su koje ulaze u svijet seniorskog rukometa i na njima se može najbliže vidjeti kakva je budućnost pojedine reprezentacije. Talenti se pojavljuju i ranije, ali nije isti igrač od 17 i 21 godine, onaj od 17 godina još se praktički nije susreo sa seniorskim rukometom i još u biti dobar dio njih nije niti sto posto siguran da se želi baviti upravo ovim u životu. Igrači od 21 godine već su po tom pitanju izgrađeniji, igraju seniorski rukomet i samom igrom, potezima, razmišljanjem, pokazuju koliko mogu napraviti na visokoj razini.

Hrvatski sport nerijetko je prolazio kroz situacije u kojima posjeduje prirodne talente i one najmlađe reprezentacije bilježe dobre rezultate, ali one na prijelazu u seniorske vode više nisu tako dobre. Tako je bilo i s rukometom, bio je tu niz reprezentacija do 18 i 19 godina koje su uzimale odličja, pa čak i titule, ali ona do 21 godine čekala je na prvu medalju sve do ovog Svjetskog prvenstva.

Niti na ovo Svjetsko prvenstvo nije ispraćena s velikim očekivanjima iako je na njega otišla s nizom igrača koji već igraju važnu ulogu u svojim klubovima, neki su osjetili i A reprezentaciju, no na pojedinim pozicijama ipak je nedostajalo one visoke klase i prema onoj "jak si koliko je jaka tvoja najslabija karika", Hrvatsku je malo tko vidio u finalu.

Međutim pokazalo se da Hrvatska ima dovoljno kvalitete da i ona mjesta koja su možda nešto lošija ipak budu zamaskirana i upiše se dobar rezultat. Visoka klasa u vanjskoj liniji s nizom igrača koji će vrlo brzo igrati važnu ulogu i u A reprezentaciji, mali Mileta na desnom krilu pokazao je također veliki potencijal, vratari Ereš i Panjan odradili su svoj dio posla, a ono što najviše veseli je to što na mjestima na kojima Hrvatska ima najviše problema u seniorskoj reprezentaciji, u ovoj reprezentaciji su i najveći potencijali.

Tko su srebrni juniori?

Ivan Ereš - Iza njega je dobra sezona u dresu Spačve gdje je branio i gdje mu se vjerovalo, a to je za mladog vratara vrlo bitno. Od sljedeće sezone bit će u Füchseu iz Berlina, u njihovoj drugoj momčadi, što je možda i bolji izbor nego da je preselio u redove neke momčadi izvan Hrvatske u kojoj bi bio u potpuno sporednoj ulozi, ali u seniorskom sastavu. Ovdje će braniti, a trenirat će i s prvom momčadi. Od Silvija Heinevettera imat će što naučiti.

Ivan Panjan - Siščanin koji je od samih početaka pokazivao veliki talent. Otac je bio vratar, djed je također igrao rukomet, taj sport nosi u sebi, a nakon što je još kao dječak dobio priliku kod Josipa Ražića, preselio je u Zagreb da bi sada bio u Sesvetama. Sigurno još jedan veliki potencijal.

Filip Perić - Uoči početka priprema na njega se nije račuinalo s velikom minutažom, ali potpuno se nametnuo i u Španjolsku je otišao s odličnim statusom. Međutim tijekom Prvenstva nije bio na toj ranijoj razini, ali svakako je dobro saznanje da Hrvatska ima tri vratara u toj generaciji koji puno obećavaju.

Lovro Malec - Igrao u pet utakmica, postigao dva pogotka. Lijevo krilo iz Ivanića, još prije četiri godina već je igrao Premijer ligu.

Fran Mileta - Član momčadi Prvenstva, dečko koji je ovog ljeta iz labinskog Rudara preselio u Nexe gdje će samo još dodatno napredovati. Igrat će na još višoj razini, SEHA ligu i Europu, a ne treba zaboraviti da je on ujedno i najmlađi član reprezentacije. Ogroman potencijal.

Dominik Novak - U Varaždinu je igrao i to je za njega bilo vrlo važno. Fizički već sada odgovara zahtjevima seniorskog rukometa, vrlo je snažan, a ovdje je predstavljao dobru alternativu u vanjskoj liniji. Nastup je završio s deset golova i dobrim dojmom.

Karlo Godec - Pet postignutih golova, a on bi sljedeće sezone u Dubravi trebao do pokoje minute više. Igra na lijevom krilu, a u A reprezentaciji tu je jaka konkurencija sa Štrlekom i Mandićem još niz godina.

Filip Vistorop - Bilo je malo straha koliko će Vistorop moći izdržati u ovom visokom ritmu s velikim brojem utakmica jer je u Zagrebu praktički izgubio sezonu. Igrao je malo, manje nego je trebao, ali s obzirom na to, može biti vrlo zadovoljan. 48 golova i 16 asistencija, s većom minutažom u klubu, bit će i on još puno bolji.

Ivan Martinović - MVP Prvenstva i igrač za kojeg se i prije Prvenstva znalo i očekivalo da bude broj jedan. Iza njega je velika sezona u Bundesligi gdje mu nije bilo strano postići i devet-deset pogodaka te je već zaslužio i više povjerenja Line Červara, posebno jer igra na poziciji desnog vanjskog gdje Hrvatska baš i nema takvu širinu.

Tomislav Špruk - Član Varaždina koji igra na lijevom krilu. Postigao osam pogodaka, predispozicijama može i više, ali potrebno je malo više agresivnosti i "nametljivosti".

Adrian Miličević - Zbog raznih okolnosti još uvijek se nije razvio onako kako je trebao. Kao vrlo mlad otišao je u inozemstvo, nije imao sreće niti s ozljedama i za njega će biti najvažnije da se ustali s minutažom, ali i da ne bude imao zdravstvenih problema.

Zvonimir Srna - Igrač zbog kojeg Darijo Srna nije propuštao utakmice ove reprezentacije. Nećak legendarnog kapetana ujedno je i veliki potencijal, puno radi sa Silvijom Ivandijom, član je Dubrovnika s kojim ga sljedeće sezone očekuje razina više nakon ulaska u Premijer ligu.

Josip Vekić - Glavni obrambeni igrač ove reprezentacije, ima i napadački potencijal i poput Marka Mamića mora željeti i dalje usavršavati taj segment. Vrlo čvrst, obrana je već sada tu.

Marko Račić - Nije puno igrao, ali kod njega je također dosta prostora za napredak. Konstitucijom ima predispozicije za pivota A reprezentacije, ali sada ulazi u ključno razdoblje. Odlazi u Njemačku gdje ga čeka žestok rad i nadamo se da s njim dobivamo još jednog kandidata za A reprezentaciju.

Danijel Papić - Još jedan pivot, od sljedeće sezone kod izbornika Dominikovića u Sesvetama. Tehnički sve bolji.

Josip Šarac - Klasa. U Celju je igrao i osjeti se da iza sebe ima jakih utakmica. Pokazao se kao vrlo svestran, kvalitetan i u obrani i u napadu te je bio legitiman kandidat za momčad Prvenstva. Kada je trebalo povući, preuzimao je odgovornost, uz Martinovića još jedan koji može odmah među Červarove izabranike.

Halil Jaganjac - O Halilu se zna praktički sve. Inzistiralo se na igri u oba smjera, podizanju obrane, raznovrsnosti u napadu i polako stvari sjedaju na svoje mjesto. Šut nikada nije bio problem, sada lagano dolaze i druge stvari. Očekujemo veliku sezonu za Jaganjca u Nexeu.

Ostali

Hrvatska je tu, na mapi onih koji imaju svijetlu budućnost i to je lijepo znati. Nije samo ova generacija zalog svijetle budućnosti, klinci Nine Markovića osvojili su zlato na EYOF-u uz nekoliko igrača koji imaju ogroman potencijal, zatim je tu i reprezentacija do 19 godina pod vodstvom Siniše Markote koja kreće u akciju za tjedan dana, a i od nje se očekuje puno, uglavnom kada se sve zbroji, straha za budućnost nema.

Nema ga ni za Francuze koji imaju fantastično razrađen sustav od najmlađih kategorija i ne žive samo od talenta već od sjajnog rada kroz klubove i reprezentacije. Ova Francuska iz Viga ima niz igrača koji već sada igraju ulogu u klubovima koji su za nekoliko klasa iznad naših premijerligaških, a opet Hrvatska nije bila baš toliko podređena. Više impresionirana i van ritma u početku, kasnije je bilo teško sve to stići i potpuno se vratiti.

Već toliko spominjani Portugal je sila koja dolazi, Portugalci imaju niz kvalitetnih mladih igrača, a sve to im se poklopilo i uz ulaganja u seniorski pogon. Niti seniorska reprezentacija Portugala nije za odbaciti, ne zaboravimo što je u kvalifikacijama napravila Francuskoj... To je još jedna reprezentacija na koju će u budućnosti trebati ozbiljno računati.

Njemačka uvijek stvara neke nove generacije iako ovdje nije briljirala, jednako kao niti Španjolska. Slovenija također ima mlade snage na koje treba obratiti pornost, a ono što se vidi je kako se sve kvalitetnije radi i u sjevernoj Africi pa ponovno imamo kvalitetne reprezentacije Tunisa i Egipta koje ne trebaju brinuti za budućnost,

Ovo Svjetsko prvenstvo donijelo je rukomet koji bi zaradio visoku ocjenu i na seniorskoj razini. Finalni nastup Francuza i škola realizacije s krilnih pozicija već sada je na razini nekih reprezentacija koje su stalne sudionice velikih seniorskih natjecanja. Nema nikakve dvojbe kako ćemo niz igrača koje smo gledali na ovom SP-u gledati i na narednim seniorskim natjecanjima u važnoj ulozi.

Lijepo je vidjeti da je Hrvatska u ovom društvu već sada vrlo visoko.

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!