Nogomet

Na današnji dan: "Petarda" Partizanu na prepunom Maksimiru

Petar Jenjić • utorak, 30.07.2019.
Na današnji dan: "Petarda" Partizanu na prepunom Maksimiru

30. srpnja 1997. godine tada zvana Croatia, upisala je jednu od najvećih pobjeda u povijesti kluba kada je na Maksimiru pregažen Partizan s 5:0...

Na današnji dan odigrana je legendarna maksimirska utakmica gdje je tadašnja Croatia ugostila Partizan. Iako je to bila rana faza kvalifikacija za Ligu prvaka, bilo je to tek dvije godine od završetka Domovinskog rata, a prva utakmica jednog hrvatskog i srpskog kluba. Nacionalni naboj bio je velik, a u klub se vratio i Robert Prosinečki kojem je to bila prva europska utakmica.

Na stadionu JNA u Beogradu, Partizan je stigao do pobjede od 1:0, a Zagrebom je zavladala velika euforija. Naravno, tražila se karta više za ulazak u Maksimir, a u konačnici je na stadionu bilo 40 tisuća gledatelja.

"Ili ćemo i zgaziti, ili nas neće biti. Svi ćemo, na čelu s Canjugom, bježati iz Zagreba", govorili su igrači prije utakmice. I u konačnici su uspjeli ovo prvo, deklasirali su protivnika s visokih 5:0.

Vrlo brzo sve je krenulo kako je trebalo, Silvijo Marić zabio je za 1:0 u 12. minuti, a tri minute kasnije Igor Cvitanović postigao je novi Croatijin pogodak. Već u 23. minuti poentirao je Mark Viduka, a nakon toga stigao je i penal za Partizan. Međutim, na golu je bio Dražen Ladić koji je obranio Dejanu Vukičeviću, a zatim je obranio i odbijenu loptu.

Do kraja poluvremena Croatia je preko Marića podebljala na 4:0. Konačan rezultat postavio je Cvitanović koji se po drugi puta upisao u strijelce, a četiri od pet golova namjestio je Edin Mujčin.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!