Vodeni sportovi

Bukić vjeruje da u Bušlji još ima želje, a za Tucka tvrdi: "On je najbolji trener svijeta"

Branimir Korać • četvrtak, 01.08.2019.
Bukić vjeruje da u Bušlji još ima želje, a za Tucka tvrdi: "On je najbolji trener svijeta"
Foto: FaH

Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić zajedno sa svojim suradnicima može biti zadovoljan kako Hrvatska napreduje i kakve rezultate ostvaruje...

Iako je Hrvatska u Gweangjuu predala titulu svjetskog prvaka, nema razloga za nezadovoljstvo, jedan od ciljeva je ispunjen.

"Na Svjetskom prvenstvu imali smo nekoliko ciljeva. Želja nam je bila obraniti naslov svjetskog prvaka i osigurati Olimpijske igre u Tokiju, ali istina je i da nam je primarni cilj na svakomvelikom natjecanju osvojiti medalju. Kako smo to i ostvarili, nastup na Svjetskom prvenstvu možemo proglasiti uspješnim. U polufinalu nismo bili pravi, a Španjolci su bili odlični, no reakcija nakon toga porazua bila je sjajna, svi su se motivirali podigli i vratili iz ponora. Uvijek je najtežže igrati za broncu", kaže Bukić za Sportske novosti.

Bukić je Savez preuzeo 2004. godine i najavio da će odvesti Hrvatsku na svjetski vrh i da će ona tamo ostati.

"Ponosan sam na ono što je Hrvatska napravila, a to je jako teško u svakom momčadskom sportu. Dovoljno je pogledati rukomet u kojem smo u svjetskom vrhu pa koliko je to teško, a ništa lakše nije osvajati medalje niti u vaterpolu. Priče kako se vaterpolo ozbiljno igra u pet-šest država su tendenciozne, danas se na vrhunskoj razini igra u 10-12 država. I u rukometu je slično, pa i u nogometu, to je uvijek tih desetak kandidata za medalju. Crna Gora je sigurno došla po medalju, a ne biti deseta. Kao i SAD, sigurno se boriti za medalju, a ne biti deveti. Australija ili Grčka su također došle boriti se za medalju, a završile su na šestom odnosno sedmom mjestu. Pa, i Srbija je sigurno došla po medalju."

Predsjednik Saveza ne krije kako je bilo velikih problema i promjena u odnosu na rezprezentaciju koja je 2017. uzela zlato, ali ističe kako je Hrvatska prvenstveno momčad.

"Bili smo u odnosu na prošlo SP bez Sandra Sukna koji je i službeno najbolji igrač svijeta, godinama nije bilo Dobuda koji se tek vraća, Luka Bukić imao je operaciju slijepog crijeva, macan je slomio kost u šaci... Mi smo prije svega momčad, kolektiv. No, nakon Suknova odlaska mi smo izgubili lidera u bazenu i izvan njega, kapetana, najboljeg igrača. Naravno da nije ni onda Sandro bio sam jer su uz Sandra bili i Joković i Bušlje i Garcia i Lončar i Bijač... ali je Sandro davao dimenziju više. Protiv Mađarske je razliku napravio jedan izniman dan, raspoloženje Mara Jokovića koji je odigrao utakmicu života. On je odigrao mnogo odličnih utakmica, bio ključni igrač, ali ono što je napravio protiv Mađara... Dugo nisam vidio takvu dominaciju jednog igrača u utakmici koja je odlučivala o medalji na Svjetskom prvenstvu."

Bukić je dodao i kako je bilo slučajeva gdje je izbornik htio odmarati igrače, ali oni su ga molili da ih zove.

"Oni ovo obožavaju, htio je izbornik neke odmarati u niz situacija u Svjetskoj ligi, ali su ga molili da ih zove. Zato me malo iznenadila Bušljina izjava o mogućem odlasku, ali on je tu od 2005. godine i nije preskočio nijedno natjecanje. ila bi šteta da ne ode do kraja. Da i statistički zabetonira nešto što nikad nitko prije njega nije uspio. Nas nakon Tokija čeka SP u Fukuoki 2021., ali nakon toga slijedi ono što je nama još važnije: EP u Splitu 2022. Ne znam niti jednog pravog igrača koji bi sam sebe eliminirao da ne igra Europsko prvenstvo u Splitu. To je kruna bavljenja sportom, igrati doma, pred 10-11 tisuća ljudi. Da mogu, i ja bih to igrao."

Posebno cijeni Ivicu Tucka kojeg smatra najboljim trenerom svijeta.

"Tucak je za mene u ovom trenutku najbolji trener na svijetu! U redu, to je moje osobno mišljenje, ali sam siguran pak kako za nikoga u svijetu vaterpola danas nije sporno da je Tucak među tri najbolja trenera na Globusu. To je također naša možda i najveća snaga, jer nakon velikog, najvećeg Ratka Rudića koji je udario temelje nizu ovih uspjeha, s naslovima prvaka Europe, prvaka svijeta i olimpijskih pobjednika, otvorio se put Ivici Tucku koji je nastavio jednako jako, moćno, angažirano. Jasno, nije sam. Njegov je pomoćnik sada Mile Smodlaka, prije je bio Ivan Asić. Kondicijski je trener Pero Kuterovac kojeg igrači obožavaju i sjajno radi svoj posao. Pa, Igor Pezelj koji radi s vratarima, a ujedno je duša tehničkih detalja. On se bavi videoanalizom, svaki detalj koji mu Tucak samo pošalje porukom, Pezo u najhitnijem roku stavi na stol. Odnedavno je tu još i Sandro Sukno". Upravo Sukna smatra potencijalnim budućim izbornikom neke mlade reprezentacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!