Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Kanada puna NBA igrača, a vodi je trener NBA prvaka

Branimir Korać • ponedjeljak, 05.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Kanada puna NBA igrača, a vodi je trener NBA prvaka
Foto: EPA

Reprezentacija na koju treba obratiti pozornost jer posjeduje kvalitetu i na klupi i na parketu je Kanada. Vodi je Nick Nurse, a u rosteru ima niz NBA igrača...

SVJETSKI KUP NA SPORTNETU

Nema Hrvatske, ali nema veze, mi volimo košarku. Bez obzira što hrvatska reprezentacija neće nastupiti na Svjetskom kupu, mi ćemo se ponašati kao da nastupa. Opširno ćemo vam predstaviti Prvenstvo i sudionike, pisati o prošlosti i sadašnjosti i kroz niz tekstova na svakodnevnoj bazi uvesti vas u cijelu priču.

31. kolovoza kreće Prvenstvo, za neke će termini biti malo nezgodni jer se dio utakmica odigrava tijekom noći, ali s obzirom da nas očekuje zanimljivo, kvalitetno i vjerujemo vrlo uzbudljivo Prvenstvo, izdržat će se jer ipak, ne događa se to svakog dana.

Držat ćemo se nekih starih dobro provjerenih i uhodanih stvari, uz izvještaje svih dvoboja, brojne vijesti i izjave, bit će tu naš power ranking, petorke dana, najave onih najzanimljivijih utakmica, statistički pregledi, uglavnom, sve što trebate znati bit će na jednom mjestu.

Reprezentacija koja se nipošto ne smije podcijeniti svakako je Kanada. Niz igrača s NBA i europskim iskustvom pokušat će napokon napraviti nešto više na svjetskoj smotri. Dosadašnji pokušaji nisu bili uspješni i Kanada se nikada nije približila odličju. Šteta što ne nastupa u punom sastavu jer bi tada itekako bila legitiman kandidat za medalju, ovako je opasna, ali opet ne i među glavnim kandidatima.

Na popisu koji je izbacio Nick Nurse sa svojim stožerom nalazi se 29 igrača od čega njih 17 koji su na rosteru NBA klubova, a među njima i petorica rookieja koji tek dolaze u ligu. Kanada definitivno ima veliki potencijal, Reprezentacija je među mlađima, samo dvojica od 29 igrača stariji su od 30 godina.

Nedostaju Andrew Wiggins, Tristan Thompson i RJ Barrett i šteta jer bi Kanada s njima bila još snažnija, ali i ovako neće biti lagan zalogaj. Skupina u kojoj se nalazi je neugodna, ali ne i neprolazna. Puno toga reći će prvo kolo kada Kanađani igraju protiv jednako ambiciozne Australije, tu je još Litva koja je možda i favorit skupine te Senegal koji je pak autsajder.

Jedan od onih koji bi se trebali naći u tih 12 putnika na Svjetski kup je Dwight Powell, član Dallas Mavericksa iza kojeg je velika sezona.

"Cilj je otići daleko u turniru. Ambiciozni smo, ali znamo da je sve posve otvoreno i mnoge reprezentacije borit će se za medalju na ovom natjecanju. Razina kvalitete diljem svijeta je u porastu i bit će sve teže izboriti se za odličje na bilo kojem međunarodnom natjecanju. Bit će vrlo neizvjesno i svaka reprezentacija morat ću ponuditi svoju najbolju igru da bi prošla u sljedeću fazu natjecanja", smatra Powell.

Velika snaga ove reprezentacije ujedno će biti i izbornik Nick Nurse, trener koji je vodio Toronto Raptorse do titule NBA prvaka.

"Jedva čekam raditi s ovom talentiranom skupinom mladih igrača te kako bi vidjeli što možemo na teškoj međunarodnoj sceni. Volim međunarodnu košarku, ovo ujedno vidim i kao priliku da nešto naučim i od najboljih u svijetu te da predstavimo Kanadu s ponosom", istaknuo je Nurse nakon što je postavljen za izbornika.

Embed from Getty Images

Dosadašnji nastupi

Kanadi će ovo biti 14. nastup na svjetskoj smotri, a samo šest puta završila je među deset najboljih. 2014. godine u Španjolskoj nije nastupila, zadnji nastup imala je 2010. godine na Svjetskom prvenstvu u Turskoj gdje je upisala svih pet poraza i završila na 22. mjestu. U skupini je upisala poraze od Litve, Španjolske, Novog Zelanda, Francuske pa čak i Libanona. Taj poraz od Libanona usmjerio je kanadski put, upisan je u prvom kolu, a Novi Zeland pregazio ju je s 32 razlike.

1978. i 1982. godine završila je na šestom mjestu, 1954. i 1994. godine bila je sedma, a taj nastup 1994. godine bio je ujedno na domaćem tlu, naime domaćin je bio Toronto, a Kanađani su prošli skupinu s Rusijom, Argentinom i Angolom da bi u drugoj fazi natjecanja zapela u skupini s Hrvatskom, Grčkom i Kinom. Slavila je protiv Kine, Hrvatska ju je pregazila 92:61, a bitku za drugi krug vodila je s Grčkom koja je ipak slavila 74:71.

Kako su došli u Kinu

23. reprezentacija svijeta po Fibinom rankingu u Kinu se plasirala kroz američke kvalifikacije gdje je u svojoj kvalifikacijskoj skupini u oba kruga zauzela prvo mjesto.

U prvoj fazi kvalifikacija Kanada je bila prva u skupini ispred Dominikanske Republike, Djevičanskih Otoka i Bahama, a upisala je samo jedan poraz i to na gostovanju kod Dominikanske Republike 88:76. Pet pobjeda koje je upisala u toj fazi prosječno su bile čak 33 poena razlike.

U završnoj fazi natjecanja ponovno je bila prva i to ostavivši iza sebe Venezuelu, Brazil, Dominikansku Republiku, Čile i Djevičanske Otoke. Mečevi iz prve runde natjecanja prenosili su se u drugu te je Kanada u drugoj fazi upisala samo jedan poraz i to u gostima kod Venezuele 84:76.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

Prvo ime ove reprezentacije trebao bi biti Jamal Murray, zvijezda Denver Nuggetsa i igrač koji iz sezonu u sezonu pokazuje veliki napredak. Murray je uz Jokića bio jedan od glavnih razloga visokih ambicija Nuggetsa, no zapeo je na Lillardu i McCollumu.

Murray je svakako najzvučnije ime, ali tu su još i Cory Joseph, bivši suigrač Bojana Bogdanovića iz Pacersa, Kelly Olynyk, Dwight Powell, Trey Lyles, Nik Stauskas, Shai Gilgeous-Alexander, Khem Birch, Chris Boucher, Dillon Brooks...

Embed from Getty Images

Izbornik

Na klupi kanadske reprezentacije sjedi Nick Nurse, sjajni stručnjak koji je prošle sezone s Toronto Raptorsima ostvario povijesni uspjeh i osvojio naslov NBA prvaka. Nurse je trener kojem je poznata europska košarka. "Obožavam košarku kakvu igraju mnoge reprezentacije. Mislim da imamo potencijala igrati s najboljima, ali moramo biti svjesni kako svi oni igraju potpuno drugačije. Nije to NBA da svi igraju slično i da sve poznajete. Ovdje ćete iz minute u minutu učiti i mučiti se pročitati protivnika. Nije to nužno loše, tako ćemo napredovati i rasti", govorio je Nurse.

Kanađani u njega polažu velike nade i vjeruju kako će pomoći podići reprezentaciju na višu razinu. Na klupi je zamijenio Jayja Triana koji je šest godina vodio Kanadu i nije napravio ono što se očekivalo. No Nurse je ipak trenerska razina više, nije radio samo u NBA ligi već je širio vidike i u Europu, razvojnoj ligi i imao je uspjeha.

Embed from Getty Images

Prognoza

Kanada može proći u drugu fazu natjecanja. Skupina je dosta teška i sve će biti jasnije nakon dvoboja protiv Australije u prvom kolu. Dosta nada Kanađani polažu u Nursea, druga runda nije nedostižna, a za dalje sve je otvoreno. Medalja se ipak čini previsoka stepenica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Branimir K.05.08.2019. u 22:22
    Konacni rosteri s 12 imena prijavljuju se neposredno prije pocetka natjecanja, a to se moglo dogoditi bilo kad da netko otkaze iz nekog razloga. Murray je otkazao sat-dva nakon obajave, peh, na takvo sto ne mozemo utjecati, niti cemo se s tim zamarati. Ako cemo tako razmisljati, necemo ni pisati... [više na forumu]
    Branimir K.
  • The Process05.08.2019. u 18:46
    Mogli ste bar sačekati konačne rostere pa početi s pisanjem analiza. Ovako će biti još dosta promjena koje mijenjaju čitavu sliku ekipe. Evo npr. u tekstu spominjani Jamal Murray je odustao od nastupa.
    The Process