Nogomet

Burićev Hajduk bit će bolji kako sezona bude odmicala

Sportnet • utorak, 06.08.2019.
Burićev Hajduk bit će bolji kako sezona bude odmicala
Foto: Pixsell

"Bit ćemo moćni", izjavio je Damir Burić nakon uvjerljive pobjede protiv Lokomotive. Ako ćemo suditi po njegovom prvom mandatu na klupi Hajduka, u pravu je...

AUTOR: L.M.

Damir Burić krenuo je u svoj drugi mandat na klupi Hajduka gotovo pa savršeno. Tri pobjede bez primljenog gola uz osam postignutih pogodaka zagolicale su maštu standardno euforičnim navijačima Hajduka. A ako usporedimo Burićev start i nastavak u prošlom mandatu, situacija izgleda itekako obećavajuće.

Burić je bio za kormilom u sezoni 2015/2016. Debitirao je remijem u Maksimiru u kojem je Hajduk rano poveo golom Caktaša dok je konačnih 1:1 postavio Soudani. Hajduk je izgledao dobro, čvrsto i lokalni mediji već su krenuli u najavu borbe za naslov. A onda je uslijedio remi s tada neugodnim RNK Splitom, poraz od Istre u Puli i remi sa Slaven Belupom na Poljudu. Prvu prvenstvenu pobjedu Damir Burić čekao je pet kola, kada je Hajduk kao gost svladao Lokomotivu.

Treba uzeti u obzir da je Hajduk tada daleko dogurao u Europskoj ligi, da je Ohandza u tom natjecanju dominirao i da je euforija zbog mogućeg plasmana u skupine kao i zbog Zoljinog talenta skinula dio pritiska lošeg ulaska u prvenstvo. Liberec je bio prejak na zadnjoj stepenici i Hajduku je ostalo prvenstvo. Tu je popularni Šolta polagano hvatao konce. Nakon neuspješna četiri kola, Šoltin Hajduk kreće u seriju od osam pobjeda i dvije neriješene utakmice u narednih deset dvoboja. Hajduk nije umirao u ljepoti, ali je bio čvrst natrag i direktan naprijed. Uz pokoji kiks Dinama i Rijeke, Hajduk je 15. kolo i veliki derbi s Rijekom na Poljudu dočekao na čelu ljestvice. Poljud se napunio (bila je to najposjećenija utakmica čitave sezone Hrvatske nogometne lige), a Rijeka je pregazila Bijele.

Hajduk je još neko vrijeme držao korak za vodećim dvojcem i na kraju završio treći, znatno iza Rijeke i ispred Lokomotive. Novi predsjednik Ivan Kos nije produžio suradnju s Burićem, ali je nakon četiri godine popularni Šolta ponovno osvanuo na Poljudu.

Okolnosti drugog mandata Damira Burića su znatno drugačije. Zatekao je kaotičnu atmosferu uzrokovanu ispadanjem od Gzire, nesređenu situaciju unutar kluba i momčad koja je slagana za njegova prethodnika koji je imao potpuni drugačiji stil igre. S druge strane, zatekao je kvalitetniju momčad nego prvi puta i u svakom slučaju iskusniji i širi kadar. S obzirom na ispadanje iz Europe nije morao pripremati i igrati dvije utakmice tjedno i trošiti se na dva fronta.

U prve tri utakmice Burić je položio za čistu peticu. Tri uvjerljive pobjede, nula primljenih golova i povrat harmonije s navijačima. Tko se još sjeća Gzire? Šolta voli započeti od čvrstog obrambenog bloka, nadograditi ga presingom i gledati što direktnije doći do protivničkog gola. S vremenom, momčad će biti uigranija i bolje odgovarati na njegove zahtjeve. Novi igrači koji još nisu u stanju pune fizičke spreme, kao Eduok i Čolina, bit će spremniji. Pravo nastupa dobit će i Jakoliš, kojeg Šolta jako cijeni. Trebao bi proraditi i Jairo, koji je zasad ostao dužan. Svi pokazatelji govore da će Hajduk biti još bolji i još opasniji.

Prije četiri godine Damir Burić prijetio je Dinamu i Rijeci do samog kraja jesenskog dijela prvenstva, nešto što se Hajduku zadnjih godina i ne događa često. Pokazao je da mu treba vremena da posloži kockice i da tada njegova ekipa igra pragmatično i učinkovito. Ove sezone, Šolta je krenuo silovito. Ako ćemo tražiti lekcije iz njegovog prošlog mandata, reći ćemo da će Hajduk biti samo bolji kako sezone bude odmicala i da su realne šanse da ove godine ostane nešto duže u samom vrhu.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dinko Bilich06.08.2019. u 10:46
    Ohandza nije dominirao, u Norveškoj je bio odličan,protiv Estonaca solidan, na Poljudu sa istim Stromsgodsetom ništa posebno,protiv Libereca u obje zakazao
    Dinko Bilich