Nogomet

ANALIZA: Burićev njemački stil nakon Oreščaninovog pozicijskog nogometa

Sportnet • subota, 10.08.2019.
ANALIZA: Burićev njemački stil nakon Oreščaninovog pozicijskog nogometa
Foto: Pixsell

Malteška Gzira United okrenula je Hajduk naglavačke. Šokovi donose potrese i promjene pa je tako i Hajduk promijenio trenera, a s njim i formaciju i stil igre...

AUTOR: L.M.

Siniša Oreščanin preferirao je stil i postavke nogometa po uzoru na Red Bull Salzburg. Formacija 4-3-1-2 s jednim zadnjim veznim, dvije osmice koje su malo niže postavljene i s ofenzivnim veznim tvore svojevrstan romb. Formacija bez klasičnih krila, s dva napadača koji šire obranu i ubacivanjima iz drugog plana u samu završnicu. Six je gajio pozicijski nogomet i težio posjedu, a početak kreacije tražio iz zadnje linije.

S druge strane, Damir Burić voli potpuno drugačiji stil nogometa. Direktan nogomet, visoki presing, puno trke i što brži dolazak pred protivnički gol. Preferirana formacija je 4-2-3-1, s dvije šestice, krilnim igračima i jednim špicom. Burić je njemačka škola, gegen presing kod otvaranja napada protivnika i reakcija odmah po izgubljenoj lopti u fazi napada s ciljem što bržeg vraćanja posjeda i okomita igra, dubinski pas što brže dok protivnička obrana još nije organizirana.

Njemačka škola Damira Burića protiv svojevrsne španjolske škole Siniše Oreščanina. Što je bolje za Hajduk? Prije svega, bitno je kakve i koje igrače bilo koji trener ima na raspolaganju. Six je selektirao, koliko je mogao, ekipu prema svom preferiranom stilu igre, usađivao im određene navike i automatizme koje taj stil nosi i na terenu se vidio rukopis trenera. Onda se sve srušilo u samo 45 minuta. Poluamaterska Gzira protutnjala je Poljudom, a Six ga napustio. Nikada nećemo saznati kako bi se Samuel Eduok uklopio u Oreščaninov stil igre i kako bi Sixov Hajduk izgledao nakon još jednih priprema i sa nekolicinom pojačanja.

Zbog dosta različitog stila igre, malo vremena za prilagodbu i sumnji u kompatibilnost kadra s formacijom, Damir Burić je u dijelu javnosti dočekan sa skepsom. Niti mjesec dana kasnije, šamar od Gzire ne peče toliko (uvijek će peći, kao što će i Shelbourne i Debrecen uvijek ostati zapisani u sjećanjima navijača Hajduka), Hajduk izgleda jako dobro i Burić je čvrsto u sedlu. Eduok je savršen igrač za njegov sustav, bilo na krilu ili u špici, lijeva strana izgleda jako dobro i potentno, a najveći dužnik ispada Jairo koji je vraćen na svoju prirodu poziciju.

Bitna stvar je i što Burićev stil puno bolje izražava Hajdukov identitet od Sixova. Čvrsto, muški, hajdučki, uvijek se težilo takvoj igri na Poljudu. Burić energično vodi utakmice s klupe, nešto što splitska publike voli i cijeni. Ne može se izbjeći paralela s Jürgenom Kloppom, po stilu igre, a donekle i temperamentu. Može li Burić biti Hajdukov Klopp? Vrijeme će pokazati, ali početak je definitivno dobar.

Siniša Oreščanin čeka novi angažman. Možemo reći da je imao dobru rolu u Hajduku. Stabilizirao je momčad, odradio kvalitetno proljeće, i onda naivno pao. Damir Burić se nakon jedne solidne epizode u Hajduku vratio da dovrši posao. Tko zna, možda se jednog dana i Siniša Oreščanin vrati na Poljud da dovrši što je započeo.

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!