Košarka

Ususret Svjetskom kupu u Kini: Turska bi mnogima mogla stvoriti probleme

Petar Jenjić • nedjelja, 11.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu u Kini: Turska bi mnogima mogla stvoriti probleme
Foto: EPA

Jedan od događaja koji će obilježiti ovo ljeto je svakako Svjetski košarkaški kup u Kini. U narednim tjednima uvest ćemo vas u cijelu priču, predstaviti sve sudionike, zvijezde i izbornika, a sljedeća na redu jest Turska...

Turska će po imenima definitivno imati vrlo dobra imena te bi mogla ostvariti dobar rezultat ako se sve poklopi kako bi trebalo. Među igračima tu su Cedi Osman, Ersan Ilyasova i Furkan Korkmaz koji su pomogli svojoj reprezentaciji plasirati se na novo Svjetsko prvenstvo.

Dosadašnji nastupi na Svjetskim prvenstvima

Turska je nastupila na prethodna četiri Svjetska prvenstva, a prije toga nijednom. Prvi je stigao u Indianapolisu 2002. godine kada je zaključila nastup na osmom mjestu s omjerom od četiri pobjede i četiri poraza.

Četiri godine kasnije u Japanu izgledalo je to nešto bolje, s obzirom na to da je u skupini porazila Australiju, Litvu, Brazil i Katar. U osmini finala s 90:84 bila je bolja od Slovenije, dok protiv Argentine nije imala nikakve šanse (83:58). Razigravanje za što bolji plasman donijelo je pobjedu protiv Litve, kao i poraz od Francuske što je bilo dovoljno za šesto mjesto.

Definitivno najveći uspjeh ostvaren je 2010. godine kada je bila i domaćin. Ostvarila je svih pet pobjeda u skupini protiv Rusije, Grčke, Kine, Portorika i Obale Bjelokosti. U osmini finala pala je Francuska, u četvrtfinalu Slovenija, a u polufinalu nakon neizvjesne završnice i Srbija.

Finale je donijelo koga drugog nego Sjedinjene Američke Države koje su kontrolirale veći dio utakmice te osvojile naslov svjetskog prvaka pobjedom 81:64.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu uspješno je odradila skupinu gdje su još igrale Sjedinjene Američke Države, Dominikanska Republika, Novi Zeland, Ukrajina i Finska, a nakon pobjede protiv Australije u osmini finala, u četvrtfinalu ih je zaustavila Litva.

Kako je došla u Kinu?

U prvoj rundi kvalifikacija Turska je bila smještena u skupini B s Latvijom, Ukrajinom i Švedskom te je u konačnici završila na prvom mjestu s omjerom od četiri pobjede i dva poraza.

Krenula je dvjema pobjedama, protiv Latvije (85:73) i Ukrajine (67:60), nakon čega je uslijedio minimalan poraz od Švedske, kojoj je to bila jedina pobjeda u kvalifikacijama (59:58).

Drugi poraz Turci su upisali u sljedećem kolu kod Latvije (79:70), nakon čega je skupinu zaključila pobjedama protiv Ukrajine (80:66) i Švedske (77:52).

Isti omjer pobjeda i poraza ostvarila je i u drugoj fazi gdje je igrala protiv Španjolske, Crne Gore i Slovenije. Poraze je pretrpjela na gostovanju u Podgorici (71:66) i očekivan na gostovanju kod Španjolaca (74:58).

Konačan omjer bio je osam pobjeda i četiri poraza što je bilo dovoljno za drugo mjesto iza Španjolske te ispred Crne Gore, Latvije, Ukrajine i Slovenije.

Najveća zvijezda

Ersan Ilyasova u NBA ligu stigao je još 2005. godine gdje igra sve do danas, ako izuzmemo dvije sezone provedene u Barceloni. Biran je kao 36. pick od strane Milwaukee Bucksa, a iako je promijenio nekolicinu klubova, uvijek se vraćao u spomenuti.

Prvih osam NBA sezona proveo je upravo u Bucksima, a sezone je zaključivao u blizini dvoznamenkastog prosjeka u koševima. Zatim je u sezoni 2015./16. igrao za Detroit Pistonse i Orlando Magicu, a u sljedećoj je promijenio tri franšize, Oklahoma City Thunder, Philadelphia 76erse i Atlanta Hawkse.

Upravo je u Hawksima krenuo i u sljedeću sezonu (2017./18.), zatim je ponovno stigao u Sixerse, da bi se u konačnici, po treći puta u svojoj karijeri (zbog dvije sezone u Barceloni u međuvremenu), vratio u Milwaukee Buckse.

Nastupao je za tursku reprezentaciju na svakom natjecanju od 2006. godine, osim posljednjeg Svjetskog prvenstva. Naime, nastupio je na dva Svjetska prvenstva i pet Eurobasketa. Najvažnije je svakako bilo ono 2010. godine kada je osvojio srebrenu medalju na velikoj sceni protiv Amerikanaca.

Sam igrač istaknuo je kako bi, prije kraja karijere, osvojiti još jednu medalju s nacionalnom selekcijom.

"Volio bih osvojiti još jednu medalju ili više s reprezentacijom prije nego prestanem igrati. Znam da je uvijek teško doći do pozicija za medalje i osvajati titule jer ima sve više i više momčadi koje se mogu natjecati za najviše pozicije. Imam cilj pomoći Turskoj vratiti se na Olimpijske igre tako što ćemo ostvariti dobar rezultat u Kini", kazao je Ilyasova.

Embed from Getty Images

Izbornik

Ufuk Sarica definitivno je poznato tursko košarkaško ime koje je veći dio igračke karijere proveo u Efes Pilsenu s kojim je pet puta bio prvak Turske, četiri puta osvojio Kup, tri puta Superkup te jednom Koraćev kup.

Nakon završetka igračke karijere radio je kao asistent u Bešiktašu i Anadolu Efesu, a najbolji posao odradio je u Pinar Karsiyaki kojoj je bio trener od 2012. do 2016. godine te s njom osvojio turski Kup i prvenstvo Turske. Natjecanje u regularnom dijelu momčad je zaključila na četvrtom mjestu. U četvrtfinalu, u tri utakmice izbacila je Banvit, nakon toga u četiri utakmice Fenerbahče, da bi u finalu s 4:2 bila bolja od Anadolu Efesa.

Dvije godine radio je kao trener Bešiktaša, a od 2017. izbornik je Turske. Prije nešto manje od dva mjeseca vratio se u Pinar Karsiyaku s kojom je potpisao trogodišnji ugovor.

Embed from Getty Images

Prognoza

Turska nije imala sreće jer je jedna od onih koja je izvukla Sjedinjene Američke Države. Očekujemo borbu s Češkom za drugo mjesto, a neprolazak barem u osminu finala bio bi razočaranje, s obzirom na to da je u skupini još i Japan protiv kojeg igraju prvu utakmicu na natjecanju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!