Košarka

SP 1986: Najbolniji poraz u povijesti jugoslavenske košarke ublažen osvajanjem bronce

Petar Jenjić • utorak, 13.08.2019.
SP 1986: Najbolniji poraz u povijesti jugoslavenske košarke ublažen osvajanjem bronce

Na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj svjetskim je prvakom postao SAD, Sovjetski Savez ostao je drugi, dok je broncu osvojila Jugoslavija koja je u polfinalu ispustila nešto što se "ne može" ispustiti...

Deseto Svjetsko prvenstvo održano je od 5. do 20. srpnja 1986. godine u Španjolskoj, a Jugoslavija ga neće pamtiti po osvojenoj bronci, već po jednom od najbolnijih poraza u košarkaškoj povijesti, utakmici koju je, činilo se, bilo nemoguće izgubiti.

No, krenimo redom. Uoči početka natjecanja usvojena je promjena u pravilima prema kojoj se nakon slobodnih bacanja, koja se izvodne nakon namjernog prekršaja, momčad ponovno dobiva loptu u posjed.

Po prvi puta u povijesti natjecale su se 24 reprezentacije koje su bile smještene u četiri skupine. Iz svake skupine u dalje su išle prve tri ekipe, nakon čega su se formirale nove, dvije grupe s po šest reprezentacija. Prenosili su se bodovi osvojeni protiv onih koji su iz iste grupe prošli dalje. Dvije najbolje išle su dalje, u polufinale.

Izbornik je bio Krešimir Ćosić koji se nije libio ubaciti u vatru mlade igrače. Tako je Cibona imala cijelu petorku: Aleksandra i Dražena Petrovića, Danka Cvjetićanina, Zorana Čuturu i Franju Arapovića. U reprezentaciji je debitirao Veljko Petranović, kao i 18-godišnji Vlade Divac.

Jugoslavija je apsolutno izdominirala svoju skupinu u kojoj je ostvarila svih pobjeda uz koš razliku +150. U prvoj utakmici svladala je Novi Zeland (118:81), zatim još jače pregazila Maleziju (131:61), nakon čega je porazila Nizozemsku (95:74), Argentinu (87:68) i Kanadu (83:80).

U drugoj rundi krenula je laganom pobjedom protiv Kine (106:82), a zatim i protiv Italije (102:76), da bi u izravnoj borbi za prvo mjesto bolje bile Sjedinjene Američke Države koje su slavile sa 69:60.

Slijedilo je polufinale i dvoboj protiv branitelja naslova Sovjetskog Saveza. Samo jedna minuta katastrofe donijela je poraz, a kako se sve odigralo, vjerojatno se nikada neće zaboraviti.

Od početka utakmice Jugoslavija je diktirala tempom utakmice. Na poluvremenu je imala vodstvo 40:37, a na početku drugog i devet koševa prednosti (54:46). Sabonis je nakon toga vratio Sovjete u igru, smanjujući na 56:55, ali ubačajem Čuture vraća se Jugoslavija na devet razlike (85:76).

Dogodilo se to 55 sekundi prije kraja, gotovo da je krenulo slavlje, no do njega ipak nije došlo. Prvo je Sabonis pogodio tricu od table iz očaja, a Zoran Radović zatim gubi loptu odmah ispod koša što za novu tricu koristi Tihonenko.

12 sekundi prije kraja loptu je dobio Vlade Divac, radi grešku, a Sovjetski savez ima napad za pobjedu. U posljednjim sekundama Valters za izjednačenje i produžetak (85:85). U dodatnom vremenu Sovjeti okreću i dolaze do pobjede 91:90.

Utakmica za treće mjesto donijela je dvoboj protiv Brazila i laganu pobjedu 117:91, no bila je to slaba utjeha za Jugoslaviju koja je ispustila pobjedu. No, krivca je trebalo pronaći, a s raznim se epitetima najviše morao nositi Divac.

Nakon toga napalo se i Dražena da se skrivao od lopte, nakon toga i Ćosića koji je dopustio neiskusnom Divcu da uopće igra u toj završnici, kao i Aleksandra Petrovića koji je tijekom produžetka tri puta gubio loptu.

Prema riječima Divca, u tim se trenucima želio potpuno ostaviti košarke, no utješio ga je Dražen Dalipagić, a zatim i izbornik koji mu je dao da igra protiv Brazila kao da se ništa nije dogodilo.

U finalu su do pobjede i drugog naslova svjetskog prvaka stigli Amerikanci koji su igrali jako dobro i slavili s 87:85. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Dražen Petrović, dok je najbolji strijelac bio Nikos Galis.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!