Nogomet

Ovaj Dinamo kao nijedan ranije izgleda kao momčad kojoj je mjesto u Ligi prvaka

Branimir Korać • utorak, 13.08.2019.
Ovaj Dinamo kao nijedan ranije izgleda kao momčad kojoj je mjesto u Ligi prvaka
Foto: FaH

Dinamo je napravio u Ligi prvaka najmanje koliko je napravio i prošle sezone, ima minimalno osiguranu Europu do prosinca, ali bila bi šteta da ova momčad ne isproba grupnu fazu Lige prvaka...

Nikada Dinamo nije izgledao ovako ozbiljno i ovako moćno. Prošle sezone dogurao je do osmine finala Europske lige, ispao tek u produžecima od Benfice i bilo je razloga za hvalospjeve.

Međutim ove sezone izgleda još moćnije. Što ti znači kada imaš sjajnu momčad i zadržiš je na okupu, a to je upravo ono što svih ovih godina Dinamove uprave nisu znale napraviti. I uvijek je bio problem s pozicijom dvije, trenerima koji nisu Bjeličina razina, momčadi koja nije igrala europski, nije imala takav karakter da bi uopće tako mogla igrati.

No ovo je posve drugačija priča. Saburtalo je odrađen s pola snage, čak je i Bjelicu naljutilo to što su njegovi igrači igrali te susrete pod ručnom svjesni da su puno kvalitetniji. Ferencvaros je trebao već u Maksimiru biti rastavljen, a riječ je o sastavu koji je izbacio Ludogorec, no svejedno nije po kvaliteti Dinamova kategorija. Dinamo je u Zagrebu odigrao slabo, a opet je bio bolji i zaslužio je pobjedu.

Kada je bilo stani-pani, u drugom susretu u Budimpešti, Dinamo je pokazao moć. Bio je puno bolji protivnik, Mađari mu nisu mogli ništa i da je trebalo ubaciti još koji put loptu u mrežu, to bi se i dogodilo. Vidjelo se koliko su Modri i tehnički i taktički i igrački bolji od Ferencvarosa i ostaje žal što nije upisana i ta pobjeda u Maksimiru ako zbog ničeg drugog, onda zbog podebljavanja tog nacionalnog koeficijenta koji je vrlo bitan u ovim trenucima.

Ova momčad izgleda dovoljno ozbiljno i kvalitetno da je s pravom želimo vidjeti u Ligi prvaka. One ranije koje su i ušle u grupnu fazu, odmah nakon ulaska nekako su prežaljene. Bilo je uglavnom razmišljanje kako je posao napravljen i svaki bod bit će uspjeh. Sada je priča drugačija, a vidjelo se to i prošle sezone. Ovo je potpuno drugačiji Dinamo koji zna što želi i koliko može.

Može puno, to je činjenica. Bjelica je posložio momčad koja igra europski, bez straha, a opet bez onog zaigravanja koje često zna skupo stajati. Osim toga, nema onih velikih rupa kakve su znale biti. Uvijek je bio problem na poziciji-dvije, uvijek je onako, na prvu bilo vidljivo da nešto nedostaje.

Ne možete reći da ovdje na prvu možete pronaći toliko loših točaka i loših strana. Naravno, nije to niti savršena momčad, događat će se uvijek da joj protivnik stvori pokoji zicer jer ti ipak u obrani ne igraju Van Dijk i De Ligt, ali neće se dogoditi da se momčad nakon primljenog gola raspadne i da svjesno ulazi u susrete Lige prvaka s razmišljanjem - samo da primimo što manje.

Ovi igrači su sada već neko vrijeme na okupu, Bjelica ima toliku širinu da koga god izabere, ne može pogriješiti, a konkurencija u momčadi svakog igrača tjera na što bolje nastupe u svakoj utakmici ako želi doći do značajne minutaže.

Kada je Dinamo ranije imao igrača kojeg "jučer" može prodati za 20-25 milijuna eura, a da taj isti ne traži ultimativno odlazak već razmišlja o ostanku? Uostalom zašto bi razmišljao o odlasku, s Dinamom može još igrati možda i Ligu prvaka i to baš igrati te uživati. Pred njim je cijela karijera, bit će još puno sezona u nekim drugim klubovima.

Sada slijedi Rosenborg, bit će jako teško jer Norvežani nisu jednostavan protivnik. Uostalom saznao je to i Maribor iako, uz svo poštovanje prema Mariboru, kako igra ove sezone nije niti čudno što ga je Rosenborg ovako rastavio. Dinamo će imati više problema nego protiv Mađara, ali ova momčad jednostavno ulijeva povjerenje. Ima karakter, ima kvalitetu i može do grupne faze.

I stvarno bi bila šteta da je tamo ne gledamo. Ovaj Dinamo kao nijedan ranije izgleda kao momčad kojoj je mjesto u Ligi prvaka. Po igri, po momčadi, po treneru. Sve se posložilo i to treba iskoristiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!