Košarka

Hrvatska kadetska reprezentacija izborila četvrtfinale u drami protiv Izraelaca

Branimir Korać • srijeda, 14.08.2019.
Hrvatska kadetska reprezentacija izborila četvrtfinale u drami protiv Izraelaca
Foto: Pixsell

Mladi hrvatski košarkaši do 16 godina svladali su Izrael u osmini finala Europskog prvenstva 66:65. U dramatičnom dvoboju Hrvatska je ipak izdržala u završnici i zadržala prednost.

Znalo se da protiv Izraela neće biti nimalo jednostavno. Vrlo neugodna i brza reprezentacija s dobrom vanjskom linijom stvarala je probleme Hrvatskoj. Ipak, na kraju je pobjeda upisana i Hrvatska je otišla u četvrtfinale.

Kao što je to običaj u ovako mladim kategorijama, oscilacije su velike i neizbježne, rijetki su oni koji mogu odigrati u visokom ritmu svih 40 minuta, pa su tako i ovdje i jedni i drugi imali odličnih, ali i loših faza.

Hrvatska je tako imala sporiji ulazak u utakmicu, Izraelci su tu bili bolji, mogli su otići i na dvoznamenkastu razliku, ali nisu uspjeli, Hrvatska se uspjela do odmora vratiti.

U zadnje četiri minute prvog poluvremena Izraelci su ostavljeni bez ijednog ubačaja iz igre, Hrvatska je tu napravila seriju 11:1 te na poluvrijeme otišla s vodstvom 36:32.

Odmor nije baš najbolje sjeo Hrvatskoj, povratak je donio ponovno uspavanost i probleme u igri što je Izrael kažnjavao predvođen vrlo raspoloženim Emanuelom Sharpom. Hrvatska se tako još jednom vrlo brzo našla u osam poena minusa (48:40) i to nakon što je naporno radila da bi se vratila u susret.

U zadnjih deset minuta Hrvatska je ipak iskoristila raspoloženu braću Ivišić koji su dominirali u reketu i bili su najzaslužniji za preokret koji je odveo Hrvatsku na 58:51 tri minute prije kraja.

Činilo se kako se tu susret lomi i da će Hrvatska mirnije privesti dvoboj kraju, ali Izrael se uspio približiti i uvesti završnicu u neizvjesne vode. U konačnici dosta promašaja s linije slobodnih bacanja, mogli su biti i kobni, no srećom po Hrvatsku nisu.

20 sekundi prije kraja Svoboda je ubacio samo jedno bacanje, a odmah nakon toga imao je Sharp na drugoj strani dva za približavanje na minus jed. No i on je svoja promašio pa je Brala dobio dva bacanja. On ubacuje jedno za plus četiri, na kraju Pleadin promašuje oba, a Ofek Gol ubacuje tricu na samom kraju sa zvukom sirene za konačnih 66:65.

U hrvatskom sastavu Zvonimir Ivišić ubacio je 27 poena uz 11 skokova, Juraj Pleadin deset poena uz po šest skokova i asistencija, a Tomislav Ivišić devet poena uz 19 skokova i šest blokada. Kod Izraela Emanuel Sharp završio je s 29 poena.

U četvrtfinalu Hrvatska igra protiv vrlo jake Francuske već u srijedu od 18:45.

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!