Nogomet

Analiza prijelaznog roka u Engleskoj: Tko je najbolje trgovao, a tko kupovao pod geslom "što više, to bolje"

Jan Šneler • četvrtak, 15.08.2019.
Analiza prijelaznog roka u Engleskoj: Tko je najbolje trgovao, a tko kupovao pod geslom "što više, to bolje"
Foto: EPA

Prijelazni rok unutar Engleske je zaključen i momčadi su više manje kompletirane. Odlučili smo analizirati tko je najbolje, a tko najlošije trgovao i hoće li doći do promjena odnosa snaga u Premierligi nakon ovoga ljeta...

Prije nekoliko dana završio se transferni rok za engleske momčadi. Prije svega to znači da klubovi više ne mogu dovoditi igrače do siječnja, ali s obzirom da transferni rok u većini europskih liga traje do kraja kolovoza, odlazaka će zasigurno još biti. Premierliga se ponovno pokazuje kao financijski najmoćnija liga na svijetu. Klubovi su ovog ljeta potrošili malo više od milijardu i pol eura, a zaradili nešto više od 765 milijuna, odnosno u konačnici potrošili su 780 milijuna eura više nego što su uprihodili.

S obzirom na to da su me neki prošlog ljeta prozivali na konstataciju kako je Premierliga najjača liga svijeta, onda ove godine to možemo bez skrivanja reći. Osim što je trenutno, s naglaskom na trenutno, najjača liga na svijetu (uostalom dovoljno je vidjeti tko je bio u finalu Lige prvaka i Europske lige), bez premca je i financijski najmoćnija. Kao što smo rekli, prijelazni rok je završio, barem za dovođenje igrača u Engleskoj i stoga smo se odlučili za analizu onoga što smo vidjeli ovoga ljeta.

Pobjednici prijelaznog roka - Tottenham i Arsenal

Tottenham

Sjeverni London ovoga ljeta definitivno se pojačao i to značajno. Prošlosezonski finalisti Lige prvaka i Europske lige, Tottenham i Arsenal ove sezone žele još veći iskorak u svim natjecanjima. Krenimo od Tottenhama, momčadi koja prošle godine nije dovela niti jednog igrača, a postigla je fenomenalan uspjeh.

Spursi ovoga ljeta nisu štedjeli i planski su se pojačali. Za 60 milijuna eura iz Lyona je stigao Tanguy Ndombele, mladi 22-godišnji francuski veznjak. Neki navijači Tottenhama izrazili su sumnju u ovako veliki novac potrošen na igrača koji se nije nazabijao u Lyonu, ali vjerojatno ih je već prvo kolo protiv Aston Ville razuvjerilo. Ndombele je zabio prekrasan pogodak s dvadesetak metara, a prema riječima Mauricija Pochettina, Francuz je trenutno tek na 30-40 posto svojih mogućnosti što doista znači da bi mogao biti izuzetno veliko pojačanje za Tottenham.

Financijska rekapitulacija

Klubovi potrošili: 1.545.865.000 €

Klubovi zaradili: 765.680.000 €

Ukupno: -780.195.000 €

Mladih igrača neće nedostajati u Tottenhamu jer su dovedeni Ryan Sessegnon iz Fulhama i Giovani Lo Celso iz Betisa. Sessegnon ima svega 19 godina, a već je odigrao više od 100 utakmica za Fulham u Championshipu i Premierligi. Radi se o izuzetno velikom talentu, s obzirom na svoje godine iskusnom igraču koji neće imati velikih problema s adaptacijom. Uz to Sessegnon je Englez što nije nimalo nebitno i jedan je od igrača na koje se računa i u reprezentaciji. Što se tiče Lo Celsa, Spursi su ga doveli na posudbu s opcijom kupovine na kraju sezone.

Ako neće imati problema s ozljedama, nema nikakve sumnje da će ga Tottenham zadržati jer je riječ o uzbudljivom igraču kakvih nema previše na nogometnom tržištu. Argentinac je igrao solidno u PSG-u, preporodio se u Betisu i doista je sjajan posao odradio Tottenham. S Lo Celsom će dobiti važnog igrača za krpanje rupe u slučaju odlaska Christiana Eriksena. Upravo to je najveći dobitak Tottenhama (ako se ništa ne promijeni do početka rujna).

Od važnih igrača, ako izuzmemo odlazak Kierana Trippiera, Tottenham nikoga nije izgubio. Ostali su Eriksen i Harry Kane, tu je i Lucas Moura te Pochettino ima definitivno jači sastav nego prošle godine. Od situacije s kojom su se mnogi ismijavali i govorili kako škrtost Tottenhama prelazi granice dobrog ukusa, preko ulaska u finale Lige prvaka, Spursi ove sezone imaju potrebnu širinu za legitimni napad na trofej(e). Ako Eriksen i Kane ostanu, u što ne sumnjamo jer bi njihov odlazak bio poguban u ovim trenucima, Tottenham će biti uzbudljivo pratiti.

Embed from Getty Images

Arsenal

Topnici su često, s pravom ili ne, bili ismijavani zbog svoje transferne politike. Razmišljanja nekadašnjeg menadžera Arsenea Wengera o kupovini mladih, nedokazanih i jeftinijih igrača nažalost više ne prolaze na najvišem nivou. Danas ako ne potrošite 100 i više milijuna na pojačanja, praktički kao da niste odradili posao kako treba. Rijetkost su slučajevi poput prošlosezonskog Tottenhama. Igrači koji nekada nisu ulazili u novinske tekstove danas odlaze za nekoliko desetaka milijuna eura i pritom nisu ni blizu onih najvećih transfera.

Top 5 najvećih transfera

1. Harry Maguire (Leicester - Manchester United) 87 mil €
2. Nicolas Pepe (Lille - Arsenal) 80 mil €
3. Rodri (Atletico Madrid - Manchester City) 70 mil €
4. Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace - Manchester United) 55 mil €
5. Mateo Kovačić (Real Madrid - Chelsea) 45 mil €

Shvatili su to u Arsenalu i odriješili kesu. Doveli su za 80 milijuna eura Nicolasa Pepea i srušili klupski rekord za 18 milijuna eura. Do sada najveći transfer bio je onaj Pierre-Emerick Aubameyanga, a ne treba pretjerano isticati koliko je taj potez bio ispravan. Što se tiče Pepea, Arsenal s njime dobiva kreativnog veznjaka koji je iskoristiv i na krilu, a s obzirom na 24 godine, pred njim je sjajna budućnost. Za Lille je odigrao 74 utakmice u Ligue 1 i postigao 35 golova. Radi se dakle i o igraču koji može asistirati, ali i zabijati što Arsenalu doista treba.

Kreativnosti je nedostajalo kod Topnika, naročito kada je nejasna situacija s Mesutom Ozilom i dovođenje Pepea sjajan je posao Unaija Emeryja. Obrambeno je Arsenal također bio prilično slab jer Laurent Koscielny doista više ne može igrati na visokoj razini dok je Shkodran Mustafi odavno postao višak. William Saliba je plaćen 30 milijuna eura, radi se o 18-godišnjem stoperu koji će otići odmah na posudbu u svoj bivši klub Saint-Etienne.

Ipak, kao zamjena Koscielnyju koji je otišao u Bordeaux, Topnici su doveli iskusnog Davida Luiza koji je Chelsea zamijenio drugim londonskim klubom. Brazilac nije u cvijetu mladosti, ima 32 godine, ali iskustvom će sigurno pomoći mlađoj Arsenalovoj obrani. Dodatno će obranu pojačati i lijevi bek Kieran Tierney koji je došao iz Celtica za 27 milijuna eura. Radi se o vrlo prodornom igraču, naviklom na otočki stil nogometa i neće trebati dugo da se uklopi u momčad.

Sjajan potez Arsenal je povukao i dovođenjem Dani Ceballosa iz Real Madrida. Iako se radi isključivo o posudbi, s obzirom da Ceballos nije dobivao priliku u Madridu, dovođenje Španjolca nije loš potez. Radi se o 22-godišnjem veznjaku koji će još više pojačati veznu liniju Arsenala.

Što se tiče odlazaka, osim već spomenutog Koscielnyja, Arsenal se riješio Davida Ospine, Stephana Lichtsteinera, Dannyja Welbecka i Carla Jenkinsona koji objektivno nisu bili u prvom planu. Za više od 30 milijuna eura prodan je i "vječni" talent Alex Iwobi koji je dobivao puno prilika u Arsenalu, ali nije ih često koristio. Taj odlazak neće teško pasti navijačima Arsenala. Iz kluba je otišao i Aaron Ramsey u redove Juventusa, a s obzirom na pojačanja u veznoj liniji neće niti on pretjerano nedostajati. Ako ništa drugo, oslobodit ćemo se idiotskih članaka o povezanosti smrti slavnih i golova koji seu punili engleske medije kada bi Velšanin postigao pogodak.

Embed from Getty Images

Što više, to bolje - Everton i Aston Villa

Everton

Ne kažemo da nisu odradili odličan posao, ali Everton i Aston Villa definitivno su doveli puno igrača i pitanje je hoće li to moći što prije uklopiti u lijepu cjelinu. Everton već godinama ulaže znatna financijska sredstva, no rezultati pritom izostaju. Prošlogodišnje osmo mjesto definitivno nije realno s obzirom na ulaganja i kvalitetu momčadi.

Top 5 najisplativijih prodaja

1. Harry Maguire (Hull - Leicester - Manchester United) +73.3 mil €
2. Aaron Wan-Bissaka (Crystal Palace - Manchester United) +55 mil €
3. Ayoze Perez (Tenerife - Newcastle - Leicester) +31.4 mil €
4. Alex Iwobi (Arsenal - Everton) +30.4 mil €
5. Idrissa Gueye (Aston Villa - Everton - PSG) +21.5 mil €

Niti ovoga ljeta u Evertonu nisu štedjeli. Potrošili su 120 milijuna eura i doveli nekolicinu odličnih igrača. Iwobi se nije snašao u Arsenalu, ali u Evertonu će imati novu šansu. Ipak su Nigerijcu 23 godine i ništa još nije gotovo. Ipak, plaćen je 30 milijuna eura i morat će ispuniti očekivanja. Ipak, dva odlična posla Everton je napravio dovođenjem Moisea Keana iz Juventusa i Andre Gomesa iz Barcelone.

Gomes je bio na posudbi prošle godine i potpisao je petogodišnji ugovor u lipnju te je Everton zadržao solidnog igrača u svojoj veznoj liniji. Što se tiče Keana, začuđuje da ga je Juventus pustio za 27.5 milijuna eura. Riječ je o mladom napadaču koji ima svega 19 godina, koji je od 10. godine u Staroj Dami i njegov odlazak djelo je čudne politike u Juventusu koji se sve više pretvara u PSG i Manchester City.

Kean će odlično doći Evertonu jer se radi o vrlo pokretljivom napadaču, mladom talentu koji je fizički snažan, ali posjeduje i odlične tehničke sposobnosti. Kean ima prvi korak, potrebnu brzinu za hitrog napadača i Everton je ovdje doista napravio sjajan potez. Dodajmo ovim transferima i dovođenje Fabiana Delpha iz Manchester Cityja, beka Djibrila Sidibea iz Monaca te vratara Jonasa Lossla iz Huddersfielda.

Uz odlični posao s ulaznim transferima, Everton će biti znatno oslabljen u defenzivnom dijelu odlaskom Idrisse Gueye u redove PSG-a. Iznos od 30 milijuna eura nije loš, ali Gueye je bio vitalan u defenzivnom dijelu vezne linije te će Everton morati znatno poraditi da pokrpa te rupe. Otišao je i mladi Ademola Lookman u RB Leipzig u kojem je proveo više od godine i pol na posudbi, a CSKA je sredinom lipnja potvrdio kako će otkupiti ugovor Nikole Vlašića na kojeg u Evertonu više nisu računali.

Embed from Getty Images

Aston Villa

Mnogi ljubitelji nogometa razveselili su se činjenicom da će Aston Villa igrati u Premierligi ove sezone. Klub iz Birminghama ima dugu tradiciju, jedan je od osnivača prvog ranga engleskog nogometa i po svemu zaslužuje nastup u Premierligi. Aston Villa odlučila je ovoga ljeta potrošiti gotovo 150 milijuna eura i dovesti čak 12 novih igrača (ne računamo igrače koji se vraćaju s posudbe).

Objektivno, razlika Championshipa i Premierlige je velika i pojačanja su potrebna, ali praktički dovođenje nove momčadi je prilično nezgodno ako se stvari brzo ne poslože kako svi očekuju. Najskuplje je plaćen napadač Wesley koji je za 25 milijuna eura prešao iz redova Club Bruggea. Radi se o jako napadačom, visokom oko 1.90 cm koji se svojoj konstitucijom i načinom igre uklapa u engleski nogomet. Ipak, Brazilac nije u Club Bruggeu bilježio astronomske brojke pa je upitno može li pružiti Villi ono što se od njega očekuje.

Top 5 najvećih potrošača

1. Manchester City 168.000.000 €
2. Manchester Utd 159.000.000 €
3. Arsenal 152.400.000 €
4. Aston Villa 148.600.000 €
5. Everton 119.900.000 €

Obrana je pojačana Tyroneom Mingsom iz Bournemoutha i Ezrijem Konsom iz Brentforda, a iz Manchester Cityja doveden je Douglas Luiz koji glasi za velikog talenta, ali je prilično nedokazan na engleskom terenu. Dijelom je to zbog toga što je imao problema s radnom dozvolom pa je dvije sezone proveo na posudbi u redovima španjolskog prvoligaša Girone. Dobar potez dovođenje je Trezegueta, egipatskog krilnog napadača koji bi mogao biti veliko pojačanje, a vratarsku poziciju ojačat će i bivši golman Burnleyja Tom Heaton.

Embed from Getty Images

Ciljana pojačanja - Manchester City i Manchester United

Kada imate momčad kakvu ima Pep Guardiola, trebate vrlo dobro razmisliti kakva ćete pojačanja dovesti i hoćete li uopće ići u trošenje. S obzirom na to da Manchester Cityju financije nisu veliki problem, oni su se ponovno odlučili na trošak od gotovo 168 milijuna eura i dovođenje nekolicine sjajnih igrača.

Prije svega, dali su nešto novaca i Danila Juventusu za usluge 25-godišnjeg Joao Cancela. Portugalac je trenutno kvalitetniji igrač od Danila tako da se taj potez čini svakako logičnim i ne sumnjamo kako će se Cancelo odlično snaći u Cityju. Uz to, u veznoj liniji je doveden Rodri za 70 milijuna eura. To je ulaganje u budućnost jer Fernandinho više nije mlad i svakako će City trebati još snage u defenzivi.

Po 12 milijuna eura Guardiola je potrošio na mlade bekove Angelina iz PSV-a i Pedra Porra iz Girone. Porro je već otišao na posudbu u Valladolid, dok bi se Angelino mogao nametnuti kod Guardiole. Što se tiče odlazaka, osim spomenutog Danila, City se riješio Delpha i Mangale. Obojica više nisu u planovima Guardiole i njihov odlazak je logičan. Također, Aston Villi je prodan Luiz, a Sporting Gijonu Manu Garcia. Uz sve to, odlazi i legendarni Vincent Kompany. S 33 godine on više nije bio na razini koju City zahtijeva i odlučio se na povratak u Anderlecht.

Iako se od Manchester Uniteda očekivalo još pojačanja, ne možemo reći da su loše trgovali ovoga ljeta. Najveća priča je dovođenje Harry Maguiera za gotovo 90 milijuna eura čime se u klubu nadaju zatvoriti rupu u obrani za naredno desetljeće. United je bio poznat po sjajnim stoperima, od Jappa Staama preko Ria Ferdinanda do Nemanje Vidića i Maguire će morati opravdati velika očekivanja. Uostalom, on je doista odličan branič i ne sumnjamo da će se dobro snaći u Crvenim Vragovima.

Uz njega, iz Crystal Palacea došao je njihov najbolji obrambeni igrač Aaron Wan-Bissaka. Čak 55 milijuna eura platio je United za usluge 21-godišnjeg beka, ali i to se čini kao vrlo logično i potrebno pojačanje. K tome doveli su i 21-godišnjeg Velšanina Daniela Jamesa iz Swansea koji se već pokazao kao dobro pojačanje u napadačkoj liniji.

Momčadi koje su završile u plus

1. Chelsea +84.000.000 €
2. Crystal Palace +48.150.000 €
3. Liverpool +32.500.000 €

Ipak, mnogi će reći kako je najveće pojačanje Uniteda odlazak Romela Lukakua. Belgijac je snažan, sjajan napadač, ali u Unitedu se nije snašao. Nije to djelovalo očajno, ali nešto je nedostajalo. U klubu su dobili odličnu ponudu iz Intera, riješili se nezadovoljnog igrača i njegove ogromne plaće te je to posao koji su gotovo jednoglasno svi navijači Uniteda proglasili odličnom ocjenom. Ono što im se nije toliko svidjelo je odlazak Andera Herrere u redove PSG-a. Španjolac je bio redovit u prvoj postavi i njegov odlazak United će osjetiti.

Ipak, ako sve sumiramo dojma smo kako su United i City odlučili se za strateška pojačanja koja su im potrebna. Obje momčadi dovele su mlađe igrače što znači da žele u budućnosti računati na njih i popuniti rupe koje su do sada držali iskusniji, ali također nogometaša u poznijim igračkim godinama.

Embed from Getty Images

Financijski odličan posao Liverpoola

O Liverpoolu se puno pisalo ovoga ljeta. Dijelom su to bile zakulisne priče, neke vjerojatno i potpuno izmišljene, ali dijelom je razlog bio šutnja Jurgena Kloppa. Liverpool je osvojio naslov prvaka Europe, došao vrlo blizu naslova u Engleskoj i doista Klopp nema potrebe za velikim pojačanjima.

Štoviše najveće pojačanje Liverpoola je ostanak onih najboljih. Virgil Van Dijk, Mohamed Salah, Roberto Firmino i Sadio Mane su ostali u klubu i Redsi ponovno izgledaju kao jedni od najvećih favorita za titule. Uz sve to nakon dugih ozljeda vraćaju se Joe Gomez i Alex Oxlade-Chamberlain što dodatno osnažuje momčad Liverpoola.

Liverpool je ovoga ljeta odlučio isključivo se riješiti igrača koji više nisu u prvom planu. Za 22 milijuna eura prodali su Southamptonu Dannyja Ingsa koji doista nije dobivao veliku minutažu. To je bio sjajan posao za Liverpool, a odlazak vratara Simona Mignoleta u Club Brugge za sedam milijuna eura nadoknadili su besplatnim dovođenjem Adriana iz West Hama. Iako se tome nisu nadali, ovaj potez posebno je dobar jer je Adrian bolji vratara od Mignoleta, a zbog ozljede Allisona će sljedećih tjedana biti u prvoj postavi.

Također u klubu su odlučili pustiti Daniela Sturridgea i Alberta Morena koji također nisu bili u prvom planu, a istekli su im ugovori. Sudeći po posljednjim glasinama, ali i činjenici da za vikend nije bio u zapisniku, vjerojatan je i odlazak Dejana Lovrena. Iznos nije poznat, destinacija će vjerojatno biti Roma ili Milan, a Redsi bi trebali zaraditi oko 20 milijuna eura. S obzirom da su samo mladog stopera Sepp van den Berga platili 2 milijuna eura, Liverpool bi mogao zaraditi više od 50 milijuna eura u ovom prijelaznom roku.

To je odličan financijski potez, pogotovo s obzirom na to da su posljednjih godina potrošili velike sume na pojačanja. U klubu ne žele ništa prepustiti slučaju zbog financijskog fair-playa, ali su i uvjereni kako će sljedeće sezone morati poraditi na značajnijim pojačanjima. Za ovo ljeto, Liverpool i Klopp doista mogu biti zadovoljni odrađenim poslom.

Najveći gubitnik - Chelsea

Možda su riječi pretjerane, ali Chelsea će se definitivno naći u teškoj situaciji ove sezone. Zbog kršenja odredbi financijskog fair-playa imali su zabranu dovođenja igrača i to ih je znatno ograničilo. Novi trener Frank Lampard ima težak zadatak odraditi sezonu što bolje može i uvjeriti čelništvo kluba da zaslužuje priliku stvoriti od ove momčadi pravi tim koji se može boriti za titule.

Ove sezone će svaki naslov za Chelsea biti zlata vrijedan. Naime, ostali su bez najboljeg igrača Edena Hazarda i time su znatno slabiji nego prošle godine. U redove Arsenala otišao je David Luiz, a još jedan stoper iz drugog plana Gary Cahill otišao je u Crystal Palace.

Jedini igrač kojeg je Lampard uspio dovesti je Mateo Kovačić iako je teško govoriti o nekom novom pojačanju jer je hrvatski reprezentativac igrao prošle sezone za Chelsea na posudbi iz Real Madrida. U klub se također s posudbi vraćaju Tiemoue Bakayoko i Christian Pulišić koji nije niti jednom igrao za Bluese.

Od Pulišića se puno očekuje i on bi trebao biti jedan vid zamjene za Hazarda. Lampard ima na raspolaganju doista mladu momčad, prosjek godina im je oko 26 i na tome legenda kluba mora raditi. Nema prostora za očajavanje jer Chelsea neće ispasti iz Premierlige niti ima toliko lošu momčad da mora plakati, ali teško će zasigurno biti.

Natjecanje u Ligi prvaka bit će pogotovo izazovno jer teško je reći da ova momčad može s onim najjačima doći u istu rečenicu. Nažalost, početak sezone također je potvrdio kako nedostaje iskustva i mirnoće. Protiv Uniteda su izgubili s 4:0, iako su objektivno bili bolja momčad. Imali su velik broj prilika, pogodili dvije stative, ali loša igra u obrani i nevjerojatan peh donijeli su im težak poraz.

Embed from Getty Images

Premier liga

1Manchester City 3793:33+6088
2Arsenal 3789:28+6186
3Liverpool 3784:41+4379
4Aston Villa 3675:55+2067
5Tottenham 3771:61+1063
6Chelsea 3775:62+1360
7Newcastle 3781:60+2157
8Manchester United 3755:58-357
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3755:60-548
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3747:66-1929
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Tupko316.08.2019. u 08:38
    Vidim gospodine Šneler da dobro pamtite moje komentare od prošle godine gdje sam vam argumentirano pobio sve vase tvrdenje o engleskoj ligi kao najjačoj ligi svijeta u tom momentu. Tada ste odgovarali da europski kupovi NE MOGU biti jedino mjerilo snage nekog nogometnog natjecanja.... Dakle, kada... [više na forumu]
    Tupko3

Premier liga

1Manchester City 3793:33+6088
2Arsenal 3789:28+6186
3Liverpool 3784:41+4379
4Aston Villa 3675:55+2067
5Tottenham 3771:61+1063
6Chelsea 3775:62+1360
7Newcastle 3781:60+2157
8Manchester United 3755:58-357
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3755:60-548
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3747:66-1929
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616