Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Češka predvođena Satoranskim debitira na velikoj sceni

Petar Jenjić • četvrtak, 15.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Češka predvođena Satoranskim debitira na velikoj sceni
Foto: EPA

Na red predstavljanja stigla je i reprezentacija Češke koja će pod vodstvom Tomaša Satoranskog, a bez ozlijeđenog Jana Veselog, po prvi puta u svojoj povijesti samostalno nastupiti na svjetskoj sceni...

Svjetski kup imat će i debitanta u vidu Češke koja je posljednjih desetak godina u uzlaznoj putanji. Na scenu se vratila nastupom na Eurobasketu 2013. godine, završila je sedma na istom natjecanju dvije godine kasnije, da bi 2017. godine jako razočarala te zauzela 20. mjesto.

Iz češkog tabora svjesni su kako im prva utakmica na turniru neće puno odlučivati oko daljnjeg tijeka natjecanja, s obzirom na to da će odmjeriti snage s SAD-om.

"Naša je grupa jako teška, ali znamo da imamo potencijala proći u sljedeću rundu igrajući našu najbolju košarku u svakoj utakmici. Na natjecanju kao što je Svjetski kup morate imate poštovanja za svakog protivnika i boriti se za svaku pobjedu. Svaku utakmicu moramo igrati kao da je finale."

S obzirom na manjak iskustva na ovakvoj sceni, Česi će definitivno dati sve od sebe kako bi navijače učinili ponosnima jer prilika igrati Svjetski kup ne dobiva se redovito.

Veliki udarac definitivno je otpadanje centra Fenerbahče Jana Veselog koji se neće uspjeti do kraja oporaviti od ozljede koljena.

Dosadašnji nastupi

Češka košarkaška reprezentacija nikada ranije nije nastupala na Svjetskom prvenstvu kao samostalna zemlja, dok je kao dio Čehoslovačke nastupala na istom natjecanju od 1970. do 1982. godine.

Kako su došli u Kinu?

Češka je u prvoj rundi kvalifikacija igrala u skupini F s Finskom, Bugarskom i Islandom te ju bez većih problema uspjela osvojiti s omjerom od pet pobjeda i jednog poraza.

Krenulo je pobjedom protiv Islanda (89:69) nakon čega su uslijedile pobjede protiv Finske (64:56) i Bugarske (78:76). Uslijedila je prva i jedina utakmica koju je izgubila, bilo je to na Reykjaviku od Islanda s minimalnih 76:75.

Slavila je i u preostala dva dvoboja, iako nije pretjerano briljirala. Tako je sa 77:73 bila bolja od Finske te s 81:75 od Bugarske. Obje pobjede ostvarila na domaćem terenu.

U drugoj rundi slijedile su utakmice protiv BiH, Francuske i Rusijom protiv kojih je upisala po tri pobjede i tri poraza. Francuzi su bili bolji u dvije utakmice, a Rusija u jednoj.

Plasman u Kinu osigurala je domaćom pobjedom protiv Bosne i Hercegovine 69:64.

Zvijezda

S obzirom na to da Vesely neće biti na raspolaganju, prva zvijezda igra na poziciji razigravača, a radi se o Tomašu Satoranskom koji spremno čeka početak najvećeg reprezentativnog turnira karijere.

Zbog nastupa u NBA ligi nastupio je samo dva puta za Češku u kvalifikacijama, no spreman je dati sve od sebe kako bi njegova momčad ostvarila što bolji plasman u debiju ovom natjecanju. Prva utakmica prvenstva donosi im, ni manje ni više, dvoboj s Amerikancima.

"Osjećam se sjajno, veselim se početku turnira. Radili smo jako naporno kako bi došli do ovoga i želimo tu priliku iskoristiti što je bolje moguće. Ne natječemo se na najvišoj razini svaki dan i želimo pokazati da Češka ima kompetitivnu momčad i da je naša košarka jako napredovala."

27-godišnji košarkaš krenuo je u svoje profesionalno igranje u dresu Praga, odakle je 2009. godine otišao put Seville u kojoj je proveo čak pet sezona. Tijekom igranja za spomenuti klub odlučio se izaći na draft gdje su ga 2012. kao 32. pick odabrali Washington Wizardsi.

Još dvije godine ostao je u Sevilli nakon čega je potpisao za Barcelonu s kojom je osvojio španjolski Superkup, a 2016. godine proglašen najspektakularnijim igračem ACB lige te bio u drugoj postavi natjecanja.

Iste godine potpisao je s Washington Wizardsima, a kako je vrijeme odmicalo igrao je sve bolje. Tako je početkom ove godine ubilježio i svoj prvi triple-double, 18 poena, 12 skokova i deset asistencija u pobjedi protiv Milwaukee Bucksa.

Nakon tri solidne sezone u Wizardsima, Satoransky je početkom srpnja potpisao za Chicago Bullse čiji bi dres trebao nositi sljedeće tri sezone.

Embed from Getty Images

Izbornik

"Želimo dati mladim igračima veliku priliku da steknu iskustva i kako bismo onda uspjeli na Eurobasketu 2021. godine. U isto vrijeme, predstojeće kvalifikacije za Svjetski kup vidimo kao obavezu prema navijačima i naš je cilj doći barem do druge runde, a onda se svašta može dogoditi."

Tako je govorio češki izbornik Ronen Gunzburg uoči početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, nakon što je odlučio napustiti klubu Nymburka te potpuno se posvetiti reprezentativnom poslu. Ne samo da je ušao u drugu rundu, nego otišao do kraja.

55-godišnji izraelski trener cijelu je igračku karijeru proveo u matičnoj zemlji nastupajući za Beitar Tel Aviv. Vodio je nekoliko izraelskih klubova, a u redovima Nymburka je još od 2006. godine.

Nakon četiri godine rada kao asistent, preuzeo je prvu momčad koju je vodio sljedećih šest godina. Spomenuta momčad neprikosnovena je u Češkoj još od 2004. godine.

Od 2013. godine izbornik je reprezentacije koju je odveo na dva Eurobasketa i sada na Svjetsko prvenstvo.

Prognoza

Kao što smo već pisali, turnir otvara sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega slijede utakmice protiv Turske i Japana. Očekujemo borbu s Turskom za drugo mjesto, dok bi Japan trebali pobijediti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!