Nogomet

Analiza Dalićevog kadra: Situacija nije idealna, ali Hrvatska nema izbora i prostora za kiks(eve)

Branimir Korać • ponedjeljak, 19.08.2019.
Analiza Dalićevog kadra: Situacija nije idealna, ali Hrvatska nema izbora i prostora za kiks(eve)
Foto: Pixsell

Izbornik Zlatko Dalić objavio je imena kandidata za nastup u kvalifikacijskim susretima protiv Slovačke i Azerbajdžana. Riječ je o gostovanjima s kojih se Hrvatska mora vratiti zadovoljna...

Hrvatska nogometna reprezentacija u rujnu će odigrati prve dvije utakmice nakon početka nove sezone. Prošle godine u ovo vrijeme Hrvatska je živjela na lovorikama sjajnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i iz statusa simpatične i opasne reprezentacije koja može svladati svakoga, ali i od svakoga izgubiti, došla je do statusa viceprvaka svijeta.

Naravno, kada si drugi na svijetu, svi te drugačije gledaju, čak i oni najveći na drugačiji način ulaze u susrete protiv tebe, a slijedom okolnosti Hrvatska je nakon Svjetskog prvenstva dodatno oslabljena. Bilo je iluzorno očekivati neke velike rezultate, protivnici su bili još motiviraniji i koncentriraniji nego ranije, a zbog ozljeda i odlazaka iz reprezentacije, Zlatko Dalić morao je puno kemijati i tražiti kandidate koji mogu odgovoriti na sve zahtjeve.

Naravno, kada se to dogodi Španjolcima, Englezima, Francuzima i ostalim velikim reprezentacijama, one imaju široku bazu igrača i mogu s manje problema to nadoknaditi ili barem zakamuflirati. Hrvatska nema i normalno je da rezultati nisu bili na razini nekog tko je drugi na svijetu.

Godinu dana kasnije problemi i dalje postoje, neki su u hodu otpali, neki su se pojavili, no to je i normalno s obzirom da je iza nas cijela sezona u kojoj, logično, igrači imaju uspone i padove.

Dalić je objavio popis igrača za Slovačku i Azerbajdžan, dva vrlo bitna susreta u kojima Hrvatska mora doći do dobrih rezultata. Isprike se ne smiju tražiti i ne može ih biti, Dalić ima na raspolaganju i u ovom trenutku za klasu kvalitetniju reprezentaciju i od Slovaka i od Azerbajdžanaca i sve osim pobjede bio bi kiks.

Slovačka je nešto neugodnija, posebno na svom terenu, ali Slovačka nije onaj prvi razred europskog nogometa i Hrvatska se mora postaviti s autoritetom te potvrditi da je kvalitetnija. Škola je vjerujemo odrađena u Mađarskoj gdje nije bilo dobro i gdje se očekivalo puno više od Dalićevih izabranika. Ne treba pretjerivati i tvrditi kako je Mađarska nadigrala Hrvatsku, nije, ali treba ponoviti kako je Hrvatska tu odigrala loše.

Taj poraz prilično je zakomplicirao hrvatsku poziciju u skupini jer zasd nekako svi odrađuju svoj posao pobjedama na svom travnjaku stoga je vrlo važno slaviti u Slovačkoj kako bi se stekla ta prednost.

Situacija je daleko od idealne, postoji nekoliko pozicija koje su problematične i koje će Dalić morati zakrpati.

Vratarska pozicija nije problematična, ali isključivo zbog jednog vratara, Dominika Livakovića. Sjetimo se kako smo prije godinu dana isticali ogromnu hrvatsku vrijednost na golu, Danijel Subašić se opraštao od reprezentacije, ali nije bilo straha jer je tu bio niz perspektivnih vratara za lijepu budućnost. Danas je jedino Livaković tamo gdje smo i očekivali da će biti.

Lovre Kalinić je i u Aston Villi nestao s mape. Nitko ne dvoji da je riječ o kvalitetnom vrataru koji je u karijeri već pokazao zašto je u reprezentaciji, međutim i sam Kalinić je svjestan da su prelaskom u Aston Villu stvari krenule nizbrdo. Niti u klubu, a niti u reprezentaciji nije bio na očekivanoj razini te je dosta griješio, uslijedile su i ozljede, a Aston Villa je pokazala koliko mu vjeruje kada je dovela Toma Heatona plativši ga i više nego Kalinića. Tu su još dvojica vratara i Kalinić bi trebao prvenstveno razmišljati o tome kako izvući nekakvu posudbu jer je situacija dosta loša. A ako ne bude branio u Villi tako dugo, kako će onda moći u reprezentaciji?

Imali smo tu u tim pričama prošle godine i Karla Leticu koji također nije dobro branuio u Bruggeu i nestao je. Nakon što je Brugge doveo Simona Mignoleta, bio je to jasan znak za Leticu da si pronađe alternativu gdje će lakše doći do minutaže i čini se da će preseliti u SPAL. No i SPAL već ima prvog vratara, ali tamo bi barem bio drugi vratar, a ne treći kao u Belgiji.

Srećom Livaković potpuno ispunjava očekivanja i opravdava status trenutnog broja jedan. Za njega nema straha, u Dinamu će imati minutažu i u najjačim utakmicama.

Jedna stoperska pozicija je zabetonirana i drži je Domagoj Vida, a za drugu će se tek vidjeti. U konkurenciji su četiri imena, a od četvorice, dvojica uopće ne igraju. Dejan Lovren je ni na nebu ni na zemlji, ne zna se gdje će igrati ove sezone, Liverpool se nećka hoće li ga pustiti ili ne, a u cijeloj priči najviše gubi Lovren kojem vrijeme curi, utakmice prolaze, a on ne igra. Isto vrijedi i za Tina Jedvaja samo s tom razlikom što je Jedvaj barem u krugu onih koji bi mogli nastupiti. Dvojac koji igra inače je u hijerarhiji iza Lovrena i Jedvaja, a to su Matej Mitrović i Mile Škorić, Mitrović se vraća nakon polugodišnje pauze zbog ozljede i treba vidjeti u kakvoj je formi.

Bio je tu kao opcija Filip Benković, no on se vratio u Leicester i tamo zasad nije u prvom planu. U oči upada kako na popisu nema Duje Ćaleta-Cara što je po svemu sudeći odgojna mjera za ono što se događalo oko nastupa na Europskom prvenstvu do 21 godine gdje je mladi stoper poput današnjih NBA zvijezda izabrao odmor umjesto nastupa.

Igrač koji je možda zaslužio pozornost pa barem za širi popis je Nikola Katić koji u Rangersima igra jako dobro i Steven Gerrard ne može to ignorirati i samo tako progurati svoja pojačanja.

U odnosu na prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo, čak trojica prvih izbora na lijevom i desnom beku su out. Šime Vrsaljko, Ivan Strinić i Josip Pivarić nisu trenutno tu, neki se moraju oporaviti, a neki uhvatiti barem pristojnu formu. Sadašnji kandidati su kao jedini klasični desni bek Karlo Bartolec koji se ustalio u momčadi Kopenhagena te na lijevoj strani Borna Barišić i Dario Melnjak. Bez obzira što je Bartolec jedini izbor na desnom beku, Dalić se dosad nekako lakše odlučivao na "požarna" rješenja poput Jedvaja. Na lijevoj strani prvi izbor dosad je bio Barišić koji nema baš bajan status u Rangersima u zadnje vrijeme, a iza njega je Melnjak koji uživa i igra odlično u Turskoj. Ostaje pitanje hoće li se promijeniti i hijerarhija u reprezentaciji.

Dalić se ovaj put nije odlučio pozvati Marina Leovca koji je napokon uhvatio kontinuitet dobrih igara u Dinamu.

Vezni red je standardan i očekivan. Hrvatska tu u potpunosti ovisi o inspiraciji Luke Modrića i Ivana Rakitića koji su, ako je nešto ohrabrujuće, sada u ipak boljem stanju nego prije godinu dana. Marcelo Brozović je konstanta i to je neupitni trio u sredini terena. U biti to i je ono najbolje što Hrvatska ima, tu su još i Mateo Kovačić koji ako misli igrati više mora prestati biti suzdržan i nekonkretan, zatim vječni džoker Milan Badelj te Mario Pašalić i Nikola Vlašić. Pašalićevo stanje je nepoznato jer Talijani još nisu krenuli s odigravanjem utakmica, a Vlašić iako ne zabija kao prošle sezone, i dalje je najbolje ocijenjeni igrač CSKA.

U napadu se pojavio novi problem, nema Andreja Kramarića. Dalić se tu mora odlučiti hoće li Antu Rebića zadržati na desnom krilu, Perišić je neupitno na lijevoj strani, a u tom slučaju gurnuti Petkovića u prvih 11 ili će pak Rebić ići u sredinu, a Brekalo na krilo.

Obje opcije imaju svojih prednosti i mana i nijedna nije idealna, kao što nije idealna niti ona s Kramom u vrhu napada jer on ipak najbolje djeluje iz drugog plana. Tu je na raspolaganju još Mislav Oršić koji je prva alternativa za Ivana Perišića, ali bez obzira na sjajnu formu Dinamovog krila, vrlo je izvjesno da ga neće biti na travnjaku od prve minute.

Izbornikovu pozornost privukli su i Josip Juranović i Antonio Mirko Čolak koji su na listi rezervi i uskočit će prema potrebi. Tu je i Marko Rog kojeg se može uskoro očekivati i na onoj glavnoj listi. Rogov najveći problem bila je minutaža, ali transferom u Cagliari to bi se trebalo promijeniti. Pravi Rog je i veliki dobitak za reprezentaciju.

Sve u svemu situacija nije bajna, postoje problemi koji su jasni, a teško je za očekivati da će se nešto dramtično popraviti na bolje. No ovi igrači imaju kvalitetu i mogu iznijeti ove dvije utakmice s maksimalnim učinkom. Nemojte misliti kako su svi Slovaci sada u idealnom stanju, imaju i oni svojih problema. Međutim i da jesu, Hrvatska nema izbora. Ako ne želi zakomplicirati si dodatno situaciju, mora doći do pobjede. Niti ne pomišljamo u kakvoj bi se situaciji našla da kiksa i u Azerbajdžanu. Lagana skupina koja je dočekana s podsmjehom, odjednom bi postala ultraneugodna.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!