Nogomet

Dinamo protiv Norvežana: Povijest pamti boljke kakve današnji Dinamo nema

Jan Šneler • utorak, 20.08.2019.
Dinamo protiv Norvežana: Povijest pamti boljke kakve današnji Dinamo nema
Foto: EPA

U svojoj bogatoj europskoj povijesti, Dinamo je igrao protiv tri norveške momčadi, a premda su dva izleta završila uspješno, ne pamtimo te dvoboje po nekim briljantnim predstavama...

Ususret Dinamovim ogledima s najvećom norveškom momčadi Rosenborgom u play-off fazi Lige prvaka, donosimo pregled dosadašnjih ogleda Modrih protiv Norvežana. Ukupna ocjena tih dvoboja bila bi mršava trojka pri čemu Dinamo u niti jednom od pet dvoboja nije briljirao nego pokazivao standardne boljke i manjak kreativnosti te samopouzdanja. Ipak, sve to nije odlika današnjeg Dinama i uvjereni smo kako bi ova momčad glatko slavila protiv svih tih protivnika s kojima su Modri igrali.

Ključni poraz od Branna za europsko proljeće

Svatko tko je navijač Dinama sjeća se brojnih posrtaja u posljednjim trenucima koji su stajala momčad prezimljavanja u Europi. Olympiakos, Heerenvenn, AOK i mnogi drugi stajali su na put Dinamu u ostvarenju željenog sna. Brann te godine nije bio posljednji protivnik, ali je bio ključan. Bilo je to 2007. godine, u doba kada je grupna faza Kupa Uefe imala pet momčadi i tri su prolazile dalje.

Igrale su se dvije domaće i dvije gostujuće utakmice, a Dinamo je izvukao HSV, Rennes, Basel i spomenuti Brann. Prvo su Švicarci došli u Zagreb u susretu koji bi Dinamo u 9 od 10 slučajeva dobio s hendikepom. Ipak, tog dana ništa nije ulazilo i završilo je 0:0. Ništa još nije bilo izgubljeno i Modri bi pobjedom u Norveškoj došli vrlo blizu prolaska skupine.

Dinamo je dominirao utakmicom. Od prve minute sijevale su se prilike, a jaka postava s Lukom Modrićem, Mariom Mandžukićem, Sammirom, Boškom Balabanom i na vratima legendarnim Georgom Kochom djelovala je spremnom doći do pobjede. Ipak, kao i u susretu s Baselom, sve prilike otišle su u vjetar, a Brann je koristio i najmanji poklon.

Nekoliko sekundi prije kraja prvog dijela, Gordon Schildenfeld u jednom trku za norveškim napadačom poskliznuo se na vrlo teškom terenu, srušio domaćeg napadača i zaradio direktno isključenje. Uz to, Brann je dobio kazneni udarac koji je uspješno realizirao. Epilog je bilo vodstvo Norvežana na poluvremenu uz igrača više, iako po igri Dinamo je trebao voditi s bar dva pogotka razlike.

Ipak, negdje se vratilo. U 48. minuti Ognjen Vukojević vraća Dinamo u egal sjajnim pogotkom glavom. Igrač više bio je prevelika prednost za domaći sastav koji je petnaestak minuta prije kraja uspio postići još jedan pogodak i odnijeti tri boda. Na kraju natjecanja, Dinamo je završio na četvrtom mjestu u skupini s dva osvojena boda (kasnije remizirao s Rennesom), a Brann je kao treći s četiri boda prošao dalje i u šesnaestini finala teško stradao od Evertona.

Molde kao vječna opomena hrvatskom opuštanju

U sezoni 2015/2016 Dinamo je igrao skupinu Lige prvaka i postigao onu veliku pobjedu protiv Arsenala. Ipak, početak kvalifikacija, odnosno treće pretkolo nije bilo toliko bajno. Krenulo je dobro, Dinamo je izvukao Molde i mnogi su smatrali kako je to prilično dobar protivnik za taj dio natjecanja. Kasnije će se ispostaviti da je to opuštanje, pa čak i podcjenjivanje gotovo stajalo Modre najveće sramote u recentnijoj povijesti.

Prvi susret igrao se na Maksimiru, Dinamo je tada imao jaku momčad (Pivarić, Pjaca, Ademi, Henriquez, Fernandes, Rog, Soudani, Sigali) i očekivala se rutinska pobjeda. Krenulo je dobro, već nakon 18 minuta Henriquez je zabio za vodstvo Dinama, no samo tri minute kasnije Ola Kamara donosi izjednačenje. Dinamo je bio bolji u susretu, imao inicijativu, ali rezultat se nije mijenjao do kraja.

Dinamo protiv norveških klubova

5 utakmica, 1 pobjeda, 3 remija, 1 poraz
Gol razlika: 7:7

08.11.2007. Brann - Dinamo 2:1
28.07.2015. Dinamo - Molde 1:1
04.08.2015. Molde - Dinamo 3:3
27.07.2017. Dinamo - Odd 2:1
03.08.2017. Odd - Dinamo 0:0

Taj susret pamtit ćemo i po sramotnom istupu Paula Machada koji je prilikom izlaska s terena zbog zamjene pokazivao navijačima srednji prst. "Velika" zvijezda nije navikla na zvižduke ljudi koji plaćaju ulaznice i time financiraju njega i na degutantan i krajnje neprofesionalan način odgovorio im je. Dinamo ga nažalost nije kaznio, kasnije mu je dao i kapetansku vrpcu i to je također jedna od velikih sramota Dinama.

Uzvrat u Moldeu značio je da Modri moraju ići po pobjedu. Norvežani su imali aktivni rezultat i oni nisu trebali srljati. Dinamo je sve "riješio" u 22 minute, odnosno tako su mnogi pomislili. Pjaca, Ademi i Rog bili su strijelci, a Modri su nakon pola sata vodili s velikih 0:3. Moldeu je trebalo čudo da napravi nevjerojatan i povijesni podvig.

Važno je napomenuti kako je Kamara već nakon osam minuta promašio kazneni udarac i time pomogao Dinamu, ali to nije bilo sve od pomoći norveškog prvaka. U 43. minuti Molde je smanjio na 1:3, a tri minute kasnije, taman kad se trebalo ići na odmor, Molde dobiva novi kazneni udarac. Ovoga puta Eduardo sjajno brani i spašava Dinamo od velikog preokreta.

Kada promašite dva kaznena udarca, moral vam mora biti na dnu. S druge strane, kada se spasite od takve situacije i vodite s 1:3, trebali biste zapaliti svijeću i svom snagom krenuti u nastavak po još jedan pogodak. Dinamo je pao igrom, Molde je rastao. Prilično netipično. U 51. minuti Molde dobiva treći jedanaesterac i ovoga puta konačno zabija. Igra se još više od pola sata, rezultat je 2:3. Molde radi još jedan kiks i dvadesetak minuta do kraja ostaje s igračem manje, no niti to ne pomaže Dinamu jer Molde u 75. minuti dolazi do izjednačenja.

Potpuno nepotrebno Dinamo se doveo u opasnu poziciju, situaciju u kojoj može propustiti nevjerojatno vodstvo. Tu su Modri naučili vrijednu lekciju o podcjenjivanju i katastrofalnoj taktici usred utakmice. Od jednog Moldea koji je za hrvatske okvire, mali gradić od 30-tak tisuća stanovnika, ali čiji nogometni dužnosnici nisu propustili, prilikom jednog mojeg posjeta tamošnjem Sveučilištu, spomenuti kako se s ponosom sjećaju tog susreta i hrabre i nezaustavljive borbe.

Nepotrebno mučenje protiv Odda

U sezoni 2017/2018, Dinamo je igrao kvalifikacije za Europsku ligu jer je Rijeka bila hrvatski prvak. Treće pretkolo donijelo je norveški Odd. Ždrijeb koji je mnoge razveselio jer Odd nije niti najbolja momčad u Norveškoj i kao takav činio se odličnim početkom europske sezone.

Ipak, ta godina definitivno nije bila Dinamova, barem što se tiče Europe. Norvežani su poveli rano u Zagrebu, a do poluvremena su Armin Hodžić i Junior Fernandes uspjeli preokrenuti rezultat. Bila je ovo idealna šansa za Marija Cvitanovića da dodatno motivira svoje igrače i dođe do još pokojeg pogotka protiv doista indisponiranog i slabog protivnika.

Nije se dogodilo, Dinamo se zaustavio i to ga je stajalo boljeg rezultata iz prvog ogleda. Uostalom, ići s 2:1 u goste kod bilo kojeg protivnika daleko je od idealnog. U Norveškoj je Odd potvrdio da se radi o limitiranoj momčadi, ali Dinamo ni sa čim nije pokazao da zaslužuje nešto više.

Igrali su Modri dosta isprekidano, malo je tu bilo ideje u igri i više se orijentiralo na individualne poteze. Tada nije išlo, a Dominik Livaković spašavao je Dinamo sjajnim reakcijama. Susret je završio bez pogodaka, a pamtit ćemo ga i po možda najgoroj utakmici Danija Olma u dresu zagrebačkog kluba. Sjajni Španjolac propustio je veliki zicer, a nešto kasnije dobio je i drugi žuti karton te tako ostavio na cjedilu suigrače.

Inače, Dinamo je prolaskom Odda igrao s albanskim Skenderbeuom za ulazak u grupnu fazu Europske lige i ispao. Bila je to najgora europska sezona Modrih unazad dosta godina, a sezona je zaključena dolaskom Nenada Bjelice i sjajnom rapsodijom koja se nastavlja i ove godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!