Košarka

Hrvatske košarkašice do 16 godina pobjedom preko Slovačke do četvrtfinala

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 20.08.2019.
Hrvatske košarkašice do 16 godina pobjedom preko Slovačke do četvrtfinala
Foto: Mišo Gulić

Mlade hrvatske košarkašice uspješno su odradile dvoboj protiv Slovačke i pobjedom si osigurale mjesto u četvrtfinalu Europskog prvenstva B divizije...

Nakon četiri utakmice Europskog prvenstva B divizije, u hrvatskoj skupini C čak su tri ekipe imale po tri pobjede i jedan poraz (Hrvatska, Norveška, Slovačka). Samo dvije idu dalje u borbu za četvrtfinale pa je današnja utakmica protiv Slovačke predstavljala biti ili ne biti susret Prvenstva.

Izabranice Željka Ciglara na početku su utakmice izgledale pomalo plaho i umorno nakon prethodnog poraza od Izraela. Tako je polovicom prve četvrtine bilo 2:7 u korist slovačke reprezentacije, no ubrzo je slijedilo buđenje serijom od devet poena za Hrvatsku, zaključno s polaganjem Vivien Nejašmić za rezultat 11:7. Druga se dionica igrala ravnopravno i uz čvvrste obrane te se na veliki odmor odlazi s pola koša prednosti za Hrvatsku (20:19).

Četvrtfinale Prvenstva su Hrvatice izborile u trećoj dionici agresivnijim pristupom i dobro izvedenim akcijama za koje Slovakinje nisu našle odgovor, a nije ih, istina, služio ni šut. U posljednju se četvrtinu ulazi s ugodnih 46:30. Hrvatice se ni tada nisu opustile – tome u prilog govori činjenica da Slovačka nije uspjela ubaciti ni poena u posljednjih sedam minuta utakmice pa Hrvatska slavi s rezultatom 55:34. Unatoč niskom ukupnom broju poena u ovom susretu, hrvatske su kadetkinje pokazale izuzetnu volju i upornost (a ovu je utakmicu igralo tek devet igračica) za koju se nadamo da će ih dovesti nazad u elitni razred europske košarke – A diviziju.

Iva Vunić je rezultatu pridonijela s 12 poena, a kapetanica Vivien Nejašmić imala je double-double učinak s 11 poena i 10 skokova. Istaknula se i Ivana Jakovljević sa 6 poena, 5 skokova, 6 asistencija i 6 osvojenih lopti. Najviši koeficijent efikasnosti imala je Nika Rodek s 9 poena, 7 skokova i 6 osvojenih lopti.

Kod Slovakinja je najuspješnija bila Vanda Kristlova s 10 poena i 14 skokova.

Trener Željko Ciglar: „Do ovog dijela došli smo uz mnogo problema, naročito u zadnje dvije utakmice. Od zdravstvenih problema (Žaja, Kurdija, Rodek) preko povreda od strane reprezentacije Izraela (Josipović, Galunić, Žaja) do žalosnih obiteljskih trenutaka, uspjeli smo smoći snage i koncentracije i s ostatkom ekipe doći do pobjede i plasmana u četvrtfinale. Tu nas čeka domaćin Bugarska koja je vrlo dobra ekipa, ali se nadamo da će se zdravstveni bilten malo popraviti nakon dana odmora i da ćemo pronaći formulu za prolaz u polufinale.“

Čevrtfinalna utakmica protiv Bugarske na rasporedu je u četvrtak, 22. kolovoza s početkom u 17:15.

AUTOR: HKS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!