Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Njemačka predvođena Schröderom mnogima bi mogla biti iznenađenje

Petar Jenjić • četvrtak, 22.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Njemačka predvođena Schröderom mnogima bi mogla biti iznenađenje
Foto: EPA

Njemačka košarkaška reprezentacija odradila je jako dobro kvalifikacijski ciklus te predvođena Dennisom Schröderom prvo će tražiti prolazak skupine, a zatim i nešto više. S obzirom na mogući roster, moguće i jako dobar plasman...

Uoči posljednje faze priprema u Njemačkoj bila su određena 16 igrača, trojica su otpala, a još jedan će morati otpasti prije konačnog popisa za Svjetsko prvenstvo. Pred izbornikom sigurno neće biti prelagan posao.

Momčad bi definitivno trebali predvoditi Dennis Schröder, Daniel Theis i Maximilian Kleber. I dok su prva dvojica već igrala za reprezentaciju, Kleberu će ovo biti prvo veliko natjecanje.

S obzirom na glavnog igrača Schrödera, i igra Njemačke trebala bi se bazirati na bržim napadima pa će tako i oko njega trebati biti igrači koji će ga moći pratiti.

Tu su i igrači poput Nielsa Giffeya, Robina Benzinga, Danila Barthela, Johannesa Voigtmanna i Paula Zipsera, dok bi se na rosteru mogli naći i mladi, talentirani Isaac Bongo, dok je Moritz Wagner otpisan prije nekoliko dana.

"Naši visoki igrači jako su pokretljivi. Theis, Barthel, Voigtmnn i Kleber mogu se nositi s bilo kojom reprezentacijom i mogu se dobro nadopunjavati s Dennisom. Uz to, trebate i igrače koji mogu šutirati izvana, a mislim da mi imamo takve", kazao je izbornik Henrik Rödl.

Kako je došla u Kinu?

Njemačka je predvodila kompletne europske kvalifikacije po broju poena, a u 12 susreta u prosjeku je zabijala 84.8 koševa. Najviše ubacila je protiv Izraela, ukupno 112 poena.

Prvu rundu kvalifikacija odradila je i više nego uspješno, a u skupini sa Srbijom, Gruzijom i Austrijom zauzela je prvo mjesto sa svih šest pobjeda i ukupnom koš razlikom od +94. Najviše je "nastradala" Austrija, u gostima rezultatom 90:49, a kod kuće 85:63.

U drugoj rundi uslijedile su utakmice protiv Grčke, Izraela i Estonije. Krenula je pobjedom protiv Estonije, nakon čega je pobijeđen i Izrael. Prvi su im poraz nanijeli Grci u Patrasu (92:84), međutim, u sljedećoj rundi, pobjedom protiv Estonije u Ludwigsburgu, osigurali su i nastup u Kini. Zbog toga im previše nisu niti značili porazi od Izraela i još jedan od Grčke.

Dosadašnji nastupi

Prije ujedinjena Njemačke, nije bilo prevelikog uspjeha u košarci, tek jedan plasman na Svjetsko prvenstvo Zapadne Njemačke 1986. godine kada je u skupini s SAD-om, Italijom, Kinom, Portorikom i Obalom Bjelokosti zauzela pretposljednje mjesto s omjerom od dvije pobjede i tri poraza.

Osam godina kasnije nastupila je u Kanadi, a igrala je u skupini D gdje je upisala poraz od Grčke te pobjede protiv Portorika i Egipta što je bilo dovoljno tek za treće mjesto. U razigravanju za pozicije porazila je Brazil, Kubu i Angolu, a zatim za borbu od 9. do 12. mjesta izgubila od Argentine, a zatim i od Brazila.

Dolaskom Dirka Nowitzkog krenuo je i uzlet, a najveći uspjeh stigao je u Indianapolisu gdje je osvojeno treće mjesto. U grupnoj fazi upisala je očekivane pobjede protiv Kine i Alžira te poraz od SAD-a. Uslijedila je druga faza te pobjede protiv Novog Zelanda i Rusije, kao i poraz od Argentine.

U četvrtfinalu čekala je koja je do tada upisala tek jedan poraz, no Nowitzki je ponovno bio u prvom planu, ubacio je 20 poena te odveo momčad do polufinala gdje je čekala jaka Argentina. Dobro su se držali tri četvrtine, uoči završne dionice imali i tri koša viška (62:59), međutim, nisu uspjeli izdržati. U borbi za treće mjesto pregazili su Novi Zeland 117:94, a Nowitzki je osvojio titulu najkorisnijeg igrača turnira.

Turnir u Japanu 2006. godine zaključen je u četvrtfinalu protiv Amerikanaca te je osvojeno osmo mjesto, a nakon 17. mjesta u Turskoj četiri godine kasnije, Njemačka nije igrala na posljednjem velikom natjecanju.

Zvijezda

Nije bila teška odluka koga ćemo izabrati u ovu rubriku. Iako mu je "tek" 26 godina, Dennis Schröder igra već dugi niz godina na visokoj razini te iz godine u godinu pokazuje napredak u svojoj igri.

Karijeru je započeo u Braunschweigu gdje je 2013. godine osvojio nagradu za igrača koji je najviše napredovao u BBL ligi. Iste godine otišao je na draft gdje su ga kao 17. izbor birali Atlanta Hawksi. Nakon slabije rookie sezone, krenuo je i njegov uzlet.

Bio je dio momčadi koja je 2014./15. imala najbolji omjer na Istoku te igrala finale konferencije. Gledajući brojke, one su rasle iz sezone u sezonu, a kulminirale su prije dvije godine kada je u 67 utakmica bilježio 19.4 poena, 6.2 asistencije i 1.1 ukradenu loptu.

Međutim, nije to bila sezona za pamćenje jer su Hawksi pali na dno Istoka, a u ljeto 2018. uslijedila je razmjena u Oklahoma City Thunder gdje je uz Russella Westbrooka odradio vrlo dobru sezonu ulascima s klupe.

U dresu Njemačke igra još od mlađih uzrasta, a do sada je nastupio na dva Eurobasketa. Na onom održanom prije dvije godine vodio je momčad do četvrtfinala, a imao je i prosjek od 23.7 poena po utakmici.

Izbornik

Henrik Rödl bio je prilično uspješan kao igrač, a nešto manje je kao trener, međutim, za 50-godišnjem Nijemca, sigurno još uvijek ima sasvim dovoljno vremena. Nastupao je za North Carolinu s kojom je 1993. godine postao sveučilišni prvak, dok je bio i igrač njemačke reprezentacije koja je postala europskim prvakom iste godine.

Cijelu igračku karijeru proveo je u Albi s kojom je sedam puta zaredom bio njemački prvak, četverostruki osvajač njemačkog Kupa i osvajač Koraćeva kupa. Njegova "četvorka" umirovljena je nakon igračke karijere. S Njemačkom je bio i treći na svijetu 2002. godine.

Odmah nakon igračke karijere pruezeo je Albu, nakon čega je pet godina vodio Trier. Vodio je drugu njemačku reprezentaciju do srebra na Univerzijadi u Gwangjuu 2015. godine, a od 2017. postao je izbornikom i prve.

Prognoza

Njemačka će igrati u skupini G s Dominikanskom Republikom, Francuskom i Jordanom. Očekujemo kako bi skupinu trebala proći, a za dalje je teško prognozirati, s obzirom na to da se križa sa skupinom u kojoj su Kanada, Senegal, Litva i Australija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!