Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Cipriano i Mingas zaštitni znakovi godinama najozbiljnije afričke reprezentacije

Branimir Korać • petak, 23.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Cipriano i Mingas zaštitni znakovi godinama najozbiljnije afričke reprezentacije
Foto: EPA

Angola nikada nije u nekim projekcijama za visok plasman, ali toj reprezentaciji svi protivnici već dugi niz godina prilaze s posebnim respektom. U Angoli se igra dobra košarka, a nositelji igre godinama su isti...

Angola je jedna od najuspješnijih afričkih reprezentacija u povijesti. Koliko je to moćna košarkaška nacija u afričkim okvirima, dovoljno govori podatak da je s 11 titula prvaka Afrike daleko najuspješnija afrička reprezentacija, za usporedbu drugoplasirani Egipat ima ih pet.

Prepoznatljiv stil igre, neki od igrača koji su već "sto godina" u reprezentaciji, za Angolu svi znaju. I nema tu vrhunskih individualaca koji igraju u NBA ligi, ali uvijek su imali sjajnu momčad. Igrače koji su se odlično uklapali u ono što su izbornici od njih tražili.

Angola je definitivno konstanta u vrhu afričke košarke, a samim time i redovan sudionik svjetskih prvenstava i olimpijskih igara.

Roster reprezentacije je nekako standardiziran, uvijek je tu nekako taj uži krug igrača za koje se unaprijed zna da će biti u rosteru jer baza baš i nije široka, ali je kvalitetna. Za razliku od većine reprezentacija, Angola nema problema s odbijanjem igranja za reprezentaciju, vrlo su rijetki slučajevi u kojima su igrači imali posebne zahtjeve ili im se reprezentacija nije "uklapala u planove".

Embed from Getty Images

Isto tako treba naglasiti i kako Angolini igrači za razliku od ostalih afričkih reprezentacija, ne vode bitke sa savezima i ne prijete štrajkovima zbog neisplate premija i slično.

Na Svjetskom prvenstvu u Kini nastupit će i legende angolske košarke Olimpio Cipriano i Eduardo Mingas koji su već 15-ak godina zaštitni znakovi ove reprezentacije.

"Čast mi je što mogu u ovim godinama još uvijek igrati na toj nekoj dovoljno visokoj razini. Nikome ne uzimam mjesto, kada osjetim da ne mogu, sam ću to reći, ali još uvijek osjetim da mogu", istaknuo je 40-godišnji Mingas.

Dosadašnji nastupi

Angoli je ovo osmi nastup na svjetskim prvenstvima, a dosad je odigrala ukupno 46 utakmica te upisala 14 pobjeda i 32 poraza. Prvu pobjedu ubilježila je u debiju na svjetskim prvenstvima 1986. godine u Španjolskoj. Do nje je došla protiv Australije 74:69 i tako je zagorčala život Australiji koja je zbog tog poraza ostala bez plasmana u sljedeću fazu natjecanja.

Najbolji rezultat ostvarila je 2006. godine u Japanu kada je završila na devetom mjestu. U skupini je završila na trećem mjestu uz uvjerljive pobjede protiv Novog Zelanda, Japana i Paname te poraze od Španjolske 93:83 i Njemačke 108:103 nakon tri produžetka. Bilo je to dovoljno za prolaz u osminu finala gdje je Angola igrala protiv Francuske i upisala tijesan poraz 68:62.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj, Angola je svladala Južnu Koreju i Australiju, ali u ključnoj utakmici za prolaz visoko je poražena od Meksika 79:55 i taj kiks stajao ju je boljeg plasmana.

Embed from Getty Images

Kako su došli u Kinu?

Nije bilo nekih većih problema za Angolu u kvalifikacijama. U prvom krugu kvalifikacija upisana su dva poraza, protiv Maroka 61:47 te na kraju poraz bez posljedica protiv DR Konga 66:56.

Kao prvoplasirana u skupini ušla je u završnu rundu kvalifikacija i nastavila s dobrim igrama. Tamo je upisala samo jedan poraz protiv Tunisa i iza Tunižana ostala na drugom mjestu u skupini, ali i to je bilo dovoljno za prolaz na Svjetsko prvenstvo.

Embed from Getty Images

Zvijezda

Prva zvijezda angolske reprezentacije je Carlos Morais, 33-godišnji šuter koji je kao i većina angolskih igrača uglavnom karijeru gradio u Angoli s vrlo kratkim izletima na druge kontinente. Morais je poznat kao prvi angolski igrač koji je krenuo prema NBA ligi i to 2013. godine kada je kraće vrijeme proveo u Toronto Raptorsima, prošao s njima trening kamp, sudjelovao u pripremnim utakmicama, ali ipak je ubrzo opušten, no već i to bio je veliki doseg za Angolca.

U Europi je igrao za Benficu, ali nigdje se nije osjećao tako dobro kao u angolskim klubovima. Bio je najbolji strijelac afričkih prvenstava, afričke lige prvaka, MVP tih natjecanja, 33 su mu godine, ali i dalje je vrlo važna karika u ovoj reprezentacija. Ako i igrački nije u svojim najboljim godinama, predstavlja autoritet, zajedno s Ciprianom i Mingasom igrač je čija se riječ sluša.

Embed from Getty Images

Izbornik

Will Voigt na klupi je Angole zadnje dvije godine, a tu je stigao nakon što je vodio reprezentaciju Nigerije do titule prvaka Afrike i na Olimpijskim igrama u Riju. Trenerski put započeo je rano, u ranim dvadesetim godinama, a još uvijek vrlo mlad dobio je posao videokoordinatora u San Antonio Spursima.

Nakon toga zaputio se u sveučilišnu košarku gdje je radio kao pomoćnik velikim trenerima Ricku Barnesu i Mikeu Dunlapu. Prvi značajniji samostalni trenerski angažman imao je u razvojnoj ligi kada je preuzeo Bakersfield Jam, tamo je proveo pet sezona i onda se zaputio u Kinu.

Tijekom boravka u Kini otvorila se mogućnost preuzimanja nigerijske reprezentacije pa sada i Angole. Na klupu Angole stigao je 2017. godine, a ugovor ima do sljedeće godine.

Prognoza

Angola je smještena u skupinu D u društvu Filipina, Srbije i Italije. Posao je vrlo težak i teško je za očekivati da će proći u sljedeću rundu natjecanja. No ozbiljna je reprezentacija koja itekako može stvoriti problema svakom protivniku. Ako netko podcijeni Angolu, imat će dosta posla.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!