Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Obala Bjelokosti s dosta iskustva vraća se na veliku scenu

Petar Jenjić • utorak, 27.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Obala Bjelokosti s dosta iskustva vraća se na veliku scenu
Foto: EPA

Obala Bjelokosti nastupit će na svom četvrtom Svjetskom prvenstvu, a gotovo pa polovicu momčadi čine igrači koji su nastupili u Turskoj prije devet godina te upisali jednu pobjedu...

Iako se na Svjetsko prvenstvo vraćaju nakon devet godina, u sastavu je još nekolicina igrača koji su igrali u Turskoj 2010. godine. To su Mohamed Kone, Guy Landry Edi, Charles Abouo, Souleyman Diabate i Herve Lamizana, dok je Ismael Ndiaye pomoćnik u reprezentaciji.

Mnogi su od njih prošli jako puno kroz svoje karijere i sigurno je kako će ostatku reprezentacije dosta pomoći njihovo iskustvo. Posebno za 38-godišnjeg Konea kojem bi ovo trebali biti posljednji nastupi za reprezentaciju.

"Osjećaj povratka na Svjetsko prvenstvo je sjajan. Mnogo ljudi odakle dolazim nije stiglo do ovoga. Igrati protiv najboljih svjetskih igrača veliko je ostvarenje, posebno za moje godine. Ovo će biti dobar kraj moje košarkaške karijere. Zbog toga živim i igram košarku."

Jedan od onih koji je to iskusio, Charles Abouo, veseli se to će podijeliti iskustvo igranja na Svjetskom prvenstvu s novopridošlim košarkašima, od kojih se ističu Vafessa Fofana, Bryan Pamba i Jean-Francouis Kebe.

"Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, u našoj svlačionici ima jako puno povjerenja. Ostajemo zajedno bez obzira na uspne i padove. Ova je grupa gladna pobjeda. Možda smo 2010. imali malo više talenta, ali mislim da ova skupina igrača ima bolju kemiju i povezanost."

Dosadašnji nastupi

Prvi nastup ubilježila je još 1982. godine kada je bila smještena u skupinu B sa Sovjetskim Savezom, Australijom i Brazilom, a u konačnici završila posljednja s koš razlikom -93. Niti u razigravanju za pozicije nije uspjela doći do pobjede pa je tako završila posljednja.

Identičan rezultat dogodio se i četiri godine kasnije kada je igrala u skupini sa Sjedinjenim Američkim Državama, Italijom, Kinom, Portorikom i Zapadnom Njemačkom. Ovoga puta koš razlika bila je -138.

24 godine kasnije stigao i posljednji, treći nastup, a tada je stigla i prva pobjeda. Nakon poraza od Turske, Kine, Rusije i Grčke, upisana je pobjeda protiv Portorika od 88:79.

Embed from Getty Images

Kako je došla u Kinu

Kako su krenuli, nije se činilo da će se uspjeti plasirati na svoje četvrto Svjetsko prvenstvo. U skupini D upisali su samo dvije pobjede, uz četiri poraza. Prvo su svladali Senegal sa 67:60, a zatim i Mozambik sa 17 razlike (62:45). S obzirom na to da je u prvoj međusobnoj utakmici Mozambik slavio s 13 razlike, Obala Bjelokosti prošla je dalje.

Niti drugi dio kvalifikacija nije krenuo dobro, nakon što ih je u prvom kolu svladala Nigerija u gostima s 83:74. Nakon toga upisala je pobjeda kod Ruande (71:53) i Malija (69:59). Bili su svjesni kako u posljednje tri utakmice moraju doći do pobjede, a čak niti tada nije bilo sigurno hoće li otići na Svjetsko prvenstvo.

Morali su slavili s koš razlikom od barem 65 razlike, inače bi u Kinu otišao Kamerun. Prva od tri utakmica pokazala je kako itekako može - pobjeda kod Nigerije sa 72:46. Nakon toga svladana je Ruanda sa 87:60, a u posljednjem kolu Mali sa 69:49. U konačnici su zbog koš razlike +86 otišli dalje kao treća najbolja afrička reprezentacija (Kamerun je imao +78).

Zvijezda

Definitivno najveće pojačanje Obale Bjelokosti bit će Deon Thompson, koji je svoje prve uspjehe imao na sveučilištu North Carolina s kojom je 2009. godine osvojio naslov sveučilišnog prvaka. Thompson je u mlađim kategorijama igrao za SAD s kojim je 2007. godine bio drugi na U-19 Svjetskom prvenstvu, ali se odlučio na Obalu Bjelokosti.

Mogli bismo sa sigurnošću reći kako je kroz proteklih deset godina prošao dosta klubova, igrao je i na ovim prostorima te osvojio jako puno trofeja. Sve je krenulo u dresu Union Olimpije s kojom je osvojio Kup. 2013. godine osvojio je Kup s Albom Berlin, a godinu dana kasnije i njemačko prvenstvo s Bayernom.

S Hapoel Jerusalemom bio je prvak Izraela, dok je prvu polovicu 2017. godine igrao za Crvenu zvezdu s kojom je osvojio dvostruku krunu u Srbiji te naslov prvaka ABA lige. Dvije sezone igrao je za San Pablo Burgos, a prošle je osvojio naslov prvaka Litve sa Žalgirisom.

Sljedeću će sezonu igrati ponovno u Španjolskoj, ovoga puta u dresu Unicaje.

Embed from Getty Images

Izbornik

Izbornik je 40-godišnji Talijan Paolo Povia koji je svoju karijeru gradio kroz švicarsku košarku gdje je vodio U-16 i U-20 reprezentaciju.

Pet godina bio je trener Pully Basketa, tri godine u Vevey Rivieri, a godinu dana u Riviera Lakersima. Na klupi Obale Bjelokosti stigao je prošle godine te pomogao momčadi izboriti nastup u Kini.

Upravo podcjenjivanje kroz veći dio kvalifikacija dodatno potiče talijanskog trenera i njegovu momčad za ostvarivanjem dobrog rezultata i plasmana u drugi krug.

"Nitko nam nije dao šansu za plasman na Svjetsko prvenstvo, a mi smo uspjeli. Nitko nije vjerovao da ćemo pobijediti Nigeriju, ali uspjeli smo. Kako motivirati igrače? Dosta toga prošli smo u posljednjih nekoliko mjeseci i mislim da je jedna od naših najjačih karakteristika naše zajedništvo."

Prognoza

S obzirom na skupinu u kojoj igra s Kinom, Poljskom i Venezuelom, očekujemo kako bi se mogli boriti za prolazak u osminu finala. Nešto više od toga bilo bi veliko iznenađenje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!