Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Iranci su ambiciozni, ali teško će proći skupinu

Jan Šneler • utorak, 27.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Iranci su ambiciozni, ali teško će proći skupinu
Foto: EPA

Treći put zaredom Iran će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u košarci, a iako se ove godine nada kako će u Kini uspjeti napraviti podvig i proći grupnu fazu, izvjesnije je kako će protiv onih najjačih Iran ponovno biti u podređenom položaju…

Iran, kao i većina bliskoistočnih zemalja, nije zemlja košarke. Osim planetarno popularnog nogometa i nekih borilačkih sportova, Iranci vole i odbojku u kojoj nisu nimalo neuspješni. U košarci jesu među najboljim momčadima Azije, ali to često nije dovoljno da postignu neki zapaženiji uspjeh.

Iranska košarkaška liga izgleda relativno pristojno, s obzirom na imidž koji vlada o Iranu kao dosta zatvorenoj državi, u njoj igra dosta stranaca, pa čak i Amerikanaca što je interesantno s obzirom na činjenicu kako odnosi Irana i SAD-a nisu nimalo idilični. Ipak, treba uzeti u obzir kako je Iran zemlja od 80 milijuna stanovnika, prilično bogata s obzirom na okolinu i činjenica da košarka nije možda najpopularniji sport ne znači kako Iranci nisu zainteresirani za uspjeh svoje nacionalne selekcije u Kini.

“Za sada sve izgleda dobro, srećom ne postoje nikakvi problemi. Svi igrači su u dobroj formi i ukoliko neće biti ozljeda, igrači koji su igrali na turnirima u Europi ići će u Kinu“, rekao je team manager Irana Masoud Ghasemi za ISNA.

Dosadašnji nastupi

Iranu Svjetsko prvenstvo nije strano. Na prošla dva izdanja u Turskoj i Španjolskoj, Iranci su se kvalificirali, ali su ostvarili slab rezultat. U Turskoj 2010. godine završili su kao peti u skupini svladavši samo Tunis, a izgubili do realno jačih SAD-a, Slovenije, Hrvatske i Brazila. Uz malo više sreće možda su i mogli napraviti neko iznenađenje, ali u ovoj skupini teško su mogli očekivati da će nešto napraviti. Ipak, može ih veseliti da su samo Brazilci u skupini i Turci u finalu primili manje koševa od njima mrskih Amerikanaca.

Četiri godine kasnije isti epilog, jedna pobjeda i pet poraza. Ponovno teška skupina sa Španjolskom, Francuskom, Srbijom, Brazilom i Egiptom. Egipat su relativno lagano porazili, ali protiv drugih momčadi nije bilo šanse, barem ne u trenucima kada su te momčadi igrali na razini na kojoj se to od njih očekuje.

Embed from Getty Images

Kako su došli u Kinu

Iran je u Kinu došao preko azijskih kvalifikacija u kojima je igrao dosta toplo-hladno. Prvi dio kvalifikacija odrađen je sjajno. U skupini D s Kazahstanom, Katarom i Irakom, u kojem su prve tri momčadi išle dalje, Iran je osvojio prvo mjesto sa samo jednim porazom. U prvom kolu Irak je iznenadio i slavio protiv Irana, ali nakon toga Iranci su upisali pet pobjeda u nizu.

Drugi dio kvalifikacija, osim Kazahstana i Katara, donio im je Australiju, Japan, Iran i Filipine. S obzirom da su se pobjede prenosile, bilo je jasno kako Iranci neće imati prevelikih problema. Odmah na početku veliku pobjedu ostvarili su protiv Filipina, ali su potom upisali dva teška poraza od Japana i Australije. Protiv Japana su kasnije još jednom izgubili, ali su napravili veliki posao svladavši Filipine i Australiju te s trećeg mjesta ušli na Svjetsko prvenstvo.

Embed from Getty Images

Prva zvijezda

Iranska momčad kombinacija je iskusnih igrača i nekoliko vrlo zanimljivih mlađih talenata, ali kao prvu zvijezdu izdvojili smo Mohammasa Jamshidija, igrača iranskog Naft Abadana i bivšeg prvotimca Petrochimija. Ovaj 1.99 metara visoko krilo bilo je jedno od uzdanica Irana u kvalifikacijama.

Protiv Australije i Filipina Iran je dva puta pobijedio Filipine i jednom pobijedio i izgubio od Australije. U pobjedama Jamshidi je bio najbolji. Filipincima je ubacio 25 poena, Australima jedan više. U Kini od njega očekuju jaki šuterski nastup i nadaju se kako bi uz jaki centarski par, upravo Jamshidi mogao biti prevaga koja će im donijeti željeni rezultat.

Embed from Getty Images

Izbornik

Izbornik Irana je 53-godišnji Mehran Shahintab. Od 2017. godine samostalno vodi Iran, a do tada je četiri godine bio pomoćni trener uz to što je vodio iranski Petrochimi s kojim je dva puta osvajao naslov prvaka Irana. Kroz svoju karijeru vodio je i iranskog prvoligaša Saba Battery s kojima je također postizao zapažene rezultate te je 2008. godine nastupao na Azijskom klupskom prvenstvu.

Prognoza

Skupina C u kojoj su Španjolska, Portoriko i Tunis nije u toj mjeri neugodna kao na ranija dva izdanja, ali Irancima daje vrlo male šanse za neki ozbiljniji rezultat. Ako uzmemo u obzir činjenicu da bi protiv Tunisa mogli slaviti, ostaju im Portoriko i Španjolska protiv kojih moraju odnijeti barem jednu pobjedu kako bi išli dalje. To bi bilo prilično nevjerojatno i realnije je očekivati Irance na trećem mjestu i daljnju borbu za plasman od 17. do 32. mjesta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!