Košarka

Ususret Svjetskom kupu: Uvijek nezgodna Argentina ima borbenu momčad i dobar ždrijeb

Jan Šneler • četvrtak, 29.08.2019.
Ususret Svjetskom kupu: Uvijek nezgodna Argentina ima borbenu momčad i dobar ždrijeb
Foto: EPA

Zlatna argentinska generacija koja je žarila i palila ranih 2000-ih polako odlazi sa scene, a dolazi jedna nova Argentina kojoj ne nedostaje ambicije, duha i borbenosti. Upravo to nadaju se Argentinci prikazati u Kini i doći do borbe za sami vrh...

Argentina je na svakom velikom natjecanju jedna od momčadi na koje uvijek morate računati ako govorite o favoritima. Često su znali dolaziti na natjecanja ozlijeđeni, potrošeni od protekle sezone i svejedno postizati sjajne uspjehe. Ove godine konkurencija je iznimno jaka, ali Argentinci ponovno imaju odličnu momčad.

Tu su nominalno prva zvijezda Facundo Campazzo, njegov novi suigrač i najbolji igrač prošlogodišnje španjolske ACB lige Nicolas Laprovittola, uvijek spremni i za reprezentaciju voljan igrati Luis Scola te mnogi drugi. Argentina će imati iskusnu momčad iako im je prosjek oko 27 godina. To su sve igrači koji su godinama nastupali na visokom nivou, koji su bili ili su još uvijek vodeći igrači svojih momčadi i nisu im strani pritisak niti velika razina očekivanja.

"Igrati za reprezentaciju je velika čast za mene. Uvijek se dobro osjećam kada idem na pripreme. Volim svoju zemlju i poseban je osjećaj igrati za nacionalnu selekciju. Manu Ginobili, Pepe Sanchez, Andres Nocioni i drugi su idoli za nas. Inspiriraju nas njihove sjajne godine koje su dali za Argentinu, ali mi smo na svom putu. Nastojimo zadržati borbeni duh i pokušati učiniti svoje navijače i cijelu zemlju ponosnima", rekao je Laprovittola.

Dosadašnji nastupi

Argentincima će nastup u Kini biti 14. na Svjetskim prvenstvima. Radi se o izuzetno talentiranoj košarkaškoj naciji koja je bilježila velike uspjehe. Najveći uspjeh postigli su na prvom Svjetskom prvenstvu 1950. godine kada su na svom terenu osvojili zlatno odličje. Bilo je to još rano doba poraća, a Argentina je bila najbolja i sa šest pobjeda došla do naslova uz drugoplasirani SAD i trećeplasirani Čile. Jugoslavija je turnir zaključila na posljednjem 10. mjestu s pet poraza.

Kao što smo rekli, nastupali su oni i dalje na svjetskim smotrama, ali većeg uspjeha nije bilo. Najbolji rezultat bilo im je šesto mjesto 1967. godine, a u više navrata završavali su kao osmi. Ipak, 2002. godine prilika se ukazala u Indianapolisu. Sjajnu je generaciju imala Argentina predvođena snažnim centrom Fabriciom Obertom, Manu Ginobilijem, Luisom Scolom i Andresom Nocionijem.

Prošetali su se lako skupinom i bez problema svladali Novi Zeland, Rusiju i Venezuelu. Uslijedila je druga runda u kojoj su jednako uvjerljivo slavili protiv Kine, Njemačke i domaćina SAD-a. Brazil i Njemačka pali su u borbi za finale gdje je čekala Jugoslavija. Argentina je bila jaka, imala sve u svojim rukama, ali Jugoslavija predvođena Dejanom Bodirogom i Predragom Stojakovićem nakon produžetaka je došla do naslova. Od 84 poena Jugoslavije, Bodiroga i Stojaković postigli su 53.

Četiri godine kasnije, ekipa još snažnija i iskusnija, ohrabrena zlatom s Olimpijskih igara u Ateni nažalost nije došla do medalje. Sve je išlo kao po loju. Padali su šaptom Francuska, Novi Zeland, Srbija i Crna Gora te Turska, ali u polufinalu za jedan poen spretnija je bila Španjolska. Za treće mjesto nije se moglo protiv SAD-a. Na naredna dva natjecanja, Argentina je bila peta i 11., ali do borbe za medalje više nije došla.

Kako su došli u Kinu

Kao što se očekivalo, Argentinci su prilično lako došli do Kine. U prvom krugu u skupini s Panamom, Paragvajem i Urugvajem osvojili su prvo mjesto uz tek jedan poraz od Urugvaja. Prenijevši dosta bodova, u križanju sa SAD-om, Portorikom i Meksikom upisali su još četiri pobjede, izgubili jednom od SAD-a i Paname i osvojivši drugo mjesto u svojoj skupini prošli na Svjetsko prvenstvo.

Iako je već ima pozamašne igračke godine, najbolji igrač kvalifikacija bio je Luis Scola, legendarni Argentinac s desetogodišnjim iskustvom u NBA ligi i sudjelovanjem u svim velikim uspjesima proteklih 15-ak godina. Postizao je prosječno 16.7 poena uz osam skokova što je samo novi dokaz da se na Scolu i s 39 godina itekako može računati.

Prva zvijezda

Najbolji igrač Argentine definitivno je Facundo Campazzo, sjajni play koji kruh zarađuje u madridskom Realu. Sa svojim matičnim klubom osvojio je dva naslova Eurolige, a prošle sezone, premda nije došao do novog naslova, u pobjedi nad Fenerbahčeom za treće mjesto Campazzo je ubacio 12 poena i dodao pritom rekordnih 15 asistencija.

Važan kotačić u momčadi Pabla Lasa, Campazzo je izuzetno važan i u momčadi Argentine. Ovaj 28-godišnji organizator igre trebao bi biti mozak svih akcija Argentine. Bez njegovih brzih lopti, atraktivnih dodavanja, argentinski centri i šuteri ostat će prilično izolirani. Nema sumnje da će rušiti brojke asistencija i u Kini, a ako njegovi suigrači budu napadački raspoloženi, njegova dodavanja bit će zlata vrijedna.

Izbornik

Izborniku Argentine Sergiju Hernandezu vođenje nacionalne selekcije nije nikakva novost. Od 2005. do 2010. godine vodio je Argentinu, osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Pekingu i završio kao peti na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Nakon toga vodio je niz južnoameričkih klubova prije nego što se 2015. godine ponovno vratio na klupu Argentine.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojili su osmo mjesto, a došli su do srebra na AmeriCupu 2017. godine. Hernandez jako dobro poznaje argentinsku momčad, ima već poduže iskustvo vođenja momčadi i svakako će Argentina moći računati na kvalitetnog izbornika.

Prognoza

Ždrijeb je pomazio Argentince. U skupini B uz njih su još Rusija, Nigerija i Južna Koreja, a u skupini A s kojom se križaju nalaze se Obala Bjelokosti, Poljska, Venezuela i Kina. Objektivno, Argentina bi trebala proći prvu i drugu grupnu fazu te ući u četvrtfinale. Tamo bi se mogli križati s skupinama C i D gdje su opasne momčadi: Italija, Srbija i Španjolska. Svejedno, Argentinci su optimistični jer bi na SAD, koji je još uvijek nominalno najjača momčad, mogli doći tek u polufinalu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!