Košarka

Power ranking: Znamo sve i ne znamo ništa

Branimir Korać • subota, 31.08.2019.
Power ranking: Znamo sve i ne znamo ništa
Foto: EPA

Napokon kreće Svjetsko prvenstvo u košarci. Pred nama su dani u kojima će veliki dio fokusa odlaziti na košarku, a poigrajmo se na početku s nekim startnim pozicijama, tko s koje ulazi na ovo SP...

1. SAD

Amerikanci kreću s prvog mjesta, ali nisam baš tako siguran da će tu i završiti. Tijekom priprema imali su jedan poraz protiv Australije i tamo su pokazali du nisu nedodirljvii, ali to smo znali i prije početka prvemstva, zar ne? Svakako su ogromni kandidati za zlato, imaju vrlo jaku reprezentaciju i širinu zbog koje su trenutno tu gdje jesu. Tu je puno "atletičara" protiv kojih će biti jako teško igrati, ali vrijeme će pokazati mogu li i potvrditi ovaj visoki status. Najveća prednost, imaju Gregga Popovicha.

2. Srbija

Ma i da je Srbija na vrhu, ne bi bilo pogrešno. Saša Đorđević ima izbor kakav ima rijetko tko, niz fantastičnih igrača, a prednost u odnosu na SAD je uigranost. Amerikancima to ipak neće predstavljati problem, nikada niti nisu toliko patili od toga i uvijek imaju plan B, a to je riješiti sve individualno. Srbija je najveći kamen u cipeli Amerikancima na putu do zlatnog odličja i ne bi bio nikakav šok da ih na kraju i skinu. Zasad su na broju dva sa željom dolaska na broj jedan.

3. Španjolska

Gledali smo i snažnije španjolske reprezentacije, u to nema dvojbe, ali Španjolce nikada ne smijete podcijeniti. Četvorica NBA igrača predvođeni Rubijom i Gasolom za svakog će predstavljati problem i nitko osim SAD-a i Srbije neće ući u susret protiv njih kao favorit. Nalaze se u dijelu ždrijeba u kojem mogu, možemo reći, bez utroška i zadnjeg atoma energije i živaca dovući se do polufinala, a tamo što bude. Španjolci su opasni, imaju kvalitetu, ne kao Srbija i SAD, ali imaju.

4. Francuska

Nadalje slijede reprezentacije koje dijele doslovno nijanse i za svakog imate sasvim dovoljno argumenata da ga spustite u renkingu dovoljno nisko ili ga dignete. Francusku ćemo za početak staviti na poziciju četiri. Imaju Francuzi najboljeg obrambenog igrača NBA lige u Gobertu, imaju dosta iskustva u sjajnima Batumu, De Colou i Fournieru, na papiru je to sasvim zgodna reprezentacija, ali sigurno se ne bi bunili da imaju malo više širine. Svi igrači mogu participirati i dati pomoć, ali pitanje je na kolikoj razini.

5. Australija

Smatrate da je Australija mogla do pozicije broj tri ili četiri u najmanju ruku? Vjerojatno ste u pravu, ali kao što rekoh, doslovno nijanse. Aron Baynes, Matthew Dellavedova, Joe Ingles, Patty Mills, Jock Landale, Andrew Bogut, moraju biti visoko, ali problem je ozljeda Boguta i koliko će moći pomoći, i problem je širina. Ovi nabrojani i to je to. Da je tu još Ben Simmons, bili bi jako opaki, bit će i sada, ali u manjoj mjeri.

6. Grčka

Grci bi zbog Antetokounmpa starijeg trebali možda biti koju poziciju više, dobra je to reprezentacija koju nitko neće lako svladati. osim toga prema običaju dosta je tu igrača iz Panathinaikosa i Olympiakosa, jako dobro se poznaju i ne bi bilo ništa čudno da u sljedećem izdanju power rankinga budu znatno bolje plasirani. Giannis će vući i to u velikoj mjeri, a kakav će rezultat ostvariti ovisit će tko će mu i koliko pomagati. Dobri su, nisu loši.

7. Litva

Bio bi grijeh raditi ikakav power ranking, a da u njemu nemate Litvu. I da dođe s B reprezentacijom, Litva mora biti u Top 10. Sustav koji je uhodan do krajnjih granica izvlači iz Litavaca uvijek ono najbolje. I dok uglavnom u reprezentativci imaju dovoljno igrača koji ne mogu igrati u psodječnom klubu jače, lige, u reprezentaciji oni mogu igrati veliku ulogu. Svi koji prate košarku slabi su na Litavce, njihovu uigranost, kvalitetu koju posjeduje. Tu su Sabonis, Valančiunas, ali i ostatak reprezentacije koja je jako dobra.

8. Argentina

Sergio Hernandez vodi Argentinu i ovdje, dobra, čvrsta i uigrana reprezentacija koja danas možda nema onu klasu kakvu je imala nekada. Nema tu Ginobilija, Scola je u veteranskim godinama, nema Prigionija, Delfina, Nocionija, tu su neki novi nositelji igre, ali identitet je isti. Čvrsto i borbeno do samog kraja, neće se predati niti protiv jednog protivnika, a vidjet će se koliko će to donijeti. Dosta toga polaže se u Facunda Campazza, a njemu je stradao zglob na treningu i upitan je za početak. Kada bi on otpao, ambicije bi se jako spustile.

9. Brazil

Nema Hrvatske, ali imamo jednog hrvatskog predstavnika. Aco Petrović sjedi na klupi Brazila i želimo mu svu sreću pa neka osvoji i zlato. Dobro neće osvojiti zlato, ali neka ode što dalje i ostvari pravi rezultat. U Brazilu ima dobru reprezentaciju koja ima i iskustva i igrača koji su dobro upoznati i s europskom i američkom košarkom. Dodajte tu Acin govor i mogućnost motiviranja, dobijete dobru i neugodnu reprezentaciju.

10. Turska

Zaključit ćemo s Turcima i s pravom se možete buniti zašto u Top 10 nema barem još 6-7 drugih reprezentacija. Međutim netko mora ispasti, a tko je u pravu, vidjet će se na kraju. Turci na papiru imaju sasvim dobru reprezentaciju, ali to će trebati pokazati i u praksi. Mogu od svakog izgubiti s 20 razlike, a mogu i svakog dobiti. Dobro ne baš 20, ali... Turska je solidna i može stvoriti proleme svakome.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!