Košarka

Satoransky i Bohačik poslali Giannisa i Grke kući

Matej Kačan • ponedjeljak, 09.09.2019.
Satoransky i Bohačik poslali Giannisa i Grke kući
Foto: EPA

Drugi krug Svjetskog prvenstva polako dolazi kraju i u najizjednačenijoj grupi K gdje su prije posljednjeg dana sve četiri ekipe imale šansu za prolazak u četvrtfinale. U Shenzhenu su jutros snage odmjerile reprezentacije Grčke i Češke, a bolji su na kraju bili Grci s 84:77, ali to im nije bilo dovoljno za četvrtfinale...

Česi su, potaknuti sjajnim igrama i iznenađenjima protiv Turske i Brazila, hrabro krenuli u susret s favorizirani Grcima te su držali susret na malom broju poena. Nije ih omelo ni to što su u utakmicu krenuli bez ozlijeđenog Schilba. Grčkoj je trebala pobjeda od minimalno 12 razlike uz poraz Brazila od Amerikanaca za prolazak u četvrtfinale.

Bohačik je zabio osam od čeških 12 poena dok su Grčku predvodili Calathes i Giannis Antetokounmpo s po šest poena do vodstva 18:12 na kraju prve dionice.

U drugom periodu Česi daju još gasa te sjajnom momčadskom igrom gdje se nitko ne ističe preokreću utakmicu pa se na veliki odmor odlazi s pola koša prednosti za Čehe. Kod Grka je Calathes ostao usamljen na dvoznamenkastom broju ubačaja sa svojih 11.

Treća četvrtina nastavila je neizvjesnu utakmicu sve do tri minute prije posljednje pauze kada kreću braća Antetokounmpo i odvode Grke na plus osam s 13 uzastopnih poena od čega dva Giannisova i čak 11 Thanasisovih.

Posljednja dionica donosi nastavak odljepljivanja Grka. Brzo Grci odlaze na 12 razlike te tu razliku drže do polovice četvrte četvrtine, ali tada Giannis dobiva petu osobnu te Grci moraju u završnicu bez najveće zvijezde turnira. Serijom slobodnih bacanja približila se Češka na šest poena zaostatka, ali tada zbog petog prekršaja van igre mora i jedan od najboljih Čeha danas, Patrik Auda.

Bez Giannisa staje napad Grka, a maestralni Satoransky i Bohačik približavaju Čehe na samo minus dva dvije minute do kraja utakmice. Printezis svojim košem te onda i asistencijom za Calathesov 22. poen odvodi Grke na sedam poena prednosti i pet poena do četvrtfinala.

Ipak, u posljednjoj minuti stvar u svoje ruke preuzima Satoransky te mudro trošeći vrijeme i uz svoja četiri uzastopna poena ne dozvoljava Grcima odvajanje na razliku koja bi Češku izbacila s natjecanja pa utakmica završava s nedovoljnih 84:77 za Grke.

Kod Češke koju sada izbaciti samo može luda pobjeda Brazila Aleksandra Petrovića nad Amerikancima najbolji je bio maestralni Satoransky koji je s 13 poena, devet asistencija i osam skokova bio na rubu triple-doublea. 25 poena je dodao sjajni Bohačik. Kod Grka koji ovom pobjedom idu kući najviše je ubacio Calathes s 27 poena.

SP u košarci, 2. krug:
Češka - Grčka 77:84

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!