Rukomet

Na današnji dan: Lino Červar slavi 69. rođendan

Jan Šneler • nedjelja, 22.09.2019.
Na današnji dan: Lino Červar slavi 69. rođendan
Foto: EPA

Prije 69 godina na današnji dan rođen je jedan od najvećih hrvatskih rukometnih trenera i aktualni izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar...

Hrvatski sport nema velik broj trenera koji su uspjeli osvojiti gotovo sve što su mogli. Lino Červar koji danas slavi 69. rođendan napravio je upravo to. Bez obzira na kritike koje je dobivao i koje danas dobiva, a koje su u dobrom dijelu opravdane, Červar se doista zlatnim slovima upisao u povijest hrvatskog rukometa i općenito hrvatskog sporta.

Kao trener počeo je vrlo mlad, s 27 godina vodeći niželigaša Novigrad. Dobre igre ostale su zapažene pa je preuzeo Istraturist Umag s kojim je 1990. godine napravio veliki uspjeh osvojivši Drugu rukometnu ligu Jugoslavije. Dugo ga nije bilo na klupi nekog hrvatskog kluba nakon toga jer je svoju sreću potražio u Italiji.

Italija je zemlja koja je sportski slavna, ali rukomet definitivno nije u njenom fokusu. Ipak, Červar je vodio njihovu nacionalnu vrstu i s njom napravio solidni rezultat osvojivši i srebro na Mediteranskim igrama u Bariju 1997. godine. Uslijedio je kratkotrajni period u tadašnjem Badel 1862 i potom vrhunac karijere od 2002.

Te godine postao je selektor hrvatske rukometne reprezentacije koja je bila ponižena na ranijim natjecanjima. Nakon Atalante 1996., reprezentacija je doživjela strmoglavi pad i dolaskom Červara bilježimo uspon, koji uz male padove, traje i danas. Došlo je ono famozno zlato iz Portugala na Svjetskom prvenstvu 2003. godine i zlato iz Atene na Olimpijskim igrama 2004. godine. Te iste godine Hrvatska se trebala boriti za zlato i u Sloveniji na Europskom prvenstvu, ali kriminalno suđenje i ubilački potez Alena Pajoviča koji je gotovo "iskopao" oči Petra Metličića uništili su hrvatske snove.

Nažalost, nakon te 2004. godine Hrvatska do dan danas nije uspjela osvojiti zlatno odličje. Mnogi zbog toga kritiziraju Červara, iako teško je reći kako je osvajanje još dva svjetska i dva europska srebra neuspjeh. Do 2010. godine ostao je na klupi Hrvatske istovremeno vodeći Zagreb. U narednom periodu vodio je Metalurg Skopje (do 2017.) i jednu godinu (2016./17.) makedonsku A selekciju. Vratio se na klupu Hrvatske prije dvije godine i nekako se očekuje da nakon Tokija 2020. ode u zasluženu mirovinu.

Červar nije rukometni analfabeta niti je čovjek kojemu netko drugi treba crtati kako rukometna igra izgleda. On je vrhunski rukometni trener koji kao i svi ljudi ima svoje mane. Jedna od njih je tvrdoglavost koja ga često sputava. Najbolji primjer je njegovo inzistiranje na igri bez golmana u situaciji u kojoj to nema pretjeranog smisla. Ipak, ako sve te mane oduzmemo sa strane, Červara treba poštivati jer je dao puno rukometu i preuzeo hrvatsku reprezentaciju u godinama kada nitko nije očekivao da će nešto napraviti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10822.09.2019. u 12:01
    Sretan Rodendan, Mago di Umago!
    narada108