Košarka

Cibona kreće paklenim rasporedom: "U 24 sata možemo odigrati tri utakmice"

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 23.09.2019.
Cibona kreće paklenim rasporedom: "U 24 sata možemo odigrati tri utakmice"
Foto: FaH

Cibona ulazi u novu sezonu gdje je očekuje bitka na tri fronte, a kreće nastupom u ABA Superkupu što je u biti zagrijavanje za regionalnu sezonu...

Cibona kreće u novu sezonu, brani naslov prvaka Hrvatske, ali želi i u ABA ligi ostvariti veliki rezultat, poručuje trener Ivan Velić.

"Još bih se jednom vratio na prošlu sezonu i čestitao igračima i klubu na jako dobrom poslu kojeg smo napravili u prošloj sezoni. U sportu je tako da to morate odmah zaboraviti i okrenuti se budućnosti. Volio bih reći da su naši ciljevi osvajanje ABA lige, prvenstva i Kupa. Realan sam čovjek i najvažnije mi je da i ove sezone budemo na svom maksimumu što se tiče igre i odnosa prema Ciboninom dresu. Za što će to rezultatski biti dovoljno to vam u ovom trenutku ne mogu reći. Stvorili smo novi tim koji je tek na početku pa je o rezultatskim ciljevima prerano govoriti. Vjerujem u ove igrače i zajedničkim radom možemo doći do stvari kojima težimo."

Cibona i ove sezone ima jedan od najmanjih budžeta u ABA ligi.

"Ne znam konkretno koje su cifre, ali naša ekipa košta kao jedan igrač Zvezde ili Partizana. I lani smo uz taj budžet uspjeli osvojiti prvenstvo. Pokazali smo da se može i bez novca napraviti velike stvari. Teško je to ponavljati u kontinuitetu, ali pokušat ćemo ponoviti prošlu sezonu i ne osvrtati se na druge klubove. U odnosu na prošlu sezonu smo spustili i prosjek starosti ekipe za dvije-tri godine, a i to nam je bio cilj da kroz nekakav period pomladimo ekipu. Uspješnost neke sezone se ne mjeri samo rezultatom već i drugim stvarima. Ako se sjećate prošlu smo sezonu ‘iz mrtvih’ vratili Markotu, Rogića smo uhvatili i od njega napravili reprezentativca, za Marića su me svi pitali je li on igrač za Cibonu pa se pokazalo da je bio i da je napravio iskorak u svojoj igri. Nadam se da ćemo i ove sezone podići igru nekih igrača na veću razinu. Prvenstveno moramo igrati timsku košarku jer je tim taj koji izbacuje pojedinca. Da bi svi hrvatski klubovi imali više novca, smatram da bi trebali imati podršku cijele države."

Iako je nedavno stigao Matic Rebec, neće biti novih odlazaka. Velić traži kvalitetnu rotaciju na jedinici što sa Sabeckisom i Rebecom može dobiti.

"Ostaju svi jer smo krpali poziciju jedan uz Sabeckica s Bilinovcem i Paponjom. Rebec nam je trebao da u ekipi imamo dva playmakera i trećeg Paponju koji je tek osjetio seniorsku košarku i još uvijek je kadet. Nismo smjeli riskirati da uđemo u ovako jaku sezonu s jednim playmakerom. Zato smo posegnuli za Rebecom i mislim da nećemo pogriješiti."

Dva su klinca u ekipi, Rašić i Paponja. Što će biti s njima?

"Imat ćemo 15 igrača u rosteru. Koristit ćemo u HT Premijer ligi i Paponju i Rašića, Prkačina pogotovo, da vidimo njihove mogućnosti. Znate da se igra trokružno i da ćemo imati preko 70 službenih utakmica. U ovakvim okolnostima gdje igramo dvije utakmice u dva dana morat ćemo imati 15 igrača. Oni će istovremeno biti registrirani i u Boscu jer imaju priliku biti registrirani i za drugu ligu."

Pred Cibonom je jako težak raspored i teoretski u tri dana može odigrati četiri utakmice, pokušalo se s odgodom prvenstvene, ali nije bilo razumijevanja.

"Pitaju me ljudi što se događa. 27. rujna igramo Superkup, 29. rujna igramo sa Osijekom. Ja bih bio najsretniji da napravimo presedan u košarci i odigramo tri utakmice u 24 sata, jer se to teoretski može dogoditi. Da prođemo četvrtfinale, u subotu polufinale, u nedjelju ujutro utakmicu s Osijekom i navečer finale Superkupa. Zbilja ne znam kome to treba i je li to u interesu hrvatske košarke. Pitao sam kolegu iz Osijeka možemo li prebaciti utakmicu za ponedjeljak, 30. rujna i rekao je da ne mogu. Ovo je veliki problem i za ubuduće, jer ako je cilj da netko na ovakav način pobjeđuje Cibonu, Zadar ili Split, onda u redu. Možda nije moje da govorim o tome ali branim svoje dečke i branit ću ih dok god sam ovdje.”

"Lijepo je početi još jednu sezonu. Sklopljen je novi tim. Imali smo neke ideje koje smo ispunili, neke nisu prošle. Mislim da ćemo imati dosta pobjeda, da smo s posljednjom akvizicijom, s Rebecom, posložili dosta i da ćemo moći rješiti sve probleme koje se postave ispred nas. Isto kao i prethodne sezone svjesni smo naše financijske situacije i toga da moramo imati pravi pristup prema Ciboninom dresu i da moramo igrati najbolje što možemo", dodaje kapetan Rozić.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaABA ligaCibona
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!