Ostali sportovi

3-0, a nisu još ni stigli

Matej Kačan • utorak, 24.09.2019.
3-0, a nisu još ni stigli
Foto: EPA

"2-0 and we've not arrived yet!" kazao je OLB Packersa Za'Darius Smith nakon pobjede nad divizijskim rivalima Vikingsima. Nakon nove pobjede nad Denver Broncosima, možemo Smitha parafrazirati. Packersi imaju 3-0, a da još nisu ni stigli...

Naravno, 22 milijuna dolara vrijedni Za'Darius referirao se na činjenicu da Packersi pobjeđuju usprkos činjenici da jedan od najvećih quarterbackova svih vremena Aaron Rodgers i njegov napad i dalje ne funkcioniraju do kraja podmazano.

U Green Bayu se tijekom ljeta dogodila promjena trenera te nakon 12 godina na Lambeau Fieldu više ne stoluje Mike McCarthy. Umjesto njega tu je dugogodišnji QB trener i ofenzivni koordinator Matt LaFleur kojemu je ovo prvi posao glavnog trenera i koji je doveden sa zadatkom da redizajnira i osvježi napad predvođen najtalentiranijim bacačem modernog footballa.

Čak i genijalcu poput Rodgersa treba period privikavanja na nove napadačke sheme, a usprkos dječjim bolestima Packersi su i dalje neporaženi. Bearsi, Vikingsi i Broncosi slove kao jako dobre obrambene ekipe, štoviše sve tri su u gornjem domu lige po dopuštenoj jardaži po susretu. Rodgersu je ipak bila dovoljna po jedna dobra četvrtina protiv svake od navedenih ekipa.

Protiv Bearsa i Vikingsa dovoljna je bila druga četvrtina na razini, dok je protiv Broncosa glavnina posla odrađena u prvoj. Po bačenim jardima po utakmici Packersi leže na niskom 27. mjestu u ligi s manje od 200, dok tajna leži u boljem balansu između bacanja i trčanja pa su po rushing jardima Packersi na 24. mjestu s 89 po susretu. Nismo baš od momaka u zelenom navikli da bolje kotiraju na tablicama trčanja nego bacanja.

Ofenzivna linija radi dobar posao

Rodgers i napad ne djeluju nimalo dominantno, ali za to ima vremena. Činjenica da Rodgers ove sezone ima QB rating od 96.5, što je manje nego i u dvije zadnje razočaravajuće sezone, a da Packersi pobjeđuju dobre obrane je vrlo obećavajući indikator. Glavna promjena je u puno boljoj igri ofenzivne linije koja Rodgersa štiti.

Lani je u 16 utakmica Rodgers "sackan" 53 puta, a udaren 103 puta što je bio treći najgori rezultat u ligi, a ove sezone je protiv tri elitne defenzivne linije srušen tek sedam puta, dok je udaren 17 puta. Ofenzivna linija drži jako dobar "pocket", zaštita za Rodgersa se ne urušava, a on izgleda napokon zdrav i mobilan te si tako Packersi kupuju vrijeme da njihov čarobnjak pročita obrane i izmisli nešto dok se dizajni i rute hvatača ne uštimaju i standardiziraju.

Toliko o napadu, osim možda primjedbe da Packersima nedostaje još jedan pravi WR, Davante Adams ne može sam, a čak i kad mu se priključi pravi Geronimo Allison trebat će još netko za elitnu bacačku igru. Istini za volju, Adams još nije uhvatio ni jedan TD u tri pobjede Green Baya, tako da možemo samo zamisliti što li će tek biti kad proradi ta Rodgers-Adams veza.

Obrana Packersa je na razini

Ono što Packerse gura dok ne proradi napad je sjajna obrana. Prvi su u ligi po dopuštenim poenima po utakmici (ako izuzmemo Patriotse koji su igrali protiv poluprofesionalnih ekipa iz svoje divizije), 13. po dopuštenim jardima, a ono što je najimpresivnije, s četiri presječene lopte i četiri osvojena fumblea su prvi u ligi s osam osvojenih posjeda. I baš to je tajna nesrazmjera u dopuštenim jardima i poenima.

Obrana dopušta marširanje protivničkih napada kroz teren, pogotovo kroz rushing, ali su onda na najbitnijim akcijama najbolji te ne dopuštaju niti FG već se otima lopta ili tjera protivnika na četvrte pokušaje. Obrana Packersa je četvrta u ligi po dopuštenim prvim pokušajima, dozvoljavaju tek 17 first downova protivnicima.

Važno je zvati se Smith

Može se reći i da su Packersi igrali protiv slabijih quarterbackova, ali ni Trubisky, ni Cousins, a pogotovo Joe Flacco nisu nepoznata i neprovjerena imena u NFL-u. Razliku čini to što je protivnički QB pod stalnim pritiskom. Mnogo novca je ovo ljeto uloženo u Smith-Smith kombinaciju, a Za'Darius i Preston to za sad vraćaju s kamatama.

Smithovi Packersa u prve tri utakmice imaju čak sedam i pol sackova, dok su za usporedbu Clay Matthews i Blake Martinez lani zajedno u cijeloj sezoni imali osam i pol sackova. Razlika je očigledna, što u brojkama, a i u dojmu golim okom. Dokle god kolege Smith budu igrali ovako, protivnički QB neće moći mirno spavati, a to će značiti još više presijecanja lopti i gubljenja jardaže za protivnike.

A tek kad krenu Rodgers i društvo...

Više od tri pobjede znači činjenica da su ostvarene dok napad nije na maksimumu, a trebao bi biti forte ove ekipe. Također, od neprocjenjive je vrijednosti to da su dvije pobjede ostvarene nad divizijskim rivalima. Već su stradali Bearsi i Vikingsi, a Lionsi bi trebali biti lakši zalogaj od ovo dvoje.

Nije to za baciti, Packersi su u poslovično izjednačenom NFC-u pokazali najviše uz uobičajene krivce poput Ramsa i 49ersa. Tu su uvijek i Saintsi, iako na dogledno vrijeme bez Drewa Breesa, a ni Cowboysi ne izgledaju nimalo loše.

Divizijski naslov i izbjegavanje wild card runde puno bi značili za šanse Packersa za naslov jer Rodgers je s dvije-tri prave utakmice u stanju iznerediti svakog kada dođu prave stvari. Toliko je barem do sada svima dokazao. Nastavi li obrana ovako, uz buđenje napada nije nemoguće da ipak uhvatimo jednu od posljednjih šansi za Rodgers vs Brady Super Bowl. Kakav bi to bio okršaj dvojice velikana našeg doba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!