Nogomet

Dinamo kreće protiv Villarreala: "Osobno me vesele ove stresne situacije, to je najbolji put za razvoj igrača"

gnkdinamo.hr, Mihaela Bradovski • utorak, 24.09.2019.
Dinamo kreće protiv Villarreala: "Osobno me vesele ove stresne situacije, to je najbolji put za razvoj igrača"
Foto: FaH

Mlada Dinamova momčad nastavlja s izazovima na više kolosijeka, a sada kreće s nastupom i u Premier League International Cupu gdje je prvi protivnik Villarreal..

Prvaci su Italije, prošloga su tjedna nadigrali Juventus s 5:0... Ali, Maksimir su napustili bez ijednoga boda. Mladi nogometaši Atalante, talijanski prvaci u uzrastu do 19 godina, bili su prvo međunarodno iskušenje mladim Dinamovim igračima u novoj sezoni. I opet će momčad trenera Igora Jovićevića juriti na tri kolosijeka: u Uefinoj Ligi prvaka mladih, u Premier League International Cupu i Drugoj HNL. U Ligi prvaka mladih startali su, dakle, s velikom pobjedom protiv Atalante 1:0, a ove ih srijede u engleskom Aldershotu čeka okršaj protiv španjolskog Villarreala na premijeri novoga izdanja Premier League International Cupa. Dvoboj je na rasporedu u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu. U skupini su još Arsenal i Leicester City.

Riječ je o natjecanju koje organizira engleska Premier liga i u kojem sudjeluju 24 momčadi: 12 otočkih klubova koji sudjelovanje moraju izboriti putem domaćeg prvenstva mladih momčadi te dodatnih 12 sastava iz kontinentalnog dijela Europe koji dolaze na poziv organizatora po kriteriju najboljih europskih nogometnih škola.

Maksimirska je momčad prošle sezone blistala u oba međunarodna natjecanja: u Ligi prvaka mladih dogurali su do četvrtfinala gdje ih je u Engleskoj svladao Chelsea tek boljim izvođenjem jedanaesteraca dok je u Premier League International Cupu osvijila drugo mjesto nakon što ju je u finalu pobijedio Bayern s 2:0.

"Utakmica protiv Atalante bila nam je dodatni motiv i pokazala da se možemo „potući“ s najboljima, a ujedno nam je i potvrdila da do pobjede možemo samo s punom koncentracijom u obavljanju i napadačkih i obrambenih zadataka. Atalantinih visokih 5:0 protiv Juventusa pokazuje protiv kakve smo momčadi igrali, uvjerljivo su najbolji u talijanskoj ligi. Da smo bili samo malo opušteniji, i rezultat bi bio drukčiji. Isto je i s Villarrealom, ali uz razliku što je ovaj put ipak riječ o starijoj momčadi. Mi smo, s druge strane, u praktički istom sastavu, istom godištu kao i u UEFA Youth League, dakle U-19. A, idemo na Villarreal u kojem igraju i znatno stariji", istaknuo je trener Jovićević.

Mlada momčad Villarreala natječe se u španjolskoj trećoj ligi, a ovoga ju je vikenda, unatoč dobroj pa čak i dominantnoj igri „žute podmornice“, svladao mladi sastav Barcelone s 1:0.

"Villarreal je vrhunski posložen u 4-4-2 sustavu uz okomitu, brzu, dinamičnu igra baš kao i njihova prva momčad. Igraju sa starijim godištima od nas pa će nam biti puno teže. Ali, dobro ćemo se taktički pripremiti. Villarreal je jedna od najboljih nogometnih škola u Španjolskoj, gaji brzi i kombinatorni nogomet, okomiti su, jaki na lopti. Njihova filozofija druge momčadi ponešto se razlikuje od naše jer mi smo primarno usmjereni na razvoj pa su kod nas uglavnom igrači 2001. i 2002. godišta dok Villarreal više igra na rezultat, dakle sa starijima. Sad su igrali protiv Barcelone B, koja ih je pobijedila 1:0, a to je bio prvi Villarrealov poraz u ovih pet kola. Dosad su sve pobjeđivali i do te utakmice imali gol-razliku 9:3. Barcelona B također uglavnom koristi mlade kao i mi, a protiv Villarreala je imala sreće. Pobijedila je golom iz slobodnog udarca, ali u obrani je dosta „curilo“. U svakom slučaju, bio je vidljiv napadački potencijal Villarreala."

Treneru Jovićeviću puno su draža ovakva, teška iskušenja nego glatke utakmice.

"Osobno me vesele ove stresne situacije, kad netko misli da nemaš izlaza. Mislim da je to najbolji put za razvoj igrača. Najlakše je igrati kad je 3:0 za tebe, kad igraš protiv slabijeg suparnika. Ali, ovo je bolji put, kad voda malo uđe u uši, kad igraš protiv bolje momčadi, kad u drugoj ligi možda nisi na razini kao prošle godine jer je puno rotacija, kad si raspršen na tri kolosijeka dok su ostale momčadi u drugoj ligi fokusirane samo na jedno natjecanje, a mi na tri, što njima ostavlja više prostora za manevar i pripremu utakmice... Jednostavno, igrači koji ulaze u rotaciju moraju potvrditi kvalitetu kako bismo održali željenu razinu", dodao je trener Jovićević.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!