Ostali sportovi

Ana Viktorija Puljiz osvojila još jednu svjetsku medalju za Hrvatsku

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 26.09.2019.
Ana Viktorija Puljiz osvojila još jednu svjetsku medalju za Hrvatsku

Ana Viktorija Puljiz osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 48 kilograma na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Kazahstanu. Ovom medaljom Puljiz je kompletirala sve velike medalje za ovu kadetsku sezonu.

Ovogodišnje svjetsko prvenstvo za kadetski (U-18) uzrast u glavnom je gradu Kazahstana okupilo 463 judoke iz 61 države.

Dan za Puljiz nije krenuo nimalo lako. Ždrijeb svjetskog prvenstva Puljiz je u prvom kolu dodijelio bivšu kadetsku svjetsku i europsku broncu, Talijanku Carlottu Avanzato. Viktorija i Avanzato do sada su se susrele tri puta – dva puta je slavila talijanska predstavnica, a jednom Puljiz. Izjednačena borba bez poentiranja obje natjecateljice ušla je u golden score, u kojem se Puljiz taktički bolje snašla te nakon 43 sekunde odnijela pobjedu. Viktoriji je prolaskom teškog prvog kola sav teret pao s ramena, pa je njena klasična prezentacija superiornosti mogla početi.

U osmini finala atraktivnim ipponom minutu i 16 sekundi prije isteka vremena svladala je slovensku predstavnicu Dianu Sterman. Veće probleme Viktoriji nije stvorila ni mađarska predstavnica Anna Kriza u ogledu četvrt završnice. Prvi wazari po sredini borbe, te drugi minutu i 6 sekundi prije kraja rutinski vode Puljiz u polufinale prvenstva svijeta. Svega minuta i 30 sekundi bilo je potrebno za Puljiz i još jedan prekrasan ippon, ovaj put protiv turske reprezentativke Buketnur Karabulut.

Viktorija nije mogla na ljepši način ući u svjetsko finale, u kojem ju je čekala Japanka Hikari Yoshioka. Japanska je predstavnica ipak bila presnažna u parteru za Puljiz – Viktorija se uspjela izvući iz prvog zahvata držanja, no iz drugog nije mogla (jedna minuta i 22 sekunde, ippon).

"Stvarno sam sretna! Hvala svima koji su nam pružili podršku na ovom tešku putu. Ovo je predivan način da završim kadetski uzrast", sažela je prve dojmove srebrna Ana Viktorija.

"Emocije su nam podijeljene. Jako sam ponosan na cijelu sezonu, a pogotovo jer smo ostvarili glavni cilj - uzeti svjetsku medalju. Malo sam razočaran finalom jer smo na pripremama u Japanu uvježbavali točno te tranzicije iz stojećeg stava u partner, da nam se na SP-u ne bi dogodilo ovo. Međutim, jako smo ponosni, zadovoljni ovom velikom medaljom i idemo dalje uz nove ciljeve prema seniorskom judu te ih idemo ostvariti", emotivan i iskren bio je trener Dragan Crnov nakon velikog uspjeha u Kazahstanu.

Puljiz je tako europskoj bronci i zlatu s Europskog olimpijskog festivala mladih pridodala i naslov svjetske kadetske viceprvakinje. Viktorijine uspjehe u protekle tri godine jednostavno je preteško za nabrojati, no ovom je medaljom kompletirala svoju riznicu medalja s velikih natjecanja u kadetskom uzrastu. Puljiz i njen trener Dragan Crnov tako su osvojili prvu, dugo željenu svjetsku medalju, pa se slobodno može reći kako su u kadetskom uzrastu osvojili sve što se osvojiti dalo. Sad je vrijeme za juniorski (U21) staž, u kojem Viktorija već ima europsko srebro.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!