Košarka

Premijerka Power Rankings: Od Zadra do Dubrave

Matej Kačan • srijeda, 02.10.2019.
Premijerka Power Rankings: Od Zadra do Dubrave
Foto: Pixsell

Otvorena je nova sezona HT Premijer lige, a s prvim kolom otvaramo novu rubriku. Dame i gospodo, vrijeme je za Power Rankingse. Pošto je tek prvi tjedan, rankingsi će više odgovarati subjektivnom dojmu snage ekipa, a kako vrijeme bude prolazilo trebali bi sve više i više nalikovati na tablicu. No, o tom potom, a mi krenimo redom...

Vrhuška

Prvi šešir ekipa čine tri favorita koji su opravdali svoje statuse u prvom kolu. Zadar je to učinio uvjerljivo dok su Cibona i Split imali malo kašljanja motora.

1. Zadar

Zadrani su svoj posao odradili profesionalno i uvjerljivo. Pobjeda od 30 razlike nad Škrljevom koje ne bi trebalo biti bezvezna ekipa uz nominalno najjači sastav su više nego dovoljni za prvo mjesto na ljestvici. Ono što upada u oči su sjajne role igrača s klupe i ravnomjerno raspoređena minutaža. Nitko nije išao preko 25, čak i najmlađi su odigrali desetak te je to vrlo važno za nastavak sezone.

Svih 12 igrača će morati sudjelovati u pobjedama uz veći doprinos klupe, ako Ante Nazor misli tu i tamo odmarati najiskusnije i najopterećenije, a da rezultat ne pati. Zadar je dobar, rastrčan i razigran, ali morat će se dokazati već u drugom kolu pod Ciboninim tornjem.

2. Cibona

Cibona nije bila zadarske sreće. Utakmica protiv Budućnosti u petak je ostavila fizičkog traga pa je za pobjedu nad Osijekom bila potrebna maksimalna potrošnja najiskusnijih. Dok je bilo snage u prvom poluvremenu išlo je dobro, no grozna treća četvrtina vratila je utakmicu u egal.

Ipak su uspjeli iščupati pobjedu pa se kiks ne piše te je uz snagu sastava to dovoljno za drugo mjesto i povjerenje. Da bi u vrhu ostali, morat će bolje. Pogotovo se to odnosi na obranu, primati 97 poena nije baš poželjno, a već drugo kolo donosi najteži mogući ispit protiv Zadrana.

3. Split

Gorica nije bezvezna momčad, dapače, ali ipak smo dojma da je pobjeda morala biti uvjerljivija od šest razlike. Ako se boriš za vrh, obveze u ABA2 ti još nisu počele i želiš se dokazati pred svojim navijačima, onda ti 71:65 nije neka pozivnica za povjerenje navijača. Raduje barem primljenih tek 65 poena protiv potentne Gorice i pobjeda protiv ekipe na kojoj će mnogi polomiti zube.

Zlatna sredina

Društvo od pet klubova čini središnji dio našeg poretka, a kako utakmice budu prolazile možda netko i zavrijedi da se ova skupina podijeli ili da netko završi kao četvrti u prvom bubnju. Za sad ih ipak promatramo zajedno.

4. Zabok

Možda po imenima nisu najjači od ovih pet, ali jedina pobjeda od preko 20 razlike uz zadarsku zaslužuje barem privremeno četvrto mjesto. Istini za volju, Dubrava izgleda kao glavni kandidat za ispadanje, ali svejedno treba na otvaranju doći u goste, profesionalno odraditi posao i usput biti najefikasnija ekipa prvog kola sa 106 poena. Sve pohvale za Ivana Tomasa i njegove mladiće, a posebno za Luku, najmlađeg iz obitelji Tomas koji je mirno izdirigirao ekipu do uvjerljive pobjede, a sebe do valorizacije 21.

5. Šibenka

Bilo je čupavo u prvom poluvremenu protiv Hermesa, ali je ipak spoj mladosti i iskustva izvukao utakmicu i to za vrlo solidnih 13 razlike. Nakić je zabio najviše, Vladović je igrao generalski, ali je utakmicu iščupalo ukazanje Vladimira Dašića koji je s klupe za 26 minuta stigao zabiti 12, skočiti i asistirati po šest puta i ukrasti dvije lopte za najveću valorizaciju u ekipi i nestvarnih +/- od +27 u utakmici koju je njegova ekipa dobila s duplo manjom razlikom. Dugo ovakvog znalca ne gledasmo na Baldekinu, što li će tek biti kad se vrati kondicija i brže noge za obranu.

6. Vrijednosnice Osijek

Došli smo do prve ekipe koja je upisala poraz, ali kada ubacite 97 poena Ciboni u Zagrebu, ne može vam se previše toga zamjeriti. Možda samo obrambeni dio terena gdje su primili 101, no kada vam bekovski par čine Bašić i Jordano, onda ste sigurni da će se igrati na koš više.

Bašo je odigrao svoju "bašićevsku" utakmicu, gađao je trice, dijelio asiste i gubio lopte. Vrijedi istaknuti Andriju Ćorića koji je dobrano zapaprio svom bivšem poslodavcu s 21 poenom uz šest skokova, osam asistencija i četiri ukradene lopte. Osijek će biti prokleto zabavna ekipa za gledati i dobro da je tako. Nek se mladost igra košarke.

7. Gorica

I Gorica je upisala poraz, po imenima imaju sličnu mladu i potentnu ekipu kao i Osijek, ali su mjesto ispod čisto iz razloga što su zabili manje i što su izgubili od nominalno slabije ekipe nego što je to bio slučaj s Vrijednosnicama. Split je bio daleko od sjajnog kod kuće, pobjeda se nudila, ali igrači Josipa Sesara nisu znali uzeti ponuđeno u slaboj napadačkoj partiji. Šteta, iznenađenje odmah u prvom kolu bilo bi sjajan poticaj, ali ne sumnjamo da će se ova Gorica dizati.

8. Škrljevo

Momci u zelenom nisu se proslavili i ne stoje niže od osmog mjesta samo zato što pogledom na rostere postoji nekakva jasna crta između posljednjih četiri i ostatka lige, a po imenima Škrljevo ipak spada iznad te crte. Olakotna im je okolnost i to što su naletjeli na razigran i željan košarke Zadar u Krešinoj dvorani, ali isto su mogli proći bolje od -30 i mrtve utakmice nakon 12 minuta. Priliku za popravni imat će protiv Dubrave i trebali bi se dobro potruditi da isperu gorak okus uvjerljivom pobjedom.

Suteren

Društvo na dnu čine četiri ekipe, ali nismo Indija pa da prijelaz iz kaste u kastu nije moguć. Tek je početak lige i tko se dokaže drage volje može u središnji bubanj.

9. Alkar

Najveće šanse za promociju za sad ima Alkar koji je prilično uvjerljivo okrenuo Sonik u drugom poluvremenu pred svojim Maliganima. Stigli su Sinjani i zabiti 102, a posebno je impresivna bila zadnja dionica u kojoj su zabili 36. Neal i Wembi su momcima iz Puntamike pokazali da možeš imati solidnu ekipu, ali da je stranac ipak stranac. Neal je natrpao 28 za titulu strijelca kola, a show je ipak ukrao Wembi s klupe s 18 poena i 12 skokova za valorizaciju 29.

10. Hermes Analitica

Dobro se Hermes držao u Šibeniku, ali teško možeš očekivati pobjedu u utakmici u kojoj nisi imao makar jednu četvrtinu s 20 poena. Na kraju dojam ispada dosta blijed, a deseto mjesto znači samo to da je bilo dvoje još lošijih. 3/22 za tricu je bolje uopće ne komentirati.

11. Sonik Puntamika

Nije se Hermes nešto više proslavio od drugog zadarskog kluba, ali su barem izgubili od jačeg protivnika. Sonik po imenima treba imati snažniju ekipu od samog dna i gostovanje kod Alkara trebala je biti izvrsna prilika za to pokazati. Ipak, u Jazine se vraćaju praznih ruku uz slab dojam i trebat će im puno bolja predstava kod kuće protiv Šibenke da se popnu na zavidnije mjesto u poretku.

12. Dubrava Furnir

Prvo izdanje Power rankingsa završavamo s fenjerašem iz Dubrave. Kod kuće su imali otvaranje protiv solidne, ali ne i spektakularne ekipe i svejedno su potpuno nadigrani. Zabok nije takva ekipa da možeš biti zadovoljan ako ti uvale 106 poena.

FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!