Tenis

Na današnji dan: 51. rođendan slavila bi velika Jana Novotna

Petar Jenjić • srijeda, 02.10.2019.
Na današnji dan: 51. rođendan slavila bi velika Jana Novotna
Foto: EPA

Na današnji dan 1968. godine rođena je Jana Novotna, jedna od najvećih čeških tenisačica koja je obilježila cijelo jedno desetljeće...

Na današnji dan rođena je velika češka tenisačica Jana Novotna, jedna od onih koja je obilježila ženski tenis 90-ih godina prošlog stoljeća, najviše u konkurenciji parova.

Svoje prve uspjehe počela je ostvarivati otkako je preuzela nekadašnja igračica Hana Mandlikova, da bi na Olimpijskim igrama u Seoulu uzela srebrnu medalju u parovima. Srebro je osvojila i u Atalanti, kao i broncu u pojedinačnoj konkurenciji.

Na svakom je Grand Slamu u pojedinačnoj konkurenciji stigla barem do polufinala, a nakon finala Australian Opena 1991. i dva finala Wimbledona, vrhunac je stigao 1998. kada je ipak slavila u All England Clubu. Svladala je Natalie Tauziat, a na putu do toga porazila je i Venus Williams i Martinu Hingis.

Bila je druga na svijetu u pojedinačnoj konkurenciji u kojoj je osvojila 24 titule, a igrala još 16 finala. Jednom je osvojila Fed Cup i Hopman Cup, no najveći uspjesi stigli su u parovima.

S Amerikancem Jimom Pughom osvojila je četiri Grand Slama u mješovitim parovima, kao i 12 titula u ženskim parovima, igrajući s Helenom Suckovom, Gigi Fernandez, Lindsay Davenport i Martinom Hingis.

Osim Grand Slamova, u parovima je osvojila još čak 116 turnira, a karijeru je zaključila 1999. godine. Novotna je nažalost bolovala od raka, a preminula je 19. studenoga 2017. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisWTA Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!