Košarka

Partizan u Eurokup krenuo pobjedom, Budućnost i Cedevita Olimpija otvorili porazima

Matej Kačan • četvrtak, 03.10.2019.
Partizan u Eurokup krenuo pobjedom, Budućnost i Cedevita Olimpija otvorili porazima
Foto: FaH

U sjeni nogometne Lige prvaka krenulo je drugo po redu košarkaško natjecanje u Europi. U ovogodišnjem izdanju Eurokupa natječu se i tri momčadi iz regije...

Grupa A

Monaco - Andorra 82:66

Novu sezonu Eurokupa u skupini A su u utorak otvorile dvije ekipe iz malih zemalja koje su pridružene u velike lige, Monaco i Andorra. Na kraju su uspješniji bili igrači iz Kneževine pod vodstvom Saše Obradovića. Na domaćem terenu su svladali Andorru s prilično uvjerljivih 82:66.

Utakmica je više-manje bila riješena u prvom poluvremenu pošto su domaćini prvu četvrtinu dobili sa šest, a drugu s čak devet razlike. Neugodnih -15 je Andorra uspjela malo ublažiti u trećoj četvrtini, ali konačnih 66 poena nije bilo biti izbliza dovoljno za raspucanog domaćina.

Kod Monaca su najbolji bili Amerikanci Dee Bost s 12 poena i osam dodavanja te Jaleel O'Brien sa 16 poena. Kod poraženih je prednjačio Dejan Todorović s 14 ubačaja.

Maccabi Rishon - Promitheas Patras 55:88

Rishon se pred svojim navijačima propisno osramotio u prvoj utakmici programa u srijedu. Grčki sastav Promitheas je bolji bio s čak 33 razlike. Već je u prvoj četvrtini sve bilo gotovo, nakon deset minuta je na semaforu stajalo 13:29.

Dalje je prednost samo rasla i nismo imali ništa uzbudljivo za izdvojiti. Dovoljno o utakmici govori omjer 5:0 u dvoznamenkastim strijelcima u korist gostiju kod kojih je najbolji bio Chris Babb s 19 poena i šest skokova za 25 minuta.

Ulm - Virtus Bologna 79:92

Donedavni izbornik Srbije Aleksandar Đorđević dobro je otvorio svoj mandat na novom radnom mjestu. Virtus Bologna mu je u ruke dala dobru ekipu i velik budžet da vrati trofejni talijanski klub u Euroligu. Najbrži način za to je osvajanje Eurokupa, a taj put su igrači Virtusa započeli na najbolji mogući način usprkos činjenici da zbog ozljede još nema najveće zvijezde ekipe, Miloša Teodosića.

Domaćini iz Ulma su vodili samo nakon prve četvrtine, a ostatak utakmice je pripao Talijanima. Virtus je utakmicu slomio u drugoj i trećoj četvrtini koje je dobio s po sedam koševa razlike. Završilo je s na kraju uvjerljivih 13 razlike za razigrane goste.

Đorđević je sa sobom u Bolognu poveo svog čovjeka od najvećeg povjerenja iz reprezentacije, a Stefan Marković mu je povjerenje opravdao već na samom startu sezone sa 16 poena, osam asistencija i po tri skoka i ukradene lopte. Kod Ulma je najbolji bio još jedan bivši ABA igrač, Zoran Dragić. Brat slovenske NBA zvijezde Gorana je ubacio 15 poena.

Grupa B

Rytas Vilnius - Lokomotiv Kuban 92:86

Lokomotiv je po kladionicama bio favorit prije ovog susreta, ali su domaćini u sjajnoj i efikasnoj utakmici uspjeli prirediti malo iznenađenje i pobijediti s 92:86. Nakon prve četvrtine u kojoj su zabili samo 16 poena igrači Rytasa su odradili uragansku drugu dionicu te su s čak 40 poena pomeli goste.

U drugom poluvremenu se Lokomotiv polako vraćao i grickao prednost, ali do preokreta nije mogao i domaćini uzimaju veliku pobjedu s konačnih 92:86. Rytas je s klupe predvodio domaći dečko Eimantas Bendzius s 27 poena od čega je pogodio šest trica od osam ukupnih za domaćine. Kod poraženog Lokomotiva prednjačio je Johnny O'Bryant s 24 koša

Venezia - Partizan 63:66

Prvi regionalni predstavnik koji je izašao na parket bio je Partizan. Igrači Andree Trinchierija nisu bili favoriti, ali su u izjednačenoj utakmici na malo poena uspjeli iščupati važnu gostujuću pobjedu.

Partizan je nakon prve dionice imao osam poena prednosti, ali Venezia sve vraća u drugoj četvrtini te utakmica ulazi u egal koji je i ostao do samog kraja i konačnih 63:66. Kod beogradske ekipe najbolji je već poslovično bio Marcus Paige s 14 poena uz ključna slobodna bacanja pri kraju utakmice, a domaćina je jedini dvoznamenkasti bio Michael Bramos s 12 poena.

Ova je pobjeda za Partizan sjajan uvod u početak natjecateljske sezone. Uskoro će početi još jedno natjecanje, ABA liga u kojoj će Partizan igrati protiv Igokee.

Tofas - Limoges 84:71

Prvo kolo u skupini B su u Turskoj zatvorili Tofas i Limoges. Dvije sjajne neparne četvrtine bile su dovoljne Tofasu za pobjedu dvoznamenkastom razlikom. Prvu četvrtinu su dobili s 25:15, a treću s 23:16. Ostale dvije su poslužile gostima iz Francuske za grickanje prednosti, ali ništa konkretnijeg s time nisu postigli.

Tofas je u pobjedi od 13 razlike imao čak pet dvoznamenkastih strijelaca, a kod gostiju je tek šest igrača postiglo ikakve poene. Kod pobjednika je sjajan bio Tarik Phillip sa 17 poena uz 10 skokova i sedam asistencija, dok se kod Limogesa istaknuo Semaj Christon s 21 ubačajem.

Grupa C

Cedevita Olimpija - Darussafaka 73:79

Produkt fuzije bivšeg hrvatskog prvaka Cedevite i slovenske Union Olimpije odigrao je svoju premijernu europsku utakmicu u novom ruhu. Na premijeri su igrači Slavena Rimca pred svojim gledateljima u Stožicama gubili od Darussafake veći dio susreta, da bi pred kraj preokrenuli rezultat. Snage za potpuni preokret ipak nije bilo pa je Cedevita ipak poklekla u samoj završnici za poraz od šest koševa razlike.

Nakon dobre prve četvrtine Cedevita je vodila 12, razlike, ali u drugoj dionici Turci okreću rezultat u svoju korist i tu prednost drže do završnice. Ipak, domaćin nije bio bez šanse za pobjedu. Tri i pol minute prije kraja vodili su 71:70 nakon trice Ede Murića, ali nakon toga Darussafaka radi seriju 9:2 i zaključuje utakmicu.

Pobjednike je predvodio Bonzie Colson sa 16 poena i osam skokova dok Cedeviti Olimpiji nije bio dovoljan sjajni Miller-McIntyre koji je uz 18 poena skočio i dodao po šest puta. Filip Krušlin je za deset minuta na terenu ostao bez poena.

Cedevita Olimpiji nakon ovog poraza predstoje regionalne obaveze. Za vikend počinje ABA liga gdje će ljubljanska ekipa igrati u gostima kod Mege Leks.

Brescia - UNICS Kazan 84:75

Natjecanje je pobjedom otvorila još jedna talijanska ekipa, momčad Brescije. Oni su protiv Unicsa postavili ljestvicu u prvoj četvrtini koju su dobili s 22:10, a sve do kraja utakmice je bilo puko održavanje razlike do konačnih plus devet.

Najistaknutiji u pobjedi domaćina bio je Deandre Lansdowne s 21 ubačajem, dok je kod ruske ekipe prednjačio Errick McCollum sa 16 poena.

Nanterre - Joventut Badalona 85:78

Nanterre je kroz tri četvrtine brižljivo gradio prednost pa je nakon 30 minuta igre na semaforu stajalo 65:51. Ipak, Joventut je dobrom posljednjom četvrtinom vratio utakmicu u zanimljive vode. Za potpuni preokret bi igračima iz Badalone trebalo ipak malo više vremena kojeg nisu imali.

Francuska momčad tako je utakmicu privela kraju sa sedam koševa viška, a predvodili su ju Dallas Moore i Kenny Chery s 20, odnosno 24 poena. Kod Joventuta najbolji je bio slovenski snajper Klemen Prepelič s 23 poena.

Grupa D

Trento - Galatasaray 64:70

Galatasaray je u prvu utakmicu skupine D ušao furiozno s 21 razlike nakon prvih 10 minuta, da bi na kraju morali čupati pobjedu kod Trenta. Domaćin se uspio potpuno vratiti u utakmicu, ali je nedostajalo snage i vremena za potpuni preokret.

Tursku ekipu je s 20 poena uz pet trica predvodio Aaron Harrison, dok je vođa domaćeg vraćanja u egal bio Rashard Kelly s 14 poena uz sedam uhvaćenih lopti.

Oldenburg - Asseco Gdynia 74:78

Još jednu uzbudljivu utakmicu s preokretom gledali smo u utorak u Njemačkoj. Domaćin Oldenburg je nakon prve četvrtine vodio s devet razlike, nakon druge sa sedam, a nakon treće s pola koša, ali su na kraju uspjeli prosuti utakmicu i izgubiti s 74:78.

Gosti iz Poljske su posljednju četvrtinu dobili s pet razlike te su tako došli do sjajne gostujuće pobjede na početku svog europskog puta. Glavni inicijator preokreta bio je sjajni bivši igrač Zadra Joshua Bostic koji je uz 21 poen dodao sedam skokova, šest asistencija i tri ukradene lopte, dok je kod poraženih domaćina najbolji bio Ricky Paulding koji se zaustavio na 21 ubačaju.

Unicaja - Budućnost Voli 83:70

Posljednja od tri ekipe iz regije koja igra u ovogodišnjem izdanju Eurokupa je Budućnost. Oni su svoj europski put otvorili porazom u Malagi kod Unicaje s 83:70.

Igrači Slobodana Subotića dobro su otvorili gostovanje u Španjolskoj te su nakon prvih deset minuta vodili sa sedam koševa prednosti. Ipak, ostatak utakmice je u potpunosti pripao domaćinu Unicaji koji je poprilično uvjerljivo odnio pobjedu.

Budućnost je prednost prosula u drugoj četvrtini u kojoj je primila 30 poena, a svaka nada u pozitivan rezultat je isparila u posljednjoj dionici. Subotićevi igrači u posljednjih su deset minuta postigli tek 11 poena te tako nisu mogli do pobjede.

Kod crnogorske ekipe ponovo je najbolji bio Scott Bamforth s 19 poena, a pobjednike iz Malage je predvodio Volodimir Herun s 19 poena. Budućnost na početku sezone ne izgleda nimalo uvjerljivo i to bi za vikend mogao iskoristiti Zadar u prvom kolu ABA lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!