Nogomet

Santi Cazorla: Nogometni zaljubljenik koji je prkosio svim izazovima

Jan Šneler • ponedjeljak, 07.10.2019.
Santi Cazorla: Nogometni zaljubljenik koji je prkosio svim izazovima
Foto: EPA

Fascinantna je priča o karijeri Santija Cazorle, 34-godišnjaka koji je u svojoj karijeri propatio iznimno puno zbog brojnih i teških ozljeda, ali još uvijek igra na visokoj razini i pokazuje kako je moć volje i ustrajanja jača od svega…

Ovoga tjedna nastavljaju se reprezentativne utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine. Sastavi momčadi su poznati, a na listi španjolskog izbornika našlo se mjesta za 34-godišnjeg veznjaka Villarreala Santija Cazorlu. Nakon Raula Albiola, njegovog momčadskog kolege, Cazorla je najstariji član trenutne Furije. To ne bi bilo ništa neuobičajeno kada ne bi u obzir uzeli cijelu priču ovog nevjerojatnog igrača.

Embed from Getty Images

Cazorlu većina pamti po njegovima odličnim igrama u Villarrealu iz kojeg je 2012. godine otišao u redove engleskog Arsenala. Sjajan igrač, vrlo pokretljiv, fenomenalnog pregleda igre i odličnog udarca. Cazorla se upisao u listu sjajnih igrača koji su sa Španjolskom harali svjetskim nogometom u drugoj polovici prošlog desetljeća. Ipak, uz sve njegove odlične nogometne predstave, Cazorlu ćemo pamtiti po njegovoj nevjerojatnoj i zadivljujućoj upornosti.

Španjolac je za svojih 15-ak godina igranja na visokoj razini europskog nogometa zaradio dovoljno novca da prehrani svoju obitelj i vjerojatno namiri još nekoliko generacija. Novac njemu definitivno nije primarni razlog igranja nogometa. On je jednostavno zaljubljen u taj sport, u njemu još uvijek živi ono dijete koje voli trčati za loptom i igrati igru koju obožava.

Kako inače drugačije objasniti kalvariju kroz koju je Cazorla prolazio i svaki put se vraćao? Ne postoji novac koji može biti adekvatna nagrada za brojne operacije, teške povratke i nebrojene rehabilitacije koje je ovaj 34-godišnjak prošao. Sam Cazorla kaže kako je njegovo tijelo kao puzzle. Na njegovom gležnju nalazi se dio podlaktice (poznata je ona fotografija tetovaže čiji je jedan dio na gležnju, a drugi na podlaktici), ima metalnu pločicu u nozi i novu Ahilovu tetivu koja je načinjena od drugih tetiva u tijelu.

Nije pretjerivanje kada kažemo da su mnogi mislili da Cazorla više neće moći normalno hodati, a kamoli uopće moći odigrati nogomet sa svojom djecom. O profesionalnom nogometu u tim trenucima nitko nije razmišljao. Arsene Wenger rekao je da nije vidio goru ozljedu u svojoj karijeri, a doktori su već svrstali Cazorlu u red medicinskih fenomena. Prošao je veliki broj operacija, na kraju se dogodila i infekcija koja je prijetila amputacijom noge, ali Cazorla je izdržao.

Nije igrao nogomet više od godinu i pol dana, svi su zaboravili na njega, a on je negdje u tišini, u krugu svoje obitelji vjerovao, pripremao se i nastojao pokazati kako još uvijek može dati svoj udio u današnjem nogometu. U trenucima kada se nadao da bi mogao još igrati, došao je poziv od kuće. Njegov Villarreal u kojem je počeo profesionalnu karijeru ponudio mu je šansu. Cazorla nije puno razmišljao i pristao je na to. Ne treba niti govoriti kako su navijači bili oduševljeni, kako su svaki njegov korak pratili s divljenjem i uzbuđenjem.

Ranjeni nogometaš, čovjek koji je bio na rubu da s 34 godine ostane nepokretan ili bez noge, uspio je u svom naumu. Vratio se na travnjak i uz to došao je doma, na El Madrigal gdje će i zaključiti svoju karijeru. Prošle sezone odigrao je 35 utakmica za Villarreal, postigao četiri pogotka, a momčad je završila na 14. mjestu. Ove sezone već je upisao osam nastupa za momčad, postigao četiri pogotka i pridodao tome tri asistencije.

Ova lijepa nogometna priča ima još jedan dodatak. U lipnju ove godine, nakon 1302 dana neigranja za Španjolsku, Cazorla je zaigrao protiv Farskih Otoka u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Ne samo to već je zamjenom Sergija Ramosa, dobio šansu da u drugom dijelu predvodi Furiju kao kapetan. Cazorla je time dobio veliko priznanje od svih svojih suigrača, stručnog stožera i cijele Španjolske. Isplatilo se. Sav njegov trud, svo zalaganje i želja da se vrati na nogometni travnjak isplatili su se. Nadajmo se kako će u smiraju svoje karijere moći još više uživati u nogometu i da će njegova noga izdržati. Cazorla je to definitivno zaslužio. Jedan od rijetkih koji nam svojim ponašanjem i filozofijom pokazuje da bez obzira na slavu i novac, u njemu još uvijek čuči onaj dječak koji je volio loptu i igranje prekrasne igre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!