Nogomet

Na današnji dan: Hrvatska odigrala prvu službenu utakmicu na Poljudu

Petar Jenjić • utorak, 08.10.2019.
Na današnji dan: Hrvatska odigrala prvu službenu utakmicu na Poljudu
Foto: Bruno Karadža

Na današnji dan, 8. listopada, slavimo Dan neovisnosti Republike Hrvatske, a prije 24 godine odigrala se povijesna utakmica. U sklopu Kvalifikacija za EURO 1996. Hrvatska je u svojoj prvoj službenoj utakmici u Splitu ugostila Italiju te je s njom remizirala 1:1...

Hrvatska je u pretposljednju utakmicu kvalifikacijskog ciklusa za EURO 1996. ušla osokoljena velikom 7:1 pobjedom nad Estonijom te na prvom mjestu tablice. Prvi susret Italije i Hrvatske, odigran u Palermu, u kojemu su "Vatreni" pobijedili s 1:2 predvođeni legendarnim Tomislavom Ivićem s klupe, ostao je upamćen kao jedna od najboljih utakmica hrvatske reprezentacije u povijesti.

Uzbuđenja na Poljudu krenula su vrlo rano. Već u 10. minuti isključen je vratar Italije Luca Bucci nakon namjernog igranja rukom van šesnaesterca. Kao zamjenski golman ušao je tada 23-godišnji vratar Fiorentine, danas legendarni Francesco Toldo, a zamijenio je Gianfranca Zolu.

Italija je povela u 29. minuti sjajnim pogotkom iz slobodnog udarca, precizan je bio Demetrio Albertini te se s tih 0:1 i otišlo na predah. Na samom početku drugog poluvremena Toldo ruši Bokšića, a nizozemski sudac Ulienberg pokazuje na bijelu točku.

Iz kaznenog udarca siguran je bio Davor Šuker koji tako postavlja konačan rezultat utakmice u sjajnoj atmosferi splitskog stadiona. Hrvatska će do kraja kvalifikacija pobijediti i Sloveniju te će se izabranici Miroslava Blaževića tako pojaviti na prvom velikom natjecanju od hrvatske neovisnosti.

Samo dva dana nakon 24. obljetnice prve utakmice u Splitu, hrvatska će reprezentacija 10. listopada odigrati novi važan susret na Poljudu nakon četiri godine izbivanja. U sklopu Kvalifikacija za EURO 2020. u Split stiže Mađarska.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!