Ostali sportovi

Patriotsi i 49ersi jedini neporaženi, gusari jači od medvjeda usred Londona

Matej Kačan • utorak, 08.10.2019.
Patriotsi i 49ersi jedini neporaženi, gusari jači od medvjeda usred Londona
Foto: EPA

Od četvrtka do ponedjeljka igralo se peto kolo NFL lige američkog nogometa. Kolo su u četvrtak otvorili Seattle Seahawksi 30:29 pobjedom nad LA Ramsima, dok su u noći s ponedjeljka na utorak kolo zatvorili San Francisco 49ersi uvjerljivom 31:3 pobjedom nad Cleveland Brownsima...

Nakon pet kola imamo tek dvije neporažene momčadi. I dok se od Patriotsa to očekivalo zbog slabe divizije, pravo su osvježenje 49ersi sa svojim 4-0 omjerom, doduše uz utakmicu manje nakon što su slobodni bili u četvrtom tjednu. San Francisco je iskoristio možda i najgoru utakmicu u karijeri quarterbacka Brownsa Bakera Mayfielda.

"Tvornica tuge" u Clevelandu nikako da zatvori svoj pogon. Mayfield je kompletirao tek osam dodavanja od 22 bačena za tek 100 jarda uz dvije presječene lopte. Brownsi su uspjeli poentirati tek jednom, i to iz field goala, a tako se nikog ne može pobijediti. Lošom obranom Brownsa su se pogostili Matt Breida i Tevin Coleman koji su među sobom imali preko 200 jarda trčanja i dva TD-a za zadržavanje stopostotnog omjera.

Patriotsi su svoj niz nastavili uvjerljivom 33:7 pobjedom nad Redskinsima, a njihovi divizijski rivali Jetsi su gotovo jednako uvjerljivo nastradali kod Eaglesa s 31:6.

LA Ramsi su na otvaranju kola izgubili kod Seahawksa u maniri kakva se stvarno rijetko viđa. U posljednju su četvrtinu ušli s prednošću od 26:24 da bi Zuerlein pogodio i field goal za 29:24. Odmah u sljedećem napadu Seahawksi touchdownom odlaze na prednost od poena razlike, a nisu uspjeli kompletirati pretvaranje za dva poena.

Ramsi su imali sve u svojim rukama, ali u dva napada u nizu ostaju bez poena. Prvo je Jared Goff nakon samo 20 sekundi napada u trećem dodavanju bacio presječenu loptu, da bi nakon punta Seahawksa dobio novu šansu za odvesti ekipu do pobjede. Došli su Ramsi do 35 jarda na polovici Seahawksa, ali Zuerlein promašuje field goal koji bi Ramsima donio pobjedu.

Seahawksi su tako u dosta jakom NFC Westu zauzeli drugo mjesto iza 49ersa, dok Ramse ovaj poraz može dvostruko zapeći pošto zbog njega sada gledaju u leđa Seahawksima s omjerom 3-2. Na jugu NFC-a sve po starom, Panthersi su u dvoboju mačaka svladali Jaguarse sjajnim Bonnafonovim probijanjem od 59 jarda za polaganje, Saintsi mogu i bez Drewa Breesa svladati divizijske suparnike iz Tampa Baya.

U možda i najjačoj diviziji lige, NFC Northu, Packersi se polako odvajaju. U dvoboju kola su usred Dallasa svladali Cowboyse s 34:24 uz utakmicu života Aarona Jonesa i njegova četiri TD-a. Nije bilo Davantea Adamsa pa je Aaron Rodgers manje dodavao, a drugi Aaron je više trčao. Ključan je u obrani bio Za'Darius Smith kojeg je mučilo koljeno, ali ne dovoljno da ne uspije isterorizirati Daka Prescotta s dva rušenja za gubitak jardaže.

Usput se Smith stigao par puta unijeti u facu Prescottu, a nije propustio niti malo zabaviti navijače Packersa koji su stigli u Dallas.

Dvije ekipe koje igraju bez svog prvog quarterbacka su naučile da možda i nisu te sreće kao Saintsi kojima to ne smeta. Steelersi su u produžetku 26:23 izgubili od Ravensa, dok su Giantsi nastradali kod Vikingsa s 28:10. Takvih problema nemaju Indianapolis Coltsi koji su na ljeto ostali bez Andrewa Lucka, ali ih to ne sprječava da budu jako ozbiljna ekipa.

To su i pokazali protiv Chiefsa, ne gledamo svaki dan utakmicu u kojoj je Patrick Mahomes limitiran na tek 13 poena i 17 promašenih dodavanja. Ipak je nabacao do 321 jarde, ali igra trčanja za Chiefse je bila nepostojeća i potpuno zasluženo Chiefsi ulaze u veselo društvo momčadi s 4-1 omjerom.

U AFC se osim toga da Patriotsi dominiraju ništa ne zna, a važne su pobjede upisali Billsi nad Titansima u najneefikasnijoj utakmici kola (14:7) za svoj 4-1 omjer iza Patriotsa te Houston Texansi u najefikasnijoj (53:32) pobjedi nad Ravensima. Razvalili su Texansi momčad Atlante u drugom poluvremenu u kojem su postigli 37 poena, a Deshaun Watson ide u konkurenciju za igrača kola s 426 bačenih jarda uz 28/33 kompletirana bacanja za pet polaganja bez presječene lopte. Čovjek se ne šali.

I za kraj, poslastica u Londonu. Oakland Raidersi se nekim čudom drže na pozitivnom omjeru, a trener Jon Gruden bacio je i pobjednički ples nakon trijumfa nad Bearsima. Dan kasnije rođeni mu je brat dobio pedalu u Redskinsima nakon sramote protiv Patriotsa i 0-5 starta. Bar jednoga iz klana Gruden ide dobro usprkos drami koju je Raidersima ovog ljeta pružio Antonio Brown.

Kao što svi već znamo, prvi TD na stadionu Tottenhama djelo je Bayerna Nike Kovača, a čast da bude drugi kojeg će povijest pamtiti pripala je Joshu Jacobsu. Ponajbolji obrambeni igrač lige Khalil Mack tako se nije uspio naslađivati nad bivšom ekipom. Ostao je bez sackova nad Derekom Carrom pa i Mack i Bearsi u Ameriku idu praznih ruku.

Dobre vijesti ne staju za napaćene navijače Raidersa. Nek ljudi uživaju u posljednjim mjesecima prije nego što im ekipa pobjegne u Las Vegas. Dan nakon pobjede Raidersi su u razmjeni za pick pete runde 2021. doveli WR-a Zaya Jonesa iz Billsa, a pobjednik proslave na Twitteru je ipak ovaj gospodin:

I to je to od NFL ludnice ovog tjedna, vidimo se sljedeći utorak s nekim novim pričama i pričicama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!