Nogomet

Hrvatska protiv Mađarske: Tvrde i teške utakmice u kojima su Vatreni samo jednom poraženi

Jan Šneler • četvrtak, 10.10.2019.
Hrvatska protiv Mađarske: Tvrde i teške utakmice u kojima su Vatreni samo jednom poraženi
Foto: Pixsell

Ususret susretu protiv Mađarske u četvrtak u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine, pogledali smo u povijest i provjerili kako su Vatreni od osamostaljenja igrali s Mađarima u ranijim ogledima…

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2006.

Utakmice protiv Mađarske

Utakmice protiv Mađarske 18.05.1994. Mađarska – Hrvatska 2:2
10.04.1996. Hrvatska – Mađarska 4:1
08.05.2002. Mađarska – Hrvatska 0:2
04.09.2004. Hrvatska – Mađarska 3:0
12.10.2005. Mađarska – Hrvatska 0:0
31.05.2009. Mađarska – Hrvatska 1:1
26.03.2016. Mađarska – Hrvatska 1:1
24.03.2019. Mađarska – Hrvatska 2:1

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj, Hrvatska je izvukla solidnu skupinu sa Švedskom, Bugarskom, Mađarskom, Islandom i Maltom. Apsolutno prolazna skupina što se kasnije i potvrdilo. Hrvatska je osvojila prvo mjesto u skupini s 24 boda i samo tri remija iz 10 ogleda.

U prvom kolu došla je Mađarska. Oko 20.000 navijača dočekalo je Mađare na Maksimiru i Vatreni su pod ravnanjem Zlatka Kranjčara uvjerljivo slavili. Već nakon 11 minuta utakmice isključen je Szabolcs Huszti što je znatno olakšalo posao Hrvatskoj. Strijelci su bili Dado Pršo u 32. minuti te Ivan Klasnić u 57. minuti. Konačnu potvrdu uvjerljivog hrvatskog slavlja donio je Gabor Gyepes autogolom u 80. minuti.

Uzvratni susret došao je u posljednjem kolu. Hrvatska je već osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo i nije imala imperativ pobjede. Pobjeda protiv Švedske u pretposljednjem kolu donijela je Hrvatskoj mirnoću te je i remi bio dovoljan za prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini. Kranjčar je izveo kombiniranu postavu, a Mađarska koju je još uvijek vodio Lothar Matthäus nije bila dovoljno jaka da bi iznenadila opuštene Vatrene. Završilo se remijem 0:0 što je Hrvatskoj bilo dovoljno za prvo mjesto u skupini.

Prijateljske utakmice

Od svoje neovisnosti Hrvatska je odigrala velik broj prijateljskih ogleda s Mađarskom. Nije to ništa čudno jer se takvi odnosi i očekuju između dva prijateljska nogometna saveza. Nemojmo zaboraviti kako su za vrijeme Vlatka Markovića ti odnosi bili na najvišoj razini pa su tako Hrvatska i Mađarska bile službeni kandidati za organizaciju Europskog prvenstva 2012. godine.

Omjer

8 utakmica
3 pobjede
4 remija
1 poraz
Gol razlika: 14:7 (+7)

Pet prijateljskih ogleda odigrali su Vatreni protiv Mađarske i slavili dva puta. U tijeku priprema za Europsko prvenstvo 1996. godine Hrvatska je u Osijeku dočekala Mađare i pred više od 15 000 gledatelja slavila s 4:1. Strijelci su bili Elvis Brajković, Davor Šuker, Igor Pamić i Mario Stanić. Počasni pogodak za goste postigao je Norbert Nagy.

Druga pobjeda dogodila se prije Svjetskog prvenstva 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Proslavljeni trener „Čileanaca“ Mirko Jozić vodio je Hrvatsku u Pečuhu, a pogocima Nike Kovača i autogolom Pala Dardaija Vatreni su slavili s 0:2.

U ostalim prijateljskim ogledima, Hrvatska i Mađarska su remizirale. Većinom su to bile utakmice u kojima su Vatreni bili bolja momčad, ali prijateljski susreti rijetko nose neku dodatnu draž i u takvim okolnostima rezultat nije uvijek najvažniji.

Poraz koji se nije smio dogoditi

Jedini poraz od Mađarske, Hrvatska je doživjela upravo u ovim kvalifikacijama. U prvom ogledu, u drugom kolu na prepunoj Groupama Areni u Budimpešti, Hrvatska je poražena s 2:1 golovima Adama Szalaija i Mate Patkaija. Jedini gol za Vatrene i što je najgore, onaj vodeći, postigao je Ante Rebić.

Svi su bili puni kritika na račun igre Hrvatske i možemo to iskreno reći, s punim pravom. Hrvatska je ušla u te kvalifikacije kao doprvak svijeta i nitko ni u snu nije sanjao da bi Mađarska mogla biti bolja. Bez obzira na povijest ogleda i nešto tvrđe dvoboje, svi su bili uvjereni kako je maksimirska muka s Azerbajdžanom stvar prošlosti.

Ipak, ispostavilo se da nije tako i ponovno se nogomet pokazao kao varljiva igra. Bez obzira koliki favorit bili i koliko kvalitetniji bili od svog protivnika, ako to ne pokažete na terenu i ne dokažete svoju kvalitetu, lako se može dogoditi da nećete slaviti ili da vas Fortuna neće pomaziti. Hrvatskoj se dogodio takav kiks i možda dobro da se dogodio, uz onaj debakl u Elcheu, kako bismo shvatili da ulazak u finale Svjetskog prvenstva nije postignuće koje će trajati vječno.

Jednako tako, taj susret iz Budimpešte, bez obzira što će utakmica na Poljudu biti znatno drugačija, treba biti dobar orijentir hrvatskim reprezentativcima da neće biti lagano. Pristup, igra i rezultat iz Trnave moraju biti putokaz kako se može dobiti Mađarsku. Ta ista Slovačka, nakon što je do nogu potučena na svom terenu, tri dana kasnije je svladala Mađarsku u gostima. Hrvatska mora biti na visini zadatka jer ako ponovi predstavu iz Budimpešte ili Bakua, lako bi se moglo dogoditi da u potpunosti kompromitira poziciju u kvalifikacijskoj skupini.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!