Vodeni sportovi

Hrvatske vaterpolistice napravile veliki korak prema nastupu na Europskom prvenstvu u Budimpešti

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 12.10.2019.
Hrvatske vaterpolistice napravile veliki korak prema nastupu na Europskom prvenstvu u Budimpešti
Foto: Pixsell

Hrvatska ženska vaterpolska reprezentacija odnosi pobjedu iz Lisabona čime se približila nastupu na Europskom prvenstvu. Portugalke su poražene s 14:13...

PORTUGAL - HRVATSKA 13:14 (3:2, 4:4, 2:4, 4:4)

LISABON - Gradsko plivalište. Gledatelja 100. Suci: Blanchard (Francuska) i Arslanyan (Turska).

PORTUGAL: Sampaio, Ferreira 1, Lousa 1, Reis 2, Nunes 2, Machado 1, Duarte, Carmo, Teixeira, Almeida 1, Braga 5 (1), Mariani, Barbosa.

HRVATSKA: Ratković, Miljković 7 (2), Miroslavić, Carević 2, Lordan 1, Skelin, Topić, D. Butić 4 (1), Bukić, I. Butić, Crnički, Jereb, Trojan Jimenez.

PETERCI: Portugal 1-1, Hrvatska 3-3.

OSOBNE POGREŠKE: Portugal 7, Hrvatska 9.

REALIZACIJA IGRAČICE VIŠE: Portugal 2-8 (25%), Hrvatska 1-4 (25%).

Hrvatska ženska seniorska vaterpolska reprezentacija napravila je ne još i konačan, presudan, ali svakako značajan korak k trećem uzastopnom, a ukupno četvrtom pojavljivanju na europskim prvenstvima.

U prvoj kvalifikacijskoj utakmici za kontinentalnu smotru u Budimpešti, sljedećeg siječnja, Hrvatska je u gostima, u Lisabonu svladala domaću vrstu Portugala 14:13. Dakako, ostaje žal što pobjeda možda nije izražena i većom razlikom pogodaka, kada se već prilika za takvo što ukazala. Naime, minutu i pol prije kraja, golom Domine Butić Hrvatska je imala plus tri ili vodstvo 14:11, međutim... Ne valja biti niti nezahvalan na pobjedi. Ona je velika, značajna, izborena u gostima i pred uzvrat koji je na rasporedu za manje od dva tjedna, 26. listopada u Šibeniku, valja vjerovati i da je još bolji mamac za ispuniti tribine bazena u Crnici.

Apsolutna junakinja utakmice i prvi strijelac bila je Emmi Miljković s čak sedam golova ili polovicom svih pogodaka cijele ekipe. Kada se samo prisjetimo da je dan prije polaska u Zagreb bila ukočena, da je njezin nastup bio lagano dvojben... Emmi je bila briljantna, no baš kao i Domina Butić, obje vratarke, cijela reprezentacija.

Utakmica je inače najvećim dijelom bila izjednačena. Domaće su vaterpolistice u dva navrata imale i dva gola prednosti (4:2 i 5:3 u drugoj četvrtini), no naše igračice nisu gubile koncentraciju, niti disciplinu u igri. Nešto što u konačnici ultimativno od njih i traži izbornik Mario Ćaleta.

Prvo osjetnije vodstvo hrvatske vrste ubilježili smo u trećoj četvrtini kada su Emmi Miljković i Dina Lordan s dva uzastopna gola dovele Hrvatsku do prednosti 9:7. Od tog trenutka zapravo sve što su domaće igračice uspjele učiniti bilo je jedno kratkotrajno poravnanje (9:9). U posljednjih osam minuta se ušlo s prednošću Hrvatske golom Miljković četiri sekunde prije kraja treće dionice.

U završnoj četvrtini, malo manje od pet minuta prije kraja, Hrvatska je prvi put povela i s tri gola razlike (13:10). Plus tri je održavano i do spomenute same završnice kada su međutim Portugalke uspjele ublažiti poraz.

Uzvratna utakmica kvalifikacija za EP u Budimpešti, susret Hrvatska – Portugal odigrat će se u subotu, 26. listopada u Šibeniku.

AUTOR: Hrvatski vaterpolski savez

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!