Nogomet

Kvalifikacije za Euro: Mađari moraju pobijediti Azerbajdžan, uzbuđenja slijede u skupini G

Jan Šneler • nedjelja, 13.10.2019.
Kvalifikacije za Euro: Mađari moraju pobijediti Azerbajdžan, uzbuđenja slijede u skupini G
Foto: EPA

Nastavljaju se kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje će se održati diljem Europe sljedeće godine, a uz nastup Hrvatske kod Walesa, danas treba izdvojiti uzbudljive dvoboje u skupini G gdje još četiri momčadi ima šanse za direktan plasman…

Skupina C


18:00 Bjelorusija – Nizozemska
20:45 Estonija – Njemačka

Skupina C uzbudljiva je jer trenutno tri momčadi imaju po 12 bodova. To su Nizozemska, Njemačka i Sjeverna Irska. Razlika postoji jer ne samo što Nizozemska i Njemačka imaju bolji omjer od Sjeverne Irske, nego imaju i utakmicu manje. Sjeverna Irska je skoro priredila veliko iznenađenje prije tri dana kada je povela u posljednjim minutama na gostovanju kod Nizozemske. Oranje se spasilo furioznom završnicom i s dva pogotka u nadoknadi došlo do pobjede.

Nizozemska i Njemačka danas gostuju kod relativno lakih protivnika. Nizozemce očekuje susret u Bjelorusiji, dok će Elf gostovati kod Estonije. Tu prilike za kiks nema i treba očekivati da će Nizozemska i Njemačka imati 15 bodova prije završnice u studenom. Tu ih i jedne i druge čeka Sjeverna Irska. Nizozemska će 16.11. gostovati u Belfastu, dok će Njemačka tri dana kasnije dočekati Sjevernu Irsku u Frankfurtu. Bolji raspored imaju Nijemci, ali ne treba sumnjati da će Nizozemska također dobro odraditi posao. Uz to, Nizozemci imaju i rezervnu varijantu u obliku dodatnih kvalifikacija zbog Lige nacija.

Rezultati by SofaScore

Skupina E


18:00 Mađarska – Azerbajdžan
20:45 Wales – Hrvatska

O ovoj skupini sve znamo jer se u njoj natječu Vatreni. Hrvatskoj treba pobjeda protiv Walesa za osiguravanje prolaza na Europsko prvenstvo, Walesu sve osim pobjede znači vjerojatni oproštaj od Eura. S druge strane, Mađari protiv Azerbajdžana ne smiju kiksati. Iako je Azerbajdžan osvojio samo jedan bod u ovim kvalifikacijama (protiv Hrvatske!), Mađari neće imati lagan posao.

Nakon teškog poraza u Splitu od Hrvatske u susretu u kojem su pokazali da ipak nisu dovoljno kvalitetni za igru s najjačim protivnicima, Mađare očekuje psihološki zahtjevna utakmica u Budimpešti. Treba se koncentrirati i odraditi maksimalni posao. Pobjeda im donosi 12. bod i barem privremeno preuzimanje druge pozicije. Mađari se nadaju tom ishodu i vjeruju kako Hrvatska doma neće kiksati protiv Slovačke. U tom slučaju, u zadnjem kolu Mađarska bi gostovala kod Walesa, dok bi Slovačka doma dočekala Azerbajdžan. Mađari bi imali 12 bodova, Slovaci 10. Remi im ne bi bio dovoljan u Cardiffu, morali bi pobijediti Wales ili se nadati kako će Slovaci kiksati protiv Azera. U svakom slučaju, očekuje nas puno uzbuđenja u studenom.

Rezultati by SofaScore

Skupina G


20:45 Poljska – Sjeverna Makedonija
20:45 Slovenija – Austrija

Kad se čak četiri momčadi u skupini nalazi unutar pet bodova, onda znate da će svaki susret i svaki bod biti presudan, Europskog prvenstva vrijedan. Dva ključna ogleda očekuju nas danas u skupini G. Vodeća Poljska (16 bodova) dočekuje Sjevernu Makedoniju (11 bodova) i drugoplasirana Austrija (13 bodova) dočekuje Sloveniju (11 bodova). Danas se objektivno sve može odlučiti jer bi pobjedama Poljska i Austrija daleko odmakle od konkurenata.

Ipak, sve se može dodatno zakomplicirati. Makedonci i Slovenci mogli bi pobijediti te bi u studenom četiri momčadi bile u krugu od tri boda. Zanimljivo je kako još svi odlučuju sami o sebi. Primjerice Sjeverna Makedonija još mora igrati do kraja protiv Poljske, Austrije i Izraela. Austrijance pak očekuju susreti protiv Sjeverne Makedonije, Slovenije i Latvije. Moglo bi se lako dogoditi da niti 16, 17 bodova neće biti dovoljno za direktan prolaz. Makedonci imaju priliku još se kvalificirati kroz dodatne kvalifikacije zbog dobrog nastupa u Ligi nacija tako da trenutno oni najmanje briga imaju.

Rezultati by SofaScore

Skupina I


15:00 Kazahstan – Belgija
18:00 Cipar – Rusija
18:00 Škotska – San Marino

U skupini I sve je jasno. Belgija je kao prva reprezentacija svijeta već osigurala plasman na Europsko prvenstvo i u Kazahstan odlaze turistički protiv momčadi koja ionako nema nikakve šanse za plasman. Što se tiče drugog mjesta, Cipar još samo teorija može odvesti na Euro. Trenutno zaostaju čak osam bodova za Rusijom tri kola prije kraja.

Danas će upravo Cipar na svom terenu ugostiti Rusiju i čak da tu Ciprani slave, ponovno im vjerojatno ne bi bilo dovoljno. Ne samo što moraju u posljednjem kolu ići u goste Belgiji i pobijediti, već će Rusija u tom kolu igrati na gostovanju kod San Marina. Dakle, ovo je prilično jednostavno za prognozirati. Uz već sigurnu Belgiju, na Euro direktno putuje Rusija.

Što se tiče drugih momčadi, Škotska će ići u dodatne kvalifikacije zbog Lige nacija. Oni i nemaju nikakve šanse za direktan plasman jer imaju katastrofalnih pet osvojenih bodova. Danas na Hampden Parku dočekuju San Marino i taj susret bi više mogao nalikovati prijateljskom ogledu.

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 53njac13.10.2019. u 21:08
    Belgija osigurala nastup na Euru kao prva reprezentacija svijeta???
    53njac