Nogomet

Nakon Miškovićevog istupa u javnost, bilo je teško očekivati odlazak s Rujevice na Maksimir

Branimir Korać • srijeda, 16.10.2019.
Nakon Miškovićevog istupa u javnost, bilo je teško očekivati odlazak s Rujevice na Maksimir
Foto: FaH

Posljednjih dana javnost se zabavljala stadionom na kojem će Hrvatska igrati protiv Slovačke. Rujevica je bila prvi izbor, ali zbog važnosti utakmice i ogromnog interesa navijača razmatrala se promjena domaćinstva. Očekivano, to nije moglo samo tako proći, a Damir Mišković potvrdio je jak utjecaj u Savezu...

Hrvatski nogometni savez presjekao je sva nagađanja i odlučio kako će se dvoboj protiv Slovačke igrati na Rujevici. Velika je to pobjeda Damira Miškovića koji je, očekivano, bio vrlo ljut i razočaran kada je krenula lavina o selidbi dvoboja protiv Slovačke s Rujevice u Maksimir.

Maksimir ima puno prednosti u odnosu na Rujevicu bez obzira na to na što (ne) liči i što će većina biti najsretnija kada se sravni sa zemljom i napokon napravi na njegovom mjestu pošten stadion.

Nije isto igrati pred osam tisuća ljudi i pred njih 30 tisuća. Nema nikakve sumnje da bi i Maksimir bio krcat kao što je bio Poljud protiv Mađara i u ovom trenutku jedino ta dva stadiona pružaju uvjete za odigravanje najvažnijih utakmica. Riječani su presretni što će moći gledati reprezentaciju u tako važnom susretu, ali jednostavnom računicom, na stadionu će ih biti vrlo mali broj. Odbijte ulaznice za Slovake, sponzorske, one koji pripadaju igračima, one koje će se naći u internetskoj prodaji koje će planuti u roku odmah za one koji ih uzimaju izvan Hrvatske i iz ostalih dijelova. U biti u slobodnoj prodaji, na ruke, oni koji ih žele tako uzeti, pitanje je koliko će ih dobiti. I hoće li svi koji taj dan stanu u red doći do ulaznica.

Kapacitet stadiona je definitivno minus. Mjesec dana je do početka utakmice, vremenski uvjeti bi mogli biti puno veći problem u Rijeci nego u Zagrebu, a osim toga travnjak u Maksimiru je bolji nego na Rujevici računajući i opciju grijanja koja bi mogla u studenom biti važna.

To su neki od razloga koji svakako prevaguju na stranu Maksimira, a najveći bi mogao biti onaj koji se spominje iz niza izvora proteklih dana, a to je želja igrača. Nije nikakva tajna da su tri omiljene destinacije igrača Maksimir, sada i Poljud te Gradski vrt. Poljud je iz raznoraznih razloga tek sada ušao u taj krug, Maksimir je vidio brojne velike hrvatske nastupe, a u Osijeku su se uvijek sjajno osjećali i to nisu skrivali. Rujevica tek treba ući u taj krug.

Kako je prvotno zamišljeno, Rujevica je trebala biti drugi, "pomoćni" stadion u Rijeci gdje se trebao napraviti glavni i glamurozni stadion na Kantridi. Međutim zbog nedostatka sredstava Rujevica je postala glavni riječki stadion kojem je velika mana kapacitet, ne za Rijeku nego za reprezentaciju, te bi se kao takva, koliko god to grubo zvučalo, trebala razmatrati u kontekstu ranijih utakmica u skupini.

Zbog samog kapaciteta i posljedično velikog zanimanja navijača, Maksimir i Poljud moraju dobiti one najveće i najvažnije protivnike i utakmice, a onda slijede Osijek i Rijeka pa možda i Varaždin.

Rijeka sada ima jak utjecaj u HNS-u i, realno, nakon što je predsjednik Mišković istupio dan ranije u javnost i odbacio mogućnost selidbe domaćinstva, bilo je jasno gdje će Hrvatska ugostiti Slovačku.

U HNS-u su morali biti malo pametniji prilikom raspodjele utakmica i po prioritetima slagati domaćinstva, ovako su se našli u problemima. Uvijek moraju računati da će se borba voditi do posljednjeg kola i dodjeljivati domaćinstva prema važnosti utakmica i snage protivnika. Uz svo poštovanje prema Rijeci i Riječanima, koji bez ikakve dvojbe zaslužuju gledati reprezentaciju jednako kao i Osječani, Splićani, Zagrepčani, Varaždinci..., ova utakmica trebala se igrati na stadionu koji će primiti više navijača i na kojem se igrači očito bolje osjećaju.

O tome su trebali malo ranije razmišljati u Savezu, sada je gotovo. Navala na ulaznice bit će neviđena i ovo će biti rekordno brzo rasprodan kapacitet.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!