Košarka

HKS stoji pri donesenoj odluci: "Cedevita Junior tek je novoosnovani klub i kao takav počinje od najniže razine"

Petar Jenjić • petak, 25.10.2019.
HKS stoji pri donesenoj odluci: "Cedevita Junior tek je novoosnovani klub i kao takav počinje od najniže razine"
Foto: FaH

Hrvatski košarkaški savez danas se oglasio priopćenje vezanim za donošenjem Rješenja Vijeća sportske arbitraže HOO-a o KK Cedeviti Junior...

Hrvatski košarkaški savez na čelu sa Stojkom Vrankovićem danas se oglasio povodom Rješenja Vijeća sportske arbitraže HOO-a o Cedeviti Junior.

Ističu kako ostaju pri ranije donesenoj odluci da se radi o tek novoosnovanom klubu koji treba igrati od najniže razine. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

Nastavno na Rješenje Vijeća sportske arbitraže HOO-a kojim je od HKS-a zatraženo ponovno donošenje odluke i zauzimanje stava u slučaju zahtjeva novoosnovanog kluba Cedevite Junior za sudjelovanjem u HT Premijer ligi, Hrvatski košarkaški savez se očitovao na način da i dalje čvrsto stoji pri svojoj odluci od 18. lipnja 2019.

Naime, prijava KK Cedevite Junior za sudjelovanje u HT Premijer ligi je odbijena jer se radi o novoosnovanom klubu koji kao takav, prema pravilnicima HKS-a, počinje od najniže razine natjecanja. Prvobitna odluka Povjerenstva za natjecanje HKS-a je u skladu s važećim zakonodavstvom i domaćom i inozemnom praksom nadležnih tijela u istim i sličnim slučajevima.

Pravo natjecanja u određenoj ligi je neotuđivo i neprenosivo te nastaje, postoji ili prestaje s klubom uz kojeg je vezano, a pravila počivaju na načelu ravnopravnosti klubova, zabrane diskriminacije i jednakih šansi za sve. KK Cedevita je zahvaljujući svojim rezultatima ostvarila pravo natjecanja u HT Premijer ligi, a KK Cedevita Junior je novoosnovani klub. HKS ne spori pravo KK Cedeviti da na KK Cedevitu Junior prenese dio svojih prava i imovine, ali osporava da se prenese neotuđivo i strogo osobno pravo kluba na natjecanje u ligi određenog ranga koje je taj klub ostvario vlastitim rezultatima.

U slučaju drugačije odluke, ne samo što bi HKS bio u koliziji kako s vlastitim pravnim aktima, tako i važećim zakonodavstvom RH (Zakon o udrugama, Zakon o sportu), već bi došlo do izuzetno važnog i štetnog pravnog presedana s posljedicama negativnih nuspojava, primjerice malverzacija i mogućnosti platnog prijenosa ovog neotuđivog prava, a što bi u konačnici utjecalo i na osnovne postulate na kojima se temelji sport u Republici Hrvatskoj.

HKS smatra da se Vijeće arbitraže HOO-a nije očitovalo na vrlo opširnu argumentaciju stranaka o važnim presedanskim tumačenjima važeće zakonske regulative glede pitanja sportskog pravnog sljedništva, konkretno prava na natjecanje i prava na ostvarene rezultate te da odluka Vijeća ne zauzima nikakav pravni stav o bitnim pitanjima spora i tako ostavlja široj javnosti prostor za daljnju nestručnu polemiku, nesportske izjave i medijske objave koje rezultiraju daljnjim nepotrebnim konfliktima i pogrešnom interpretacijom cijele situacije.

Zbog svega navedenog, HKS je u cijelosti ustrajao kod svoje odluke od 18. lipnja jer ne vidi načina, potrebe ni zakonske osnove za drugačijom odlukom nadležnog tijela.

Stojko Vranković

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Jura Zeleni26.10.2019. u 09:55
    Tako je - treba potpuno otjerati jedinog čovjeka u HR koji doista voli košarku i u nju ulaže svoj novac. Hrvatska košarka je na dnu. Što i nije čudo kada je vode Dino i Stojko. Valjda najnesposobniji ljudi u povijesti HR košarke...
    Jura Zeleni