Vodeni sportovi

Hrvatske vaterpolistice bolje od Portugalki i u drugom susretu i idu na Europsko prvenstvo

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 26.10.2019.
Hrvatske vaterpolistice bolje od Portugalki i u drugom susretu i idu na Europsko prvenstvo
Foto: Pixsell

Hrvatska će od 12. do 26. siječnja 2020. u Budimpešti na Europskom vaterpolskom prvenstvu imati dvije reprezentacije..

HRVATSKA – PORTUGAL 8:5 (3:3, 2:0, 1:1, 2:1)

ŠIBENIK - Plivalište Crnica. Gledatelja 400. Suci: Cakirgil (Turska) i Mareš (Češka).

HRVATSKA: Ratković, Miljković 2, Miroslavić 1, Carević 1, Lordan, Skelin, Topić, D. Butić 3, Barišić, I. Butić 1, Crnički, Božan, Trojan Jimenez. IZBORNIK: Mario Ćaleta

PORTUGAL: Sampaio, Ferreira, Lousa 2 (0), Reis, Nunes, Machado 2, Duarte, Carmo, Teixeira, Almeida, Braga 1 (1), Mariani, Barbosa.

PETERCI: Hrvatska -, Portugal 1-2
OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 6, Portugal 9. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Braga (29).
REALIZACIJA IGRAČICE VIŠE: Hrvatska 3-9 (33%), Portugal 1-4 (25%)

Hrvatska ženska izabrana vrsta pobijedila je i u drugoj utakmici kvalifikacija sastav Portugala, te je tako ušla u krug najboljih 12 ženskih reprezentacija u Europi. Pobjeda, a time i odlazak na EP je trasirana pred kraj druge i tijekom treće četvrtine. To je bilo razdoblje kada se Hrvatska prvi put osjetnije rezultatski odvojila na dva odnosno tri gola prednosti.

Protivnice su povele istini za volju (0:1), ali to je bilo i sve s njihove strane. Domina Butić i Ema Carević su brzo preokrenule (2:1). Machado je bila poravnala (2:2), na što je odgovorila Miljković s pogotkom za novo vodstvo (3:2), a gošće su prvu četvrtinu zatvorile golom Louse (3:3).

Iako se ne mogu niti hrvatske igračice pohvaliti osobitom realizacijom igračice više, ona je kod Portugalki bila još slabija za što ipak zasluge idu i hrvatskoj obrani na čelu s vratarkom Ratković.

U drugoj četvrtini pri rezultatu 3:3 Lousa nije uspjela realizirati niti peterac za Portugal, te se od tog trenutka Hrvatska počela odvajati. Do konca te dionice prvo Domina Butić postiže svoj drugi gol, u trenucima kada je Hrvatska imala brojčanu prednost u bazenu, da bi minutu prije poluvremena, Emmi Miljković dovela Hrvatsku do prednosti 5:3. Kada je tri minute prije kraja Ana Miroslavić pogodila za 6:3, moglo se već lagano pripremati slavlje. Posebno još i kada je najbolja portugalska igračica, Ines Braga zaradila treću osobnu četiri minute prije kraja utakmice.

Treći put uzastopno, ukupno četvrti put, Hrvatska će na vaterpolskom EP imati dvije reprezentacije.

Izbornik hrvatske ženske reprezentacije Mario Ćaleta nije skrivao oduševljenje uspjehom.

"Pred svojim Šibenikom, pred našom publikom, izborili smo Europsko prvenstvo. Upravo smo se ovdje prvi put okupili prije dva mjeseca točno i tu smo i završili ovu akciju na najuspješniji mogući način. Odlučila je prije svega čvrsta obrana, ona je odnijela pobjedu i zato neću izdvajati niti jednu igračicu pojedinačno. Sve su zaslužne. Sada curama slijedi malo odmora da bi se ponovno okupili sredinom prosinca i počeli pripremati za Europsko prvenstvo. Skupina nam je u biti idealna, imamo šanse za četvrtfinale i to će nam biti cilj."

Osim utakmice Hrvatske i Portugala, u subotu navečer su igrani i ostali uzvratni susreti kvalifikacija za EP u Budimpešti. Uz Hrvatsku na EP plasirale su se još Njemačka, Izrael, Slovačka, Francuska i Srbija.

Rezultati uzvrata ostalih parova:
Njemačka - Rumunjska 14:11
Švicarska - Izrael 10:16 (6:13)
Turska - Slovačka 9:16 (9:19)
Srbija - Češka 19:8 (25:6)
Ukrajina - Francuska 6:13 (1:20)

U zagradi su rezultati prvih utakmica.

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

AUTOR: HVS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10826.10.2019. u 21:49
    bravo cure, bravo izbornice!
    narada108