Nogomet

Na današnji dan: "Mali Zeleni" slavi 59. rođendan

Jan Šneler • srijeda, 30.10.2019.
Na današnji dan: "Mali Zeleni" slavi 59. rođendan

Prije točno 59 godina, na današnji dan rodio se jedan od najvećih nogometaša svih vremena, popularni "Mali Zeleni", Diego Armando Maradona...

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu, bez premca i upravo zbog toga teško je odrediti u više od stoljeća i pol dugoj tradiciji, najboljeg svih vremena. Neki će reći da je to Pele, drugi da su to Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo, treći će reći da nikada nije bilo takvog kao Diego Armando Maradona. Upravo je ovaj posljednji glavni junak ovog teksta.

Danas taj legendarni Argentinac, popularni "Mali Zeleni" slavi 59. rođendan. Omiljen u Argentini i posebno Napulju, Maradona je ostao zlatnim slovima upisan u povijest nogometa. Sve je počelo u redovima Argentinos Juniorsa za koje je Maradona briljirao te prešao 1981. u redove velikog Boca Juniorsa. Nije se dugo zadržao na Bomboneri te je prešao u Europu, u redove Barcelone.

Dogodilo se to nakon dobre predstave na Svjetskom prvenstvu 1982. godine na kojemu je Maradona postigao dva pogotka. Ipak, niti u Kataloniji se nije dugo zadržao, tek dvije sezone. Slijedi njegov najbolji potez u karijeri - odlazak u Napoli. Ispunjeni San Paolo dočekao je velikana koji se zadržao u klupu dugih sedam sezona. Odigrao je za napuljski klub 259 utakmica i postigao 116 golova.

Ipak, ono po čemu je ušao u legendu su dva naslova Serie A i Kup Uefa 1989. godine. Navijačima Napolija još se uvijek ozare oči na sam spomen Maradone. On je doista božanstvo u njihovim očima. A kad smo već kod božanskih osobina, treba se prisjetiti i jednog od najpoznatijih pogodaka u povijesti Svjetskih prvenstava.

U četvrtfinalu 1986. godine, Argentina je dobila Englesku s 2:1. Da ništa u svojoj karijeri do tada nije napravio, Maradona bi s ovih 90 minuta ušao u povijest. Za vodstvo, nakon 51 minute utakmice, Maradona je zabio poznati gol rukom kojim je lobao Petera Shiltona. Englezi su prosvjedovali, ali sudac Ali Bin Nasser nije dobro vidio pogodak. Drugi gol još je ljepši, onaj kojim je Maradona nanizao nekoliko Engleza i za kraj lijepo poentirao. Prvi pogodak nazvan je Božja ruka, drugi Gol stoljeća.

Kasnije je Argentina osvojila zlato na tom Svjetskom prvenstvu održanom u Meksiku i time je Maradona ušao i u legende svoje zemlje. Nakon karijere, a i tijekom kasnije faze, imao je problema s konzumacijom droge, no to nije umanjilo njegovu popularnost. Vodio je nekoliko momčadi, argentinskih i emiratskih, a razvidno dobro se većina sjeća i epizode na klupi Argentine od 2008. do 2010. godine. Sada je trener Gimnasije La Plata.

FOTO: Wikipedia, Revista El Grafico

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!