Nogomet

Sportnetovi novinari: Hrvatska će glatko slaviti protiv Slovačke, ali se ne slažu oko toga tko je još zaslužio poziv

Branimir Korać, Jan Šneler, Matej Kačan • četvrtak, 31.10.2019.
Sportnetovi novinari: Hrvatska će glatko slaviti protiv Slovačke, ali se ne slažu oko toga tko je još zaslužio poziv
Foto: EPA

Hrvatska za dva tjedna na Rujevici igra protiv Slovačke ključnu utakmicu u ovim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Je li Zlatko Dalić dobro izabrao i što očekivati?

Dalić je trebao pozvati i?

Branimir Korać: S obzirom da je Hrvatska u ovom trenutku deficitarna sa stoperima zbog nepromišljenosti Lovrena i Vide, na mjestu Dalića pozvao bih Nikolu Katića. U redu, Katić je u zadnje vrijeme pao u drugi plan i to ne zato što je loš ili zato što je nešto skrivio, kao što je i sam Gerrard izjavio polako ga se dozira. Realno nije bilo nikakvog razloga za to, igrao je jako dobro, postao miljenik navijača, povremeno taktički završavao na klupi da bi u međuvremenu Helander koji je kupljen ovog ljeta na zahtjev Gerrarda ušao u prvih 11 uz nedodirljivog Goldsona.

U redu, Katić ne igra dovoljno zadnjih mjesec dana, ali nije igrao ni Lovren duže vremena pa je bio tu. Zašto ne bih stavio u istu rečenicu Katića i Lovrena, Katić je perspektiva i to velika, igra u dobrom klubu i to kad god je na terenu igra jako dobro. Vrlo je pouzdan i mlad pa ako ćemo i iskoristiti onu da bi bilo dobro da osjeti tu atmosferu, dobije dodatno samopouzdanje pa i da kod Gerrarda dobro zazvuči kako je u kadru druge reprezentacije svijeta. Definitivno zaslužuje ulazak u kadar.

Matej Kačan:

Jasno se ističe ime koje nedostaje ovom popisu i koje hrvatska javnost zaziva mjesecima - Domagoj Bradarić. Borna Barišić korektno pokriva lijevi bok, ima povjerenje izbornika, a i standardan je u Rangersima. Ipak, alternativu za njega nemamo. Ili imamo, i to još boljeg igrača, ali ga se preskače?

Domagoj Bradarić iza sebe ima osam startova u devet utakmica francuskog prvenstva za svoj Lille te prosječno 78 minuta, a u Ligi prvaka ima 180 minuta u dvije utakmice. Dakle, pričamo o standardnom igraču momčadi koja igra Ligu prvaka te je u vrhu jedne od "liga petice". Čak i da maknemo sa strane hrvatsko siromaštvo na bokovima, za reprezentaciju moraju igrati najbolji. A kad imaš 19-godišnjaka koji je standardan u vrlo jakim europskim natjecanjima i igra ti na deficitarnoj poziciji, onda ga jednostavno moraš gurnuti u vatru i dati mu priliku.

Jan Šneler:

Josip Juranović dobio je pretpoziv, ali smatram kako je zaslužio poziv u nacionalnu vrstu. Juranović je vrlo koristan bek, po meni kao navijaču Dinama, jedan od najdražih u momčadi Hajduka. Definitivno jedan od najboljih bekova domaće lige.

Mislim da ga se moglo iskoristiti u prijateljskim susretima, da je mogao dobiti više prilike jer ju zaslužuje. HT Prva liga sve je jača kvalitetom, Dinamo igra jako dobro u Ligi prvaka i zasluženo je nekoliko Modrih među izabranicima Zlatka Dalića. Ipak, i druge momčadi imaju kvalitetne pojedince i Juranović bi tu svakako mogao dobro doći u nekoj rotaciji.

Postava za Slovačku

Branimir Korać: Dakle Livaković - Bartolec, Jedvaj, Ćaleta-Car (Perić), Barišić - Brozović, Modrić, Vlašić - Brekalo, Petković, Perišić. Oko Livakovića nema nikakve dvojbe, njegova prednost nad ostalim kandidatima je ogromna, otprilike onolika kolika je Modrića nad prvim konkurentom. U obrani će trebati vratiti Jedvaja na njegovu prirodnu poziciju čime se otvara na desnoj strani prostor za Bartolca. Perić ili Ćaleta-Car je dvojba, mala, minimalna prednost za pokajnika. Barišić je zicer.

Što se tiče veze tu su neupitni Brozović i Modrić, hrvatski vezni red s njima ili bez njih nije isti. Ostaje otvorena treća pozicija, a tu su tri kandidata. Ivan Rakitić je najzvučnije ime, zatim Mateo Kovačić i Nikola Vlašić. Lampard je probudio Kovačića i diže ga, neka, trebat će nam. No još u reprezentaciji nije došao na tu razinu. Rakitić u Barceloni igra kada nekog treba odmoriti ili kad je problem s kartonima i ozljedom. Klasa je, to nije upitno, ali itekako dobro se vidjelo protiv Mađarske koliko mu nedostaju utakmice i koliko kasni u reakciji. Vlašić, jeste li ikad vidjeli tog dečka da nije u formi? Pa i kad nije, jako je dobar. Jak, energičan, odgovoran, Vlašić je budući vođa hrvatske reprezentacija i njena realnost.

Prema naprijed imamo Petkovića koji je u prednosti nad Kramarićem iako bi Kramarić jako dobro funkcionirao s Petkovićem. No ovdje će biti adut s klupe, lijevo je Perišić koji je standardan, a desno Brekalo. Brekalo je živa vatra s loptom, Rebić gubi mjesto u momčadi jer se i on pogubio u Milanu i ako mu možemo dati ikakav savjet to je - Ante, nikad više u Italiju.

Matej Kačan: Protiv Slovačke moraju igrati:

Livaković - Barišić Ćaleta-Car Jedvaj Bartolec - Brozović Modrić Vlašić - Perišić Petković Brekalo

Što se tiče napada i veze, tu sve mora biti jasno i moramo raskrstiti s nekim stvarima. Rakitić je u vječnom ratu s Barcelonom i ne igra, a Rebić igra još manje u Milanu i ne bi smjelo više biti opravdavanja i guranja senatora, ma koliko god izbornik vjerovao ljudima koji su ga doveli do srebra. Posljednja dvojba je Kramarić ili Petković, ali Bruno je u kontinuitetu od početka sezone te mora imati prednost ispred tek oporavljenog Kramarića.

U obrani imamo više problema, neće biti Lovrena i Vide. Treba pokriti stoperska mjesta, a tu sam se odlučio za Ćaleta-Cara i Jedvaja. Jedvaj ima povjerenje izbornika i bio bi red da se preseli s desnog boka na svoju prirodnu poziciju. Na desnoj strani treba dati mjesta Bartolcu koji je na gostovanju kod istog protivnika bio odličan i kojemu je to primarna pozicija na kojoj je standardan. Posljednja, i najveća dvojba je Perić ili Ćaleta. Ipak prednost dajem Ćaleti zbog dobre forme u boljoj ligi, ali izbornik bi se mogao odlučiti za nešto drugačije zbog povijesti s Dujom i održavanja kulta reprezentacije.

Jan Šneler: Dalić nema potrebe za velikim kemijanjima. Neke pozicije su sasvim jasne i trebalo bi samo malo odvažnosti da sastavi momčad koja mora ofenzivno krenuti protiv Slovačke i što prije pokušati riješiti pitanje pobjednika. Prevedeno, to znači na golu jasno Dominik Livaković. U obrani bi trebali stajati na bekovskim pozicijama Borna Barišić i Karlo Bartolec. Potonji je odigrao dobro u Trnavi i treba mu dati novu priliku umjesto Tina Jedvaja koji se slabo snalazi na toj strani.

Jedan od stopera mora biti sjajni Dino Perić, a za drugoga vjerujemo da će biti Duje Ćaleta-Car. Vezna linija isto ne bi smjela biti pretjerano upitna. Luka Modrić, Marcelo Brozović, Ante Rebić, Josip Brekalo i Nikola Vlašić. Prokušana verzija, vrlo uvjerljiva i napadački kreativna. Ivan Perišić trenutno ne ostavlja dojam igrača koji može pružiti što se od njega očekuje. U napadu jasno Bruno Petković.

Je li vrijeme za vraćanje Ćaleta-Cara?

Branimir Korać: Ako mu je Dalić mislio ikako uručiti pozivnicu dok je on izbornik, morao je sada. Kad inače? A to što se događalo između Ćaleta-Cara i Gračana, je li bio u pitanju umor, zahtjev kluba, skijanje, sanjkanje, surfanje, brčkanje, to je njihov problem. Ako je Dalić procijenio da mu je potreban, onda mu je potreban i to odmah. Kasnije, zar bi imalo smisla?

Matej Kačan: Naravno da je vrijeme, vrijeme je bilo odavno. Ćaleta je probleme imao s Gračanom u mladoj reprezentaciji, a ne kod Dalića. Lovren i Vida su, iako uigrani, pokazivali znakove slabosti i kikseva, a nisu više ni mladići te je ova prilika idealna za ispitati neke druge opcije koje bi u budućnosti mogle donijeti vrijednost. Mladić koji je standardan u Ligue 1 svakako bi morao biti ta opcija, a u reprezentaciji neće biti strano tijelo. Već ima i srebro oko vrata.

Jan Šneler: Ako gledamo kroz prizmu njegovog neodazivanja za mladu reprezentaciju, vjerojatno ne. Međutim, ako gledamo na trenutnu situaciju u momčadi, apsolutno da. Duje Ćaleta-Car napravio je glup potez, nepotrebno se išao zamjeriti navijačima i cjelokupnoj javnosti neodazivanjem za mladu selekciju.

Ipak, Dalić zbog gluposti Dejana Lovrena ima problema sa stoperom i treba mu jedno iskusnije ime. Ćaleta-Car definitivno je dobar igrač, koristan stoper i zato će dobiti "novu" šansu. Njegovi kolege su mu pomogle u tome, na njemu je da sada to iskoristi na najbolji način.

Hrvatska vs Slovačka

Branimir Korać: Hrvatska dobiva, glatko. Zašto bi se bojala Slovačke, i to nema nikakve veze s Trnavom. Jednostavno i jasno - Hrvatska je bolja i individualno i momčadski i slavit će na Rujevici. Jedino bi se Škiriniar mogao probiti u prvih 11 Hrvatske, ostali? Budimo ozbiljni. Sjećam se da su slovački novinari bez problema slagali prije prvog susreta idealnu postavu dvije reprezentacija pa je u njoj bilo više Slovaka. Neki od tih igrača ne mogu niti stati u rečenicu s hrvatskim adutima, ali eto, oni nisu mislili tako.

Sve ovo ne znači da će Hrvatska sto posto pobijediti. U ništa ne možete biti 100 posto sigurni, ali da ima puno više postotaka na svojoj strani, apsolutno. Svo to pričanje i postavljanje u rukavicama pa ovako ili onako, pa dobar je i ovaj, pa opasni su i tu, treba prestati. Postaviti se s autoritetom i svijesti da si bolji, jači i gazda na Rujevici. I onda pritisnuti i srediti protivnika. Ako se postaviš klimavo i ideš ziheraški protiv slabijeg protivnika na nulu pa primiš neki zalutali metak, nisi niti zaslužio prolaz.

Matej Kačan: Ovisi. Po kalkulacijama dovoljan bi mogao biti i bod te postoji realna opasnost da nešto pođe po krivu bude li se postavilo ziheraški i na remi. Utakmica u Trnavi je putokaz, Slovake treba odmah napasti i pritisnuti pa će kad-tad puknuti. Ipak mislim da je Hrvatska višestruko kvalitetnija, a s pravim pristupom i aktivnim planom igre ne bi trebalo biti problema. Uvijek su kvalifikacije grbave, ali Hrvatska je uvijek bila najbolja kad je bilo najpotrebnije.

Ukoliko izbornik stavi mlade i gladne igrače problema s motivom i pristupom ne bi trebalo biti, a posebna motivacija može biti i izbjegavanje grešaka iz povijesti. Nakon bronce 1998. nismo se plasirali na Euro, a nismo se ni plasirali na SP 2010. nakon Turske i 2008. Oba ta turnira bili su za reprezentativce velika emocionalna pražnjenja te turniri na kojima je Hrvatska igrala dobro, a SP 2018. je također baš takvo prvenstvo. Bilo bi vrijeme da se ta neugodna tradicija prekine, a sigurno će igrači biti motivirani da izbjegnu sramotu kod kuće kad ipak sve drže u svojim rukama. Očekujem uredno odrađen posao i 3:0.

Jan Šneler: Apsolutno. Hrvatska je na svim pozicijama jača momčad od Slovačke. Podcjenjivanja bilo koje vrste ne smije biti, no Hrvatska je u toj poziciji da to nikome niti ne pada na pamet. Jednako tako, ne bi smjelo biti govora o remiju. Mora se ići na pobjedu, a poželjno bi bilo što ranije riješiti sve dileme.

U Trnavi je Slovačka rastavljena na dijelove, Hrvatska je mogla slaviti s dvoznamenkastim brojem golova, no i pobjeda od 4:0 pokazuje dominaciju. Hrvatska će zaključiti večer pobjedom i slavljem na Rujevici krenuti u novu avanturu zvanu Euro 2020.

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • replicant01.11.2019. u 03:13
    ajmo....
    replicant