Nogomet

Na današnji dan: Dinamovi europski trijumfi nad Belgijcima

Matej Kačan • ponedjeljak, 04.11.2019.
Na današnji dan: Dinamovi europski trijumfi nad Belgijcima
Foto: EPA

Na današnji dan 2004. godine Dinamo je u Kupu UEFA svladao belgijski Beveren sa 6:1, a na isti dan 2010. godine u istom natjecanju pao je još jedan belgijski klub, Club Brugge...

Dinamo je 4. studenog 2004. s velikim ambicijama krenuo u natjecanje skupine G Kupa UEFA. Ambicije su dodatno porasle nakon sjajne premijere na Maksimiru pred 15000 gledatelja protiv Beverena.

Modre je tada s klupe vodio Nenad Gračan, a ekipu su vodile sjajne mlade zvijezde poput Kranjčara, Eduarda i Danijela Pranjića. U sjajnoj večeri na Maksimiru Dinamo je briljirao te je poslao goste sa šest komada u mreži.

Već do poluvremena je bilo 4:0, a strijelci su bili Eduardo, Mijatović te dvaput Zahora, a 5:0 u 55. minuti postavlja Kranjčar. Za goste je smanjio Vleminckx, a konačan rezultat postavlja legenda kluba Edin Mujčin.

Epilog te sezone za Dinamo je danas dobro poznat, u Kupu UEFA Modri nisu došli do prolaska skupine, a legendarne su suze i prijetnje sucu od strane Zdravka Mamića nakon domaćeg remija s Heerenveenom.

Šest godina poslije Dinamo je opet vidio veliku šansu za europsko proljeće. Pod Vahidom Halilhodžićem hrvatski prvak dugo nije izgledao bolje i organiziranije, a ranije te sezone u Europskoj ligi odigrana je i ponajbolja Dinamova utakmica u Europi, velika 2:0 pobjeda nad Villarrealom na Maksimiru.

Prva utakmica s Club Bruggeom u Zagrebu je završila s 0:0, a veliku pobjedu u Belgiji Dinamo je ostvario 4. studenog s 0:2. Strijelci za Dinamo su bili Sammir i Igor Bišćan. Za Dinamo su tada igrala dva buduća svjetska viceprvaka, Šime Vrsaljko i Milan Badelj, a za Brugge je u početnoj postavi igrao Ivan Perišić.

Dinamo niti u toj sezoni nije uspio proći grupu Europske lige, kobni su bili porazi od Villarreala u gostima i dva šokantna poraza od PAOK-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!