Košarka

Dželalija predstavljen na Baldekinu: "Onaj dres s brojem četiri u dvorani svima mora biti obaveza i svetinja"

Branimir Korać • utorak, 05.11.2019.
Dželalija predstavljen na Baldekinu: "Onaj dres s brojem četiri u dvorani svima mora biti obaveza i svetinja"
Foto: Pixsell

Šibenčani su promijenili trenera i nakon što je klupu napustio Miro Jurić, predstavljen je Edi Dželalija. Iskusni stručnjak dolazi u nezgodnom trenutku, neposredno uoči susreta protiv Zadra...

U Šibeniku je predstavljen novi trener Šibenke, Edi Dželalija još jučer je potvrđen kao novi trener ovog diva, a sada je imao i prvo obraćanje medijima. Prije njega riječ je dobio predsjednik Šibenke Ante Burić koji se zahvalio Miri Juriću na svemu napravljenom u ovo vrijeme dok je bio na klupi.

"Prošli vikend bio je malo turbulentan, odlučeno je da se napravi zaokret, odnosno šok terapija smjenom trenera Mire Jurića, kojem zahvaljujemo i on i dalje ostaje u klubu. Odlučili smo se za dovođenje Edija Dželalije za kojeg smatramo da može napraviti određene promjene i podići kvalitetu izvedbe."

"Mogli smo ići linijom manjeg otpora, ali odlučili smo se za ovaj potez čime pokazujemo da smo i mi spremni za preuzimanje određene odgovornosti i da smo spremni povući poteze. Nije baš niti novom treneru bilo lako doći i to upravo prije utakmice protiv Zadra koja svakako ima određenu težinu u našoj košarci, posebno kod nas na Baldekinu. Posebno i zbog toga zahvaljujemo se treneru što je preuzeo momčad."

Burić se ujedno i prisjetio svoje izjave kada je preuzimao predsjedničku funkciju i tada rekao kako želi biti prvi. Logična težnja svakog sportaša tada je kod nekih krivo shvaćena.

"Ne razumijem izjave poput onih da bi klub trebao smanjiti svoje ambicije ili staviti se u neke okvire, nije mi jasno kako se smanjuju ambicije. Ako si sportaš, uvijek trebaš težiti boljem. Nakon svog izbora za predsjednika rekao sam da želimo biti prvaci i ako netko misli da su to prevelike ambicije, onda taj ne razumije sport. Mi želimo biti bolji u svakom aspektu onog što radimo i idemo raditi u tom smjeru. Ne stavljamo mi imperative da će netko biti smijenjen ako ne bude prvi, drugi ili treći, rezultat nije uvjet niti održavanja niti smjene pozicije. Ovdje je jedini uvjet da netko može nastaviti raditi da se poštuju odluke i politika kluba. Politika kluba je u Šibeniku jasna. Šibenka ima najveći broj srednjoškolaca u prvoj ekipi, mi imamo svoju bazu igrača i nećemo dovoditi igrače za tri pet ili sedam tisuća eura kada imamo kvalitetne igrače koji igraju doslovno na ugovore o sportskom usavršavanju. Nama je glavni fokus na razvoju naših igrača, ali i da to ujedno ne bude alibi da mi ne želimo i rezultatski rasti. Nećemo se sada pomiriti sa situacijom i reći da ćemo biti deveti ove godine. Možemo završiti deveti, ali to nam nije cilj."

Ono što on traži od svih zaposlenih u klubu, a prvenstveno od momčadi je davanje sve od sebe u svakom trenutku.

"Moramo biti Šibenka, a to znači ubijati se na terenu, s treninga odlaziti znojni, živjeti košarku. U hladnjaku treba biti samo ono što se veže uz sportsku prehranu. Dakle potpuno se posvetiti ovome i postići ono što se može postići u određenom trenutku."

Burić dodaje kako razlog smjene Jurića nisu bili porazi od Gorice i Cibone već ono kako je momčad izgledala ne samo u porazima već i u pobjedama.

"Mi nismo uopće bolje izgledali ni u one četiri pobjede. Razlog smjene trenera Jurića nisu porazi niti od Gorice niti od Cibone. Razlog smjene je stav i mišljenje stručnog dijela uprave da klub niti u pobjedama nije pružao ono što je trebao pružati. To su simptomi koje treba liječiti, na terenu nije sve izgledalo kako bi trebalo izgledati. Bio sam na dva treninga i na njima i na utakmicama nisam vidio onu momčadsku koheziju da bih bio zadovoljan na kraju dana. Ako je ikome odluka o smjeni bila teška, to je meni. S Mirom sam razvio jako korektan odnos, on je još s nama u klubu, ali odlučili smo se za ovaj potez, preuzeli odgovornost i to je to."

Edi Dželalija vraća se u Šibenik i zahvaljuje na pruženoj prilici. Imat će buran početak mandata, čeka ga dvoboj protiv Zadra, ali ne bježi od tog izazova.

"Hvala upravi i ljudima u klubu na ukazanom povjerenju. Nisam novi trener, smatram da se vraćam u klub jer sam ovdje prije 27-28 godina startao s trenerom Matovom u nekim mlađim selekcijama. Ovo je moj grad, moji igrači, moja krv. Nisam ovdje došao prije Zadra radi novca već zbog sportskog izazova koji je u meni i ne mogu vam ga opisati. To je taj sportski motiv, brzo smo se dogovorili, zahvalan sam na ukazanom povjerenju. Svi koji uđu u dvoranu moraju prvo ugledati onaj broj četiri gore i poštivati ga, da im bude svetinja. Odgovornost igrača prema radu mora biti velika, igrači koji dođu sa strane moraju biti duplo bolji od domaćih. Stalno se po medijima čita o zadarskoj košarci, ali i Šibenik ima prepoznatljivost. Nastavit ću gdje je Miro stao, uvesti još neke stvari jer je moj sustav nešto drugačiji. Zadovoljan sam potencijalom, mladi su dobri i napreduju, a hoće li dobiti minutažu, to će morati pokazati na treningu. Ako negdje piše u medijima da je netko talentiran, morat će mi to dokazati na treningu, a ne pričom."

Dželalija traži brži i moderniji pristup, traži će agresivniji i intenzivniji nastup.

"Mi moramo igrati brže i intenzivnije, biti agresivniji i moderniji. Moja košarka je s puno kretanja bez lopte kako bi se onaj s loptom rasteretio. Moramo podijeliti uloge i da mladi igrači dobiju veliku odgovornost. Vidim kod njih dosta upitnika nad glavama što bi trebali u kojem trenutku, to su po meni već profesionalci koji bi već morali sve to znati. Zašto ne bi radili trenažni sustav onako kako radi Barcelona i prema tome ćemo težiti i oblikovati mlade igrače. Ako sam već to radio s nekim igračima poput Stanka Baraća, Antom Tomićem, Bojanom Bogdanovićem tijekom karijere kroz reprezentaciju ili privatno s Maciejom Lampeom, onda možemo i s malim Ivišićem. Ako želiš igrati vrhunsku košarku, onda ćeš raditi i kao vrhunski igrači."

"Ima tu mladih i jako dobrih igrača, ali oni su pod ručnom kočnicom. Ako opet govorimo o košarci visokog intenziteta, nitko nema garantirano 20 minuta jer nitko ne može takvu košarku igrati 20 minuta u komadu. Ima tu igrača koji su vrhunski i koji sa svojim tijekom mogu izdržati 10-15 minuta i idu van, to je klasika. Takav je to sport, nije to nogomet, zato i imamo deset igrača. Nogomet je dugotrajna izdržljivost, a ovo kratkotrajna."

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!