Košarka

Premijerka Power Rankings tjedan šesti: Novi član vrhuške i nova kategorija

Matej Kačan • četvrtak, 07.11.2019.
Premijerka Power Rankings tjedan šesti: Novi član vrhuške i nova kategorija
Foto: Pixsell

U šestom tjednu imamo novog člana u gornjem bubnju, a poredak od šestog do desetog mjesta toliko je kaotičan da smo morali staviti novu privremenu kategoriju između Sredine i Fenjeraša. Vidjet ćemo u narednim tjednima hoće li ostati kao stalna skupina...

Vrhuška s pridruženim članom

1. Cibona (1.)

Gaženje Šibenke, pa onda i Hermesa na startu sedmog kola nisu ništa novo i ništa pametno ne možemo reći o ovoj Ciboni osim ponavljanja činjenice da je očito da je Cibona predominantna. Ono oko čega bi se svi trebali zapitati je koliko je zapravo Premijerka jaka? Cibona i Zadar u domaćoj ligi gaze sve redom, a u ABA ligi se ne mogu sastaviti s pobjedom.

2. Zadar (2.)

Pobjeda nad Alkarom se piše, ali već je svima jasno da Zadar nikako nije dobar ni zadovoljavajuć. Alkar se čak i dobro držao kroz prvih 30 minuta, a utakmica je riješena tek u zadnjoj četvrtini. Forma u ABA ligi je posebna priča, Zadar tamo ima 0-5, a s obzirom na raspored prijeti i 0-12. Sve što možemo reći je ponoviti isto pitanje koje smo postavili kod Cibone. Nitko u Premijer ligi ne izgleda sposoban iznenaditi Zadra koji je daleko od dobre i ozbiljne ekipe.

3. Gorica (3.)

Pobjeda protiv Osijeka je došla mnogo teže od očekivanog, ali je Gorica dokazala da može čupati i neizvjesne završnice. Pokazali su igrači Josipa Sesara zavidnu mentalnu snagu, vodili su uvjerljivo u prvom poluvremenu, a kad je Osijek preokrenuo utakmicu Gorica se nije raspala već je vratila pobjedu. Mislav Brzoja se promovirao kao vođa i najveća klasa ove ekipe, a tricom za pobjedu je zacementirao svoju ulogu. Možda Gorica nije uvjerljiva, ali pet pobjeda za redom je niz koji se ne može ignorirati i koji je dovoljan za plasman među najbolje.

Sredina

4. Split (5.)

Nakon što je u prošlom kolu na Gripama razbijena tradicija pobjeda kod kuće, u Dubravi je razbijena tradicija poraza u gostima. Dva boda i pobjeda se pišu, ali to je najdalje što ćemo ići s dobrim stvarima. Stvarno bi ekipa koja puca na prva tri mjesta trebala bolje od mučenja protiv fenjeraša kroz 30 minuta uz maksimalnu potrošnju najboljih.

5. Šibenka (4.)

Šibenka je teško nastradala pod tornjem, a taj poraz i općenito slabiji dojam je poslom platio Miro Jurić. Novi trener je Edi Dželalija koji će odmah imati još jedan težak ispit protiv Zadra kod kuće. Šibenku držimo na petom mjestu, a ne niže jer ima objektivnu olakotnu okolnost, teži dio rasporeda.

6. Vrijednosnice Osijek (6.)

Bile su Vrijednosnice na rubu da prekinu seriju Gorice, ali ih je pokopala trica Mislava Brzoje. Svejedno, dojam je pozitivan. Vratili su se "brokeri" iz rezultatskog ponora u živu utakmicu, a s obzirom na Brzojine šuterske prosjeke kroz karijeru njegov šut za pobjedu je nešto s čime možeš živjeti. Gorica je ekipa koja se ove sezone iskristalizirala kao jedna od najboljih u ligi, a Osječani su ju imali na konopcima. Ovakvih poraza je uvijek bilo i uvijek će biti, nije to sramota.

7. Sonik Puntamika (9.)

Sonik je u gostima dobio Zabok koji je u slobodnom padu, ali svejedno to zaslužuje stanovit skok u sredinu. Sonik je dokazao da može pobjeđivati i ne samo to, pobjede su došle protiv nominalno jačih ekipa i to u gostima. Izgleda da je drugi zadarski klub uhvatio zalet iskoristivši loše periode svojih protivnika i možemo očekivati ugodno iznenađenje od ove ekipe.

Međukategorija

8. Alkar (8.)

Poraz od Zadra u gostima nije ništa neuobičajeno, a piše se plus zbog dobrog dojma Sinjana i priključka kroz većinu utakmice. Nema smisla da ih mičemo s osmog mjesta. Sonik je ipak pokazao više pa ih je preskočio, a Zabok manje pa je pao ispod. Alkar gubi gdje se očekuje, a pobjede uzima kod kuće protiv onih kojih može i to je pošteno.

9. Škrljevo (10.)

Škrljevo hvata zalet nakon grozomornog početka sezone. Druga pobjeda u domaćoj ligi i solidni nastupi u Alpe Adria kupu znak su da ova sezona Škrljeva neće biti za bacanje u smeće. Možda bi voljeli da je pobjeda nad Hermesom veća, ali rotacija je skraćena i razlika je napravljena u prvoj četvrtini. Do kraja je sve bilo odrađivanje posla i treba se konzervirati, ritam od dva natjecanja nije lagan, a Škrljevo često mora igrati sa sedam-osam igrača.

10. Zabok (7.)

Problemi u Zaboku su sve dublji i dublji. Možda nije pošteno od nas prvo Zabok hvaliti na sva zvona pa ih srozati na deseto mjesto, ali ovo su Power Rankingsi tj. kombinacija trenutne forme i očekivanja, a kod Zaboka svakako jedno ne prati drugo. U kakvim god problemima bili, ako Sonika vodiš sa sedam razlike onda ti se ne smije dogoditi onako očajna treća četvrtina kod kuće, i to protiv ekipe koja bi trebala biti slabija od tebe. Raspored Zaboka ne ljubi jer slijede dva nezgodna gostovanja kod Gorice i Osijeka. Pažljivo ćemo to pratiti jer dvije pobjede ili jedna pobjeda uz dostojanstven poraz mogu bitno popraviti sliku.

Fenjeraši

11. Dubrava (11.)

Dubrava se dobro držala protiv Splita, ali ipak upisuje častan poraz. Ionako nitko ne očekuje da ćeš baš Splita zveknuti, iznenađenja treba tražiti protiv drugih momčadi.

12. Hermes Analitica (12.)

Hermes je kod Škrljeva šaptom pao već u prvoj četvrtini, a s obzirom na to da Škrljevo mora brinuti i o drugim natjecanjima možda se moglo pokušati pritisnuti malo jače. Ipak, ta je prilika propuštena, a gaženje od strane Cibone je nešto sasvim normalno i očekivano. Hermes je svoje breme ipak skinuo prošlog tjedna svojom prvom pobjedom i sezona je živa, bit će prilika za iznenađenja protiv slabijih ekipa i borbu za ostanak.

Prošla izdanja Rankingsa:

Prvi tjedan

Drugi tjedan

Treći tjedan

Četvrti tjedan

Peti tjedan

FOTO: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!